Adobe Photoshop Express: gratis JPG-bewerkingssoftware

Sinds het verdwijnen van Picasa vragen nogal wat mensen om een eenvoudig, maar krachtig bewerkingsprogramma voor hun JPEG-bestanden voor op laptop of PC.

Bij het zoeken, voor een workshopdeelneemster, naar eenvoudige gratis software voor JPEGs, waarin je de highlights en shadows kunt bewerken, stuitte ik op de app Adobe Photoshop Express (APE). Het is gratis in de app-store van Microsoft, in de Google Play Store en de Apple App Store te vinden. Zowel geschikt voor PC als voor je mobiel. Hoewel voor mij op dat laatste platform Snapseed de voorkeur heeft met zijn veel grotere mogelijkheden en grotere precisie. Daarom beperk ik me hier tot de PC-versie.

Je kunt APE ook gebruiken zonder een Adobe Account aan te maken. Dat kun je overslaan bij het installeren. Wanneer je wilt kun je dat later alsnog doen.

Na het openen krijg je de mogelijkheid Pictures Library of Camera. Via die eerste kun je browsen in je mappen en een foto openen.

Daarna opent de Edit pagina met je foto. Je krijgt daar Crop, Correct, Looks, Red Eye, Reduce Noise (hiervoor moet je inloggen met een Adobe ID) en Auto Fix. En ook nog View Original en Save/Share.

Eigenlijk spreken die dingen voor zich. Toch een korte beschrijving.

Crop:
Crop (bijsnijden) kan heel veel. Roteren, flippen en Straigten

Onder ‘Free’ zit een heel scala aan vaste maten waarin je kunt bijsnijden.

Correct:
Contrast laat je inderdaad Contrast veranderen. Maar ook Clarity, dat is een soort lokaal contrast, en Vibrance. Die laatste staat hier wat gek, omdat dat de kleurintensiteit betreft.

Exposure (Belichting) geeft je de mogelijkheid om het beeld lichter of donkerder te maken. Highlights doen dan met de lichte delen van de foto en Shadows met de donkere. Ook is er een knop Auto Exposure.

White Balance geeft je twee schuifbalken. Temperature is degene die het meest overeenkomt met White Balance. Dus je kunt daar de foto warmer of koeler mee maken. Tint zul je in de praktijk weinig gebruiken, of je moet van heel buitenaardse kleuren houden. Je vindt hier ook nog een Auto White Balance.

Looks: Dit zijn een collectie filters in de trant van Instagram. Meer om te spelen dan serieus. Hier zijn ook nog Premium Filters te krijgen na inloggen op je Adobe ID.

Red Eye: laat je met een klik rode ogen verwijderen

Reduce Noise: is een krachtige ruisonderdrukker. Met zowel LUminance Noise (de zwarte stippen) als Color Noise (de gekleurde stippen). Maar, zoals gezegd, moet je je hiervoor ook aanmelden met een Adobe ID.

Auto Fix: is dan de laatste optie

Met Save kun je je bewerkte foto op je harde schijf opslaan. Met Share kun je hem meteen delen op (alleen) Facebook.

Het is een eenvoudig programma met een beperkte hoeveelheid mogelijkheden die echter wel heel krachtig en goed werken. Zowel geschikt voor PC als voor je mobiel. Hoewel voor mij op dat laatste platform Snapseed de voorkeur heeft met zijn veel grotere mogelijkheden en grotere precisie. Maar voor een globale, snelle en goede edit van JPEG-bestanden is Adobe Photoshop Express zeer geschikt.

 

Over de auteur: Fotograaf Anton Harfst begeleidt de Photothema fotoworkshops en coachingssessies. Hij fotografeert zijn hele leven al met Nikon, op dit moment met de Nikon D500.

Content | Menu | Access panel