Nik Plugins: de prijs van de vooruitgang?

Twee jaar geleden kon ik nog vrolijk melden: “Nik Plugins nu gratis”!
Vandaag kan ik, wat minder vrolijk melden: “Nik Plugins nu € 49,90 en wanneer je na 1 juli betaalt € 69,90 incl. BTW.” Dit meldt DxO op haar website.

Altijd vervelend wanneer je voor iets dat gratis was (weer) moet gaan betalen. Ik zeg “weer”; deze plugin-set was jaren terug ook niet gratis. Voor het hele pakket betaalde je meer dan € 500 euro! Toen Google Nik Software overnam werd het hele pakket gratis.

Bewerkt met Dfine en Pro Contrast plus Tonal Contrast van Color Efex Pro

In de vorige blogpost was ik heel somber gestemd over de overlevingskansen voor dit product en soortgelijke producten. Maar, zoals we gewend zijn van Google, hadden ze vooral belangstelling voor Snapseed en stopten ze met ontwikkelen van de rest van de Nik-producten. Gelukkig bleek vorig jaar DxO (van o.a. Photolab, voorheen OpticsPro) bereid om de plugins te kopen en verder te ontwikkelen. Of op z’n minst up to date te houden. Dat daar een prijskaartje aan zou hangen was wel duidelijk. Hoe hoog dat prijskaartje was nog niet. Maar met straks € 69,90 en nu nog € 49,90 valt het me niet tegen.

Voor mij blijft een deel van de plugins nog steeds essentieel in mijn workflow:
Dfine voor ruisvermindering. Siver Efex Pro om kleurenfoto’s in zwart-wit versies geheel naar mijn smaak te maken. En van Color Efex Pro behoren Pro Contrast en Tonal Contrast al vele jaren tot mijn standaard bewerkingen. Ook in onze workshop Zwart-wit Fotografie, Fotobewerking Lightroom/Photoshop of Workshop Eigen Stijl besteden we vaak aandacht aan deze plugins sinds zij gratis werden.

Bewerkt met Dfine, Pro Contrast plus Tonal Contrast van Color Efex Pro én Silver Efex Pro

Dat er nu weer een prijskaartje aan de plugins hangt kan voor allerlei fotografen een reden zijn om naar alternatieven te zoeken. De commerciële alternatieven zoals Luminar en Topaz  kosten ook geld. Luminar is €69 en de hele Topaz set kost maar liefst USD 499!

Zijn de Nik-plugins nu gered? Dat is afwachten. DxO maakt zelf ook een fotobewerkingsprogramma, het al eerder genoemde PhotoLab, en een DxO-Filmpack  en waarom zouden ze de plugins compatible houden met Lightroom, Photoshop of Elements? Maar wie weet… Verder gingen er geruchten dat ze op de rand van een faillissement zouden staan. Dat schijnt mee te vallen en geruchten zijn er zoveel op internet.

Toch is en blijft het een goede zaak voor ons fotografen om niet alle eieren in één mand te stoppen en onze workflow regelmatig tegen het licht te houden en ons te blijven oriënteren op alternatieven. Ja, zelfs voor Lightroom. Want sinds Adobe vindt dat we allemaal in de Cloud moeten… en zelfs Lightroom heeft gesplitst in Lightroom Classic (voor de desktop) en Lightroom (voor alle mobiele apparaten… en sinds Adobe met zijn laatste update van Lightroom Classic en Camera Raw zich steeds verder verwijdert van de professionele en de serieuze hobbyisten markt wordt wel duidelijk dat ook Lightroom niet het eeuwige leven heeft.

Info:
Workshop Zwart-wit Fotografie
Fotobewerking: workshops Lightroom en Photoshop
Fotoworkshop Eigen Stijl

Over de auteur: Fotograaf Anton Harfst begeleidt de Photothema fotoworkshops en coachingssessies. Hij fotografeert zijn hele leven al met Nikon, op dit moment met de Nikon D500.

Content | Menu | Access panel