fbpx

Workshop Lange Sluitertijden

Wanneer:
3 oktober 2020 @ 10:30 – 16:00
2020-10-03T10:30:00+02:00
2020-10-03T16:00:00+02:00
Waar:
Westkapelle
Kosten:
€ 150

lange sluitertijdenMax. 8 deelnemers | 7 plaatsen beschikbaar
Begeleiding: Anton Harfst & Laurien van den Hoven
Organisatie ism Fotoreizigers
Kosten: € 150 inclusief lunch

WORKSHOP BOEKEN

Opnamen met lange sluitertijden voor prachtige foto’s

Het maken van foto’s met lange sluitertijden is een fascinerend onderdeel van de fotografie. Je gebruikt deze techniek natuurlijk in nachtfotografie, maar ook overdag leveren tijdopnamen vaak prachtige beelden op. Van verstild water met hier en daar een steen, van kolkend water tussen palen of van dansende wolkenluchten. Deze workshop in Westkapelle is geschikt voor iedereen die de kunst van de lange sluitertijden onder de knie wil krijgen en/of het heerlijk vindt om samen met anderen op een prachtplek met camera, statief en filters in de weer te gaan.

Fotograferen met filters

Voor het maken van tijdopnamen overdag heb je filters nodig. Door een filter voor je lens te plaatsen, is het mogelijk om de sluitertijd te verlengen. Als je water enkele seconden krijg je een melkachtig effect waar tijdopnamen zo bekend om staan. Neutral Density (ND) filters of grijsfilters zijn er in verschillende grijstinten met de aanduiding 2, 4 of 8. Deze getallen geven het aantal stops aan. Hoe lichter het overdag is, hoe donker je filter moet zijn om een duidelijk effect te zien. Daarom kun je filters vaak stapelen in een schuifsysteem. Een big stopper is een filter waarmee je in een keer 10 stops onderbelicht. Deze 10 stops heb je op een zonnige dag echt nodig.

Je haalt het meeste uit deze workshop als je zelf filters bij je hebt.* Als je wilt uitproberen of je het leuk vindt om met filters te werken kun je het beste goedkope filters aanschaffen. Nadeel hiervan is dat je foto’s vaak een kleurzweem krijgen. Maar echt goede filters zijn behoorlijk prijzig, dus dan wil je wel zeker zijn dat je ze vaker gebruikt. Koop in ieder geval geen draaibare grijsfilters, want deze geven een vervelende lichtvervorming boven ND-6 en zijn daardoor eigenlijk onbruikbaar. Je kunt Anton om advies vragen welke filters jij het beste kunt aanschaffen.

*Wij hebben een filterset beschikbaar voor deelnemers zonder filters. Als er meerdere deelnemers zijn zonder filters, dan gebruik je deze om beurten.

Programma

Je bent vanaf 10 uur welkom bij het Dijkpaviljoen De Westkaap. De workshop begint ’s om half elf. Na de kennismaking en het doorspreken van het programma gaan we fotograferen langs het strand van Westkapelle. Tussen de golfbrekers zetten we ons statief op om de branding te vast te leggen met lange sluitertijden. Zodra je de techniek onder de knie hebt, ga je aan de slag met de compositie. We onderbreken de fotosessie voor de lunch en keren daarna terug naar het water.

Lange sluitertijden

Lange sluitertijden bij hoog en laag water

Tijdens onze eerste fotosessie voor de lunch hebben we hoog water. Na de lunch wordt het eb en komen de basaltblokken tevoorschijn. We hebben dus een fotolocatie, maar dankzij eb en vloed kun je tussen de mooiste strekdammen op één dag verschillende composities maken.

Is de workshop lange sluitertijden wat voor jou?

Deze workshop is geschikt voor fotografen die al wat langer fotograferen en redelijk tot goed bekend zijn met de instellingen van hun camera. Je hoeft geen ervaring te hebben met lange sluitertijden of het werken met filters. Heb je nog geen filters? Vraag Anton om advies!

Content | Menu | Access panel