Fotograferen met de zelfontspanner

De zelfontspanner is een handige knop die waarschijnlijk op geen fototoestel ontbreekt, maar veel te weinig gebruikt wordt. De zelfontspanner is ideaal voor het maken van  zelfportretten of actieve groepsfoto’s waarbij de fotograaf zelf ook graag op de foto wil, maar ook voor het maken van foto’s waar een langere sluitertijd voor nodig is.

Waar vind ik de zelfontspanner?

Op veel fototoestellen vind je de knop met een symbolisch klokje aan de buitenkant. Bij andere camera’s vind je de zelfontspanner in het menu bij de instelling voor de opnamestand (Nikon). Hier kun je selecteren of je één of meerdere foto’s tegelijk maakt, of de zelfontspanner gebruikt. Als je de zelfontspanner of selftimer niet meteen kunt vinden, kijk dan in de handleiding van je camera.

Hoe gebruik ik de zelfontspanner?

Zet je toestel op een statief of leg hem op een harde ondergrond. Maak je compositie en stel je toestel in zoals je dat normaal ook doet. Zet je toestel nu op zelfontspanner en druk de knop om de foto’s te maken licht in. Als het goed is gaat er een lampje knipperen, tot het moment dat de foto daadwerkelijk gemaakt wordt. Op sommige camera’s is de tijd in te stellen, op andere is het een vaste tijd van bijvoorbeeld 10 seconden. Dit geeft jou bijvoorbeeld tijd om te zorgen dat je zelf ook op de foto staat.

Zelfportretten en groepsfoto’s

Met de zelfontspanner kun je prima zelfportretten maken. Ben je met een bijzonder project bezig en wil je dat vastleggen, dan kun je dat op deze manier prima doen zonder anderen te vragen een foto van jou te maken. Let op: als je binnen of bij weinig licht een zelfportret maakt, moet je wel stil zitten (tenzij je de beweging graag op je foto wilt laten zien).
Groepsfoto’s maken met de zelfontspanner gaat uitstekend. Als fotograaf zet je iedereen op zijn plek en zorgt dat je zelf makkelijk aan kunt sluiten. Stel het toestel in en gebruik de zelfontspanner om de groepsfoto te maken.
Enerverende groepsfoto’s kun je maken als (bijna) iedereen een fototoestel heeft en deze op zelfontspanner zet om daarna snel naar de juiste plek te rennen. De kans is groot dat het niet in een keer lukt, maar pret is gegarandeerd en het levert vrolijke beelden op.

Fotograferen bij weinig licht

De zelfontspanner is ook handig voor het maken van opnamen bij weinig licht. Je kunt zelf je toestel dan niet lang genoeg stil houden zonder te moeten flitsen, terwijl foto’s zonder flitslicht vaak wel zo mooi zijn.

Ook als je van macrofotografie houdt, is de zelfontspanner goed te gebruiken om haarscherpe foto’s te maken. Ook hier is het absoluut stilhouden van je toestel namelijk een vereiste.
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

About the author: Begeleidt de fotocursussen, fotoreizen en coachingssessies. Anton fotografeert met Nikon. Anton Harfst: “Ik ben opgeleid als docent talen (Nederlands en Duits) en heb me in de loop van de jaren ontwikkeld tot fotograaf en fotografie-docent. Vandaag de dag komt mijn didactische opleiding mij uitstekend van pas. Geen enkele ‘leerling’ is hetzelfde. Begeleiding van enthousiaste fotografen is heerlijk om te doen.”

2 comments… add one
 • Jacques feb 4, 2015 @ 20:23

  Ik kan op mijn Nikon D5300 de zelfontspanner niet aan de praat krijgen. De handleiding geeft geen duidelijk antwoord. Kunt u mij helpen?
  Met vr. groet

  • Anton Harfst feb 5, 2015 @ 12:39

   Beste Jacques,

   Bedoel je dat je wel kunt vinden hoe je de zelfontspanner aan kunt zetten, maar dat hij dan niet functioneert? Dan zal de camera terug moeten naar Nikon. Of bedoel je dat je de zelfonstpanner niet kunt vinden?
   In dat laatste geval staat op pagina 46 van de handleiding het waar en hoe. Aan de voorkant van de kamera, onder de knop om de lens los te maken zit een knopje waar je verschillende functies mee kunt bedienen. Wanneer je er op drukt zie je op je achterscherm een menu verschijnen met als titel ‘Ontspanstand’. Hier krijg verschillende keuzes. Je kunt de snelheid van je shotbursts instellen, Stil ontspannen en de Zelfontspanner. Op Pagina 49 staat de Zelfonstpanner beschreven. Je hebt alleen de keuze voor 10 seconden. Het duurt dus 10 seconden voordat de foto daadwerkelijk wordt genomen. De 2 seconden optie is alleen voor wanneer je een afstandbediening gebruikt.
   Mogelijke reden waarom je zelfontspanner tóch niet werkt kan zijn omdat, in donker lichtomstandigheden bijvoorbeeld, je camera niet scherp kan stellen wanneer je de ontspanknop half indrukt. Oplossing kan zijn om de camera eerst op handmatig scherpstellen te zetten, je onderwerp dus zelf scherp in beeld te brengen en dan zou de camera wél moeten functioneren. Je kunt ook tegen dit probleem aanlopen bij normale fotografie waarbij je gebruikt maakt van de automatische scherpstelling. Het toestel weigert wanneer hij geen focus kan vinden.

   Ik hoop dat deze suggesties je een stuk op weg helpen en hoor graag het resultaat.

   groet uit Oman
   Anton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *