Archeologische fotoreis | Mythen & verhalen op de Peloponnesos

 • Iedere dag een ander beeldverhaal maken in de prachtige vallei van Sparta
 • Boeiend samenspel van mythen, archeologie en landschap
 • Genieten van Griekse gastvrijheid
Peloponnesos
Acropolis opgraving Sparta Taygetos
Opgraving van Sparta - archeologische fotoreis
Olijfboom vertolkt de mythe van Zeus over gastvrijheid en eeuwige liefde
Archeologisch museum Sparta
Sinaasappelbloesem Vallei van Sparta
Pantocrator Mystras
Peloponnesos
Acropolis opgraving Sparta Taygetos
Opgraving van Sparta - archeologische fotoreis
Olijfboom vertolkt de mythe van Zeus over gastvrijheid en eeuwige liefde
Archeologisch museum Sparta
Sinaasappelbloesem Vallei van Sparta
Pantocrator Mystras
Peloponnesos
Acropolis opgraving Sparta Taygetos
Opgraving van Sparta - archeologische fotoreis
Olijfboom vertolkt de mythe van Zeus over gastvrijheid en eeuwige liefde
Archeologisch museum Sparta
Sinaasappelbloesem Vallei van Sparta
Pantocrator Mystras
Categorieën:
Menelaion - archeologische site met mythe van Helena

Archeologische fotoreis | Mythen & verhalen op de Peloponnesos

Wanneer? 10 apr 2022 - 17 apr 2022
Aantal deelnemers 5-6
Plaatsen beschikbaar 6
Prijs € 1985

Boeken

Focus

Beeldverhalen maken in de vallei van Sparta

Griekse mythen en verhalen hebben door de eeuwen heen dichters, theatermakers en acteurs, beeldhouwers en schilders geïnspireerd. Tot vandaag de dag worden de helden en heldinnen vereeuwigd in marmer, brons of op het witte doek. Tijdens deze fotoreis is de beurt aan jou en ga je beeldverhalen maken met lokale mythen, opgravingen en het landschap als inspiratie.

We nemen je daarvoor mee naar historische plekken in de vallei van Sparta en omliggende bergen. De god Zeus, Koningin Helena (dochter van Zeus), Koning Leonidas (300 BC) en de Palaiologos-dynastie ( 14e en 15e eeuw) spelen een hoofdrol in de verhalen. We gaan fotograferen op antieke opgravingen, in verlaten bergdorpjes en maken wandelingen over oude paden.

Inspirerende mythen & verhalen, ook voorafgaand aan de reis

Dit is geen fotoreis waarin je je koffer en je cameraspullen pakt en de dag voor je vertrekt kijkt hoe laat je ook al weer op het vliegveld moet zijn. We vragen van jou en de andere deelnemers dat je je alvast inleest en een mogelijke verhaallijn bedenkt. Wij zorgen voor input met een online bijeenkomst voorafgaand aan de reis en lees -en kijksuggesties. Tijdens de reis vertellen we verhalen over de – archeologische – locaties en organiseren ontmoetingen. En wie weet doe je de eerste ideeën al op bij het lezen van het programma.

Reviews

Dit is een nieuwe reis. Maar we hopen dat deze review voor onze urbex-reis in Griekenland ook van toepassing zal zijn voor deze archeologische fotoreis: "Zo leuk dat jullie me in verhaaltjes hebben leren denken. Het was echt een top week!"
Janine

Programma

Vooraf

Online bijeenkomst waarin we kennis maken, het programma bespreken en ideeën voor mogelijke verhaallijnen uitwisselen.

Archeologische fotoreis van dag tot dag

Onderstaand programma biedt ruimte voor het inpassen van jullie ideeën. Tijdens de dagelijkse fotobespreking bespreken we de foto’s in het kader van de beeldverhalen waar een ieder mee bezig is. Ter afsluiting van de dag gaan we gezellig samen eten. Xirokambi, onze standplaats, kent een aantal uitstekende restaurants, die een authentieke Griekse keuken serveren.

Dag 1 Aankomst in Athene en doorreis naar Xirokambi

Je wordt samen met de andere deelnemers opgehaald op bij het vliegveld van Athene. We rijden – met een stop bij het altijd fotogenieke Kanaal van Korinthe – in 3,5 uur naar Xirokambi, onze standplaats voor deze reis. Na het inchecken sluiten we de eerste dag af met een authentiek Griekse maaltijd in een restaurant aan het dorpsplein.

Dag 2 De vallei van Sparta

De eerste echte dag van deze fotoreis gaan we met jullie de vallei verkennen en sfeer proeven. In de vallei van Sparta rijden we door een zee aan olijfbomen met de bergen om ons heen. Op de toppen van de Taygetos ligt nog volop sneeuw. We stoppen bij kleine opgravingen en krijgen een eerste indruk van Sparta en Mystras.

We maken kennis met Dimitra, die ons niet alleen een heerlijke lunch voorzet, maar ook vertelt over de Griekse gastvrijheid anno 2022. Na de lunch maken we een wandeling door de boomgaard op zoek naar twee verstrengelde geliefden in de mythische olijfboom van Zeus voor een kort beeldverhaal.

Griekse mythe: liefde vereeuwigd in een olijfboom

Olijfboom vertolkt de mythe van Zeus over gastvrijheid en eeuwige liefde

Op zoek naar gastvrijheid van de mensen, staat oppergod Zeus voor menig dichte deur. Bij een echtpaar dat het niet al te breed heeft, wordt hij zeer welkom gegeten. De vrouw bereidt een eenvoudige maar heerlijke maaltijd met de laatste dingen die ze in huis heeft, terwijl haar man aan Zeus de laatste wijn geeft.

Als het eten niet slinkt en het wijnkaraf zich opnieuw vult, weten ze dat ze te maken hebben met een bijzondere gast. Maar het echtpaar voelt er niks voor om beloond te worden met goud en geld voor hun gastvrijheid. Zeus stemt in met hun enige wens: hun liefde wordt voor altijd in een olijfboom verankerd.

Dag 3 Opgravingen in Sparta

Op het eerste gezicht doet Sparta niet denken aan een stad met een wereldberoemde geschiedenis. Maar overal verstopt vinden we hier stukjes historie. We dwalen tussen de fundamenten van het koninkrijk van Leonidas, nu deels overgroeid door grote olijfbomen en een moderne stad. Zijn standbeeld en graf houden de herinnering aan de strijd tegen de Perzen levend.
Struinend door de stad en de akropolis hoor je verhalen en mythen over Leonidas, vrouwenrechten, slaven en de haat-liefde verhouding met Athene.

Dag 4 Archeologische site van Mystras – de stad van Paleologos

Vanaf de 11e eeuw na Christus verlieten de Spartanen hun stad in de vallei en trokken zich terug op een nabijgelegen heuvel. Hier ontstond Mystras, een Byzantijnse stad waar cultuur, filosofie en architectuur hoogtijdagen beleefden. Dat is nog altijd goed te zien in de deels gerestaureerde overblijfselen. We klimmen naar het fort – met een subliem uitzicht over de vallei – en dalen dan langzaam de heuvel af langs het paleis, kloosters, kerken en koopmanshuizen. De stad moest zich in 1460 gewonnen geven tegen de overmacht van het Ottomaanse leger.

Dag 5 Bergdorpen boven de vallei van Sparta

Na de val van Mystras en de start van de Ottomaanse overheersing vluchtten de bewoners uit de vallei de bergen in en stichtten daar nieuwe dorpen. Veel van de kunstenaars gingen naar Italië, maar dat een deel van hen achterbleef, is tot vandaag de dag te merken. We fotograferen in de – nu weer grotendeels verlaten – bergdorpen.

Dag 6 De mythe van Helena

We gaan vandaag verder terug in de tijd. Helena (van Troje) is een mythische koningin van Sparta. We bezoeken de plek waar haar paleis stond, lopen over de brug waarover ze ontvoerd is door Paris – in de lokale versie van de mythe ging hun geliefde koningin echt niet vrijwillig mee – en beklimmen de heuvel met de piramidevormige tempel ter nagedachtenis aan Helena en haar man Menelaos. Vanaf daar heb je een werkelijk magnifiek uitzicht over de vallei en de besneeuwde toppen van het Taygetos gebergte. In het lokale museum van Sparta laten we ons inspireren door een unieke buste van de mythische koningin, die te boek stond als de mooiste vrouw van de wereld.

Dag 7

We laten deze dag nog even open in het programma, zodat we ruimte hebben voor ideeën en wensen van deelnemers. We kunnen (een deel van) de dag ook gebruiken om naar plekken terug te gaan.

Dag 8 Sparta – Athene: een archeologische route

Op de terugreis naar het vliegveld nemen we een deel van een historische bergroute uit het tijdperk van Leonidas. Deze route wordt jaarlijks gelopen als de Spartathlon. Op het vliegveld nemen we afscheid, met het vooruitzicht van een bijeenkomst waar ieder van jullie je beeldverhaal presenteert.

Achteraf

We komen 2-3 maanden na de fotoreis bij elkaar om jullie beeldverhalen te bekijken en nog een keer lekker samen Grieks te eten.

Praktische Informatie

Organisatie archeologische fotoreis op de Peloponnesos

Deze fotografiereis wordt georganiseerd in samenwerking met Aladin Travel. De reisorganisatie regelt voor ons de logistiek van de reis en is aangesloten bij het GGTO Garantiefonds.

Deze reis valt niet onder STO-Garant.

Prijs

€ 1985
 • 7 Overnachtingen incl. ontbijt op basis van een eenpersoonskamer
 • Alle avondmaaltijden in lokale restaurants
 • Hotel transfer en lokaal vervoer in eigen mini-bus
 • Professionele en Nederlandstalige begeleiding door twee fotografen
 • Online bijeenkomst vooraf en bijeenkomst met Griekse maaltijd 2-3 maanden na de reis
 • Bijdrage GGTO garantiefonds
 • CO2-compensatie via het Fair Climate Fund

Niet inbegrepen:

Vlucht Amsterdam-Athene, reis- en annuleringsverzekering, boekingskosten (€ 25), lunch, drankjes bij avondeten en persoonlijke uitgaven.

Korting tweepersoonskamer: € 140 per persoon

Meenemen

 • Camera en toebehoren
 • Laptop (of tablet)

Begeleiding

Lokale expertise

De fotoreis wordt begeleid door de fotografen en Griekenlandkenners Anton Harfst en Laurien van den Hoven. Anton en Laurien hebben jaren in Griekenland gewoond, spreken Grieks en hebben een huis in Xirokambi, de standplaats van deze reis op het schiereiland Peloponnesos. Door de lokale kennis en contacten kom je tijdens deze reis op plekken waar je anders niet snel komt.

Niveau

Fotoreis voor liefhebbers van archeologie, Griekse mythen én fotografie

Deze fotoreis is geschikt voor fotografen van alle niveaus met interesse in archeologie, Griekse mythen én verhalende fotografie. Je bent creatief of wilt je creativiteit in je fotografie juist een zetje geven.

Verder beschik je over een goede wandelconditie. We maken geen dagwandelingen, maar de omgeving is bergachtig.

Accommodatie

Standplaats Xirokambi & accommodatie

Xirokambi is een levendig dorp met mooie natuurstenen huizen, 15 km ten zuiden van het beroemde Sparta. Je verblijft in hotel Taleton, een klein hotel in een prachtig gerestaureerd gebouw van natuursteen.

Op loopafstand van je verblijf ligt het gezellige plein, met café’s en restaurants waar het genieten is van de lokale Griekse keuken. Er zijn verschillende winkeltjes en een pinautomaat.

Vanuit het dorp loop je zo de omringende boomgaarden én de bergen in. In april staat alles in bloei en ruikt het heerlijk naar sinaasappelbloesem.

Vervoer

Vluchtschema 

Aladin Travel neemt een optie voor je op de vlucht op het moment dat je boekt. Zodra de reis op garant vertrek komt, kun je kiezen om zelf je vlucht te boeken of dit via Aladin Travel te laten doen.

10/04/2022 Amsterdam – Athene KL1575 12:20 – 16:35
17/04/2022 Athene – Amsterdam KL1576 17:20 – 19:55

Richtprijs inclusief ruimbagage: € 490

Vervoer archeologische fotoreis

We hebben de hele week een 9-persoons busje ter beschikking, zodat we ook de kleine en onbekende opgravingen in en rond de vallei kunnen bereiken.

Bijzonderheden

Bergachtig

We verwachten van de deelnemers dat zij goed ter been zijn. De omgeving is bergachtig, wegen en paden zijn oneffen.

Ook de routes die we met de auto nemen, gaan de bergen in. Deze reis is niet geschikt voor mensen die erg last hebben van wagenziekte.

Corona-protocol

Voor deze reis gelden ons corona-protocol én de regels van de Griekse overheid. We informeren je tijdig over de maatregelen die van toepassing zijn.

Indien de kans zich voordat dat we de reis moeten annuleren in verband met Covid19, krijg je de reissom 100% terugbetaald.