Amsterdam: ineens een grote stad aan ‘t IJ

Ponten, rijnaken, een groot cruiseschip, rondvaartboten: het zou me niet verbazen als het stukje IJ achter het centraal station van Amsterdam het drukste vaarwater is van Nederland. De combinatie van – de drukte op – het water en de fascinerende bebouwing langs de IJ-oevers maakt het een heerlijke plek om te fotograferen.

Amsterdam dankt zijn bestaan aan zijn ligging aan het IJ. Eeuwenlang concentreerde de ontwikkeling van de stad zich op de zuidelijke oevers, langs de monding van de Amstel. De noordoever was ‘de overkant’. Het was altijd al een leuk uitstapje, met het pontje over het IJ. Van het landelijke karakter dat die tripjes eens hadden, is weinig sprake meer. Je waant je nu echt in een grote stad. En welke kant je ook uit gaat: langs het IJ is het een paradijs voor fotografen.

Het nieuwe filmmuseum aan ‘t IJ

Over de auteur: Organiseert en begeleidt de Photothema fotoworkshops en fotoreizen. Laurien fotografeert met een Samsung S7. “Programma’s ontwikkelen voor onze fotoworkshops en reizen en de deelnemers begeleiden: ik kan me geen leuker werk bedenken. Onderweg vertel ik verhalen over geschiedenis, cultuur, economie – hier komt de antropoloog in mij naar boven.”

Content | Menu | Access panel