Nik Plugins nu gratis

De grote verrassing in fotobewerkingsland vorige week was dat Google de Nik Collection gratis heeft gemaakt. De Google Nik Collection is een verzameling plugins voor Photoshop, Lightroom, Elements en Apple Aperture.

Nik Collection

Zelf gebruik ik de plugins als jaren. De plugins konden in het begin nog gebruikt worden in Capture NX en Capture NX2 van Nikon. Een fotobewerkingsprogramma dat ook door Nik Software was ontwikkeld. Capture NX was een RAW-ontwikkelaar en editor ineen speciaal voor de Nikon NEF-files, waarmee ik resultaten kon krijgen die paste bij mijn stijl. Mede ook dankzij de U-point technologie van Nik Software, waarmee je door middel van het plaatsen van control points heel precies aanpassing kunt plegen zonder maskers of andere selecties te moeten maken. Helaas is deze technologie niet meer aanwezig in het huidige Capture NX-D, mede doordat Google Nik Software en daarmee ook de patenten heeft gekocht. De U-point technologie is nog steeds wel te vinden in de plugins.

De vrees is nu dat de geschiedenis zich zal herhalen. Google kocht Nik Software met name voor Snapseed, een fotobewerkings app voor mobiele platforms. Aan ontwikkeling van de Nik plugins werd al een tijdje niets meer gedaan. Nu met het gratis maken van de volledige collectie (waar je een paar jaar gelden nog bijna 500 euro voor moest neertellen!) lijkt het laatste hoofdstuk te worden geschreven. Want wat gebeurd er wanneer Apple of Microsoft weer eens grote veranderingen in hun besturingsprogramma’s aanbrengen. Zal de Nik Collection dan nog werken? En wat gebeurt er nu met de betaalde pakketten van Topaz en OnOne die ineens een concurrent hebben die gratis is? Overleven die dat? Veel onzekerheid dus.

Toch is het zeker de moeite waard om de collectie te downloaden en onderdelen er van te gaan gebruiken. Zelf gebruik ik de volgend 3 heel veel in mijn ‘workflow’:
Dfine: een zeer goede ruisvermindering plugin die de fijne details in de foto’s beschermt.
Siver Efex Pro: verandert je kleurenfoto’s in zwart-wit versies geheel naar mijn smaak
Color Efex Pro: Een uitgebreide filterset waarvan de filters Pro Contrast en Tonal Contrast al vele jaren tot mijn standaard bewerkingen behoren.

De Google Nik Collection is te downloaden op https://www.google.com/nikcollection/

In de Workshop Zwart-wit Fotografie, Fotobewerking Lightroom/Photoshop en Eigen Stijl zullen we zeker aandacht besteden aan het gebruik van deze plugins in je eigen workflow:

Info:
http://foto-reizen.com/fotoworkshops-amsterdam/zwart-wit-fotografie/
http://foto-reizen.com/fotoworkshops-amsterdam/fotobewerking/
http://foto-reizen.com/fotoworkshops-amsterdam/fotoworkshop-eigen-stijl/

Over de auteur: Fotograaf Anton Harfst begeleidt de Photothema fotoworkshops en coachingssessies. Hij fotografeert zijn hele leven al met Nikon, op dit moment met de Nikon D500.

Content | Menu | Access panel