Culinaire fotoreis: beleef en fotografeer de olijfoogst in Griekenland

 • Fotoshoots tijdens de olijfoogst en bij olijfperserijen op de Peloponnesos
 • Met fotosessies in de olijfgaarden, bij het persen van de olijven en in de keuken
 • Olijfolie proeven, vers van de pers
 • Genieten van de Griekse keuken
 • Dagelijks fotobespreking
 • Met online workshop vooraf en terugkombijeenkomst
Reportagefotografie olijfoogst
Kannetjes voor olijfolie Reportagefotografie Olijfoogst
Workshop camera-instellingen Sparta, Griekenland
Verse olijfolie proeven tijdens fotografiereis Griekenland
Reportagefotografie: het selecteren van de Kalamata-olijven
Fotowandeling Xirokambi
Deelnemers tijdens fotografiereis Griekenland
Olijfboomgaard tijdens de olijfoogst
Olijfbomen
Reportagefotografie olijfoogst
Kannetjes voor olijfolie Reportagefotografie Olijfoogst
Workshop camera-instellingen Sparta, Griekenland
Verse olijfolie proeven tijdens fotografiereis Griekenland
Reportagefotografie: het selecteren van de Kalamata-olijven
Fotowandeling Xirokambi
Deelnemers tijdens fotografiereis Griekenland
Olijfboomgaard tijdens de olijfoogst
Olijfbomen
Reportagefotografie olijfoogst
Kannetjes voor olijfolie Reportagefotografie Olijfoogst
Workshop camera-instellingen Sparta, Griekenland
Verse olijfolie proeven tijdens fotografiereis Griekenland
Reportagefotografie: het selecteren van de Kalamata-olijven
Fotowandeling Xirokambi
Deelnemers tijdens fotografiereis Griekenland
Olijfboomgaard tijdens de olijfoogst
Olijfbomen
Categorieën:
Olijfoogst Griekenland Kalamon Olijven

Culinaire fotoreis: beleef en fotografeer de olijfoogst in Griekenland

Wanneer? 09 nov 2024 - 16 nov 2024
Aantal deelnemers 3-6
Plaatsen beschikbaar 6
Prijs € 1965 (obv eenpersoonskamer)

Boeken

Focus

Culinaire fotoreis met veel bijzondere fotomomenten tijdens de olijfpluk

De olijfpluk is onze kapstok tijdens deze fotografiereis in het het dal van Sparta. We fotograferen de indrukwekkende olijfbomen, het plukken van de olijven en gaan een kijkje nemen in verschillende olijfoliefabriekjes. Je wordt hier en daar gevraagd een handje mee te helpen en proeven hoort er natuurlijk ook bij! Het leuke van het hebben van een focus, is dat we nu ook aandacht kunnen besteden aan het maken van een fotoverhaal.

Fotoreis in het najaar

November is een heerlijke maand om in Griekenland te zijn: de temperaturen zijn aangenaam (18-20 graden), de (herfst)kleuren prachtig en wie weet ligt de eerste sneeuw al hoog op de bergen. Op het platteland is er volop bedrijvigheid. Eind oktober start in de vallei van Sparta de oogst van de olijven. In de boomgaarden zie je families aan het werk: op ladders in de boom, olijven van de takken ritsend en tegelijkertijd de bomen snoeien. De pickups rijden afgeladen naar de perserijen. Daar is het steeds en drukte van belang.

Oog voor landschap en cultuur tijdens de olijfoogst

Olijven komen we steeds weer tegen tijdens deze fotografiereis in Griekenland, maar dat betekent natuurlijk niet dat we geen oog hebben voor de andere prachtige dingen om ons heen.  Het gezellige Griekse Xirokambi is de setting voor de reis. Het dorp ligt aan de voet van 2400 meter hoge bergen in de vallei van Sparta. Een omgeving met indrukwekkende natuur en duizenden jaren geschiedenis en veel fotogenieke plekken.

Reportagefotografie op de Peloponnesos: focus op olijfoogst

Altijd al willen leren om een goede reportage te maken van je reis, een bijzondere gebeurtenis of persoon? Tijdens deze fotoreis reportagefotografie leer je de kneepjes van het vak van de fotografen Anton Harfst en Laurien van den Hoven. Het gezellige Griekse Xirokambi is de setting voor de reis. Hier is in november de olijfoogst in volle gang. Laurien en Anton kennen het dorp en de omgeving goed en spreken goed Grieks.

Wat voor reportage wil jij maken? Kies je voor een boeiend blog, een verhalend fotoboek of een kleine expositie? Laat zien welke prachtige verhalen je als fotograaf kunt vertellen.

Workshop vooraf

Voorafgaand aan deze culinaire reis reportagefotografie op de Peloponnesos komen we online bij elkaar. We laten zien hoe een goede reportage in elkaar zit en welke vorm je kunt kiezen om je verhaal te vertellen; En we vertellen over de grote rol van olijfolie in de Griekse samenleving. In Xirokambi hanteren we een flexibel programma, dat jullie de ruimte biedt om terug te gaan voor aanvullende foto’s en verhalen. Naast de dagelijkse fotosessies op locatie nemen we de tijd voor het selecteren van foto’s en het bewerken van beeld en verhaal. We hebben hiervoor een goede werkruimte ter beschikking. Een paar maanden na de reis treffen we elkaar wederom online om elkaars werk te bewonderen.

Reviews

Ontzettend genoten en veel geleerd tijdens mijn allereerste fotoreis. Elke dag weer een sfeervolle locatie om de olijven(oogst) vast te leggen. Gastvrije bevolking, heerlijk eten en deskundige begeleiding van Laurien en Lex. Handig dat Laurien ‘thuis’ is in Xirokambi en de Griekse taal. De informatiebijeenkomst vooraf en de bijeenkomst na de fotoreis vond ik erg waardevol én gezellig.
Margo Kwinten
Ik heb nog steeds hele goede herinneringen aan een heerlijk weekje doelgericht fotograferen in een aangenaam decemberzonnetje.
Nel Kingma

Programma

Culinaire fotoreis: programma van dag tot dag

Dag 0 – Online bijeenkomst Vooraf

Twee weken voor vertrek komen we online bij elkaar om het programma van deze reis door te spreken. We laten zien hoe een goede reportage in elkaar zit en welke vorm je kunt kiezen om je verhaal te vertellen; En we vertellen over de grote rol van olijfolie in de Griekse samenleving.

Dag 1 – aankomst

Je wordt samen met de andere fotografen opgehaald bij het vliegveld. We rijden in iets meer dan 3 uur naar Xirokambi, onze standplaats tijdens deze workshop. Na aankomst gaan we gezellig met elkaar eten.

Het programma voor deze fotoweek is flexibel. We fotograferen waar mensen aan het werk zijn. Er zit ruimte in het programma om terug te gaan of andere locaties toe te voegen zodat je alle materiaal kunt verzamelen dat je voor jouw reportage nodig hebt. En we besteden iedere dag tijd aan het bespreken van de foto’s, het maken van eerste selecties en het uitwerken van jullie beeldverhalen.

Dag 2

Vandaag duiken we de olijfboomgaarden in en gaan de pluk fotograferen in de boomgaarden rond Xirokambi. We ontmoeten en portretteren de families die aan het werk zijn in en onder de bomen. Ze zullen je ongetwijfeld vragen om je camera neer te leggen en mee te helpen met de pluk. Aan het eind van de middag gaan we een meer dan 1000 jaar oude olijfboom – omtrek van een meter of elf! – in beeld brengen.

Dag 3

In de ochtend gaan we naar het nabijgelegen Sparta. Hier ligt een uitstekend olijfoliemuseum; de expositie geeft een goed beeld van de geschiedenis van de olijf, het proces van het maken van olijfolie en de plek die olijven en olijfbomen hebben in de Griekse samenleving. Na het museum gaan we lunchen op het plein van Sparta en nemen we een kijkje bij de winkels die alles verkopen wat een olijfboer nodig heeft, zoals olijfkannen, -blikken en gereedschappen voor de olijfoogst.
We rijden via de olijfboomgaarden terug, bespreken ieders opzet voor zijn/haar reportage, bekijken de foto’s van de dag en sluiten af met een goede maaltijd.

Dag 4

Olijfboer Christos neemt ons mee naar de lokale olijfoliefabriek. Zijn biologische olijven gaan hier niet op een grote hoop. Voor hem en iedere boer worden de olijven apart geperst tot maagdelijke olijfolie. Het proces leent zich uitstekend voor het maken van verhalende foto’s voor je reportage.

Dag 5

Ook de beroemde Kalamata-olijven worden in deze tijd geoogst. We gaan de pluk hiervan fotograferen op een heuvel midden in het dal. De eetolijven worden gesorteerd op grootte; een klus voor de avonduren en bijzonder om te fotograferen.

Dag 6

Het bergdorp Gorani ligt op 20 minuten rijden van Xirokambi. Hoger gelegen olijfboomgaarden geven een lagere opbrengst, maar de olijfolie is nog beter dan de olie uit de vallei. We maken hier kennis met Voula, die samen met haar man bezig is met hun olijfoogst. De bomen leveren olie, olijven, zeep en brandhout voor eigen gebruik. Nut en noodzaak worden met het aangename verenigd: olijfpluk gaat samen met ontmoeten en lekker eten. Ook hier is weer genoeg te fotograferen dus, waarbij het de kunst is om ook de sfeer te pakken te krijgen.

Dag 7

De laatste dag in Xirokambi vullen we in overleg met de deelnemers in. “Wat mis je nog in je reportage. Zou je graag nog iets willen overdoen?” We steken de koppen bij elkaar en gaan – eventueel in verschillende groepjes – op pad. We sluiten de reis af met een prima maaltijd, waarbij we eerst de keuken induiken en van de restauranthouders Kostas en Popi zien, horen – en ongetwijfeld proeven – hoe zij olijfolie gebruiken in de Griekse keuken.

Dag 8 – terugreis

Er is een eind gekomen aan deze bijzondere fotografiereis op de Peloponnesos. Wij brengen je naar het vliegveld in Athene. Maar thuis begint het werk natuurlijk pas echt.

dag 9 – Presentatie van jullie foto’s

Na een paar maanden komen we samen om jullie fotoverhalen te bewonderen!

Doe alvast inspiratie op voor jouw beeldverhaal met beelden uit een eerdere reis

Praktische Informatie

Deze fotografiereis naar Griekenland wordt georganiseerd in samenwerking met Aladin Travel. De reisorganisatie regelt voor ons de logistiek van de reis en is aangesloten bij het GGTO Garantiefonds.

Prijs

€ 1965 (obv eenpersoonskamer)
 • 7 Overnachtingen in een eenpersoonskamer incl. ontbijt en toeristenbelasting
 • Alle maaltijden inclusief drinken
 • Begeleiding door twee fotografen
 • Dagelijks fotobespreking
 • Online workshop vooraf en terugkombijeenkomst

Niet inbegrepen:

Vlucht naar Athene, reis- en annuleringsverzekering, persoonlijke uitgaven, boekingskosten (€ 20) en bijdrage GGTO-garantiefonds (€ 9).

Korting tweepersoonskamer: € 210

Meenemen

 • Camera geschikt om te fotograferen in moeilijke lichtomstandigheden
 • Tablet of laptop
 • Pen en papier
 • Kleine (Hollandse) cadeautjes voor je 'fotomodellen'

Begeleiding

Begeleiding fotografiereis Griekenland

De culinaire fotoreis wordt begeleid door de fotografen Anton Harfst en Laurien van den Hoven. Anton en Laurien hebben jaren in Griekenland gewoond, hebben nog steeds een huis in Xirokambi en kennen de omgeving en de mensen daar goed.

Niveau

Voor wie is deze culinaire fotoreis geschikt?

Je gaat in uiteenlopende lichtomstandigheden fotograferen, en dan is het wel fijn als je weet hoe je instellingen als diafragma, sluitertijd, iso weet aan te passen. Is dat weggezakt en zou je wel graag mee doen, volg dan vooraf nog even een (online) opfrisles.
Verder kun je het meeste uit deze workshop halen als je een camera hebt, waarmee je goed (= met niet al te veel ruis) kunt fotograferen met hoge isowaarden. Heb je hier vragen over, stuur Anton dan even een berichtje.

Goed ter been

Daarnaast verwachten we van de deelnemers dat zij goed ter been zijn. De omgeving is bergachtig, wegen en paden zijn oneffen.

Accommodatie

Standplaats Xirokambi & accommodatie

Xirokambi is een levendig dorp met mooie natuurstenen huizen, 15 km ten zuiden van het beroemde Sparta. Je verblijft in hotel Taleton, een klein en sfeervol hotel met onder andere nog een oude – marmeren – opslag voor 40.000 liter olijfolie.

Op loopafstand van je verblijf ligt het gezellige plein, met café’s en restaurants waar het genieten is van de lokale Griekse keuken. Er zijn verschillende winkeltjes en een pinautomaat.

Vervoer

Vluchtschema KLM

Je kunt zelf je vlucht boeken of dit regelen via Aladin Travel. De reis is gebaseerd op de volgende vluchten:

09/11/2024 Amsterdam – Athene KL1955 12:25 – 16:35
16/11/2024 Athene – Amsterdam KL1956 17:20 – 20:00

Richtprijs vlucht 415 euro inclusief ruimbagage. Bij het nemen van een betaalde optie (€20) worden deze vluchten voor je gereserveerd. Zodra de reis op garant vertrek komt, kun je er voor kiezen om zelf je vliegtickets te boeken of dit via ons te doen. Indien je kiest voor andere vluchten, houd er dan rekening mee dat je om 16.45 uur op de luchthaven bent op de dag van aankomst. Op 16 november zetten we de deelnemers rond 15 uur af bij het vliegveld.

Lokaal vervoer

We hebben gedurende de hele week een eigen busje ter beschikking. Hiermee word je ook mee gehaald en gebracht van en naar Athene.

Bijzonderheden

De Griekse keuken

Lekker eten is eigenlijk wel een vast onderdeel van iedere fotoreis die wij organiseren. En zeker als we een week met het fotograferen van de olijfoogst aan de slag zijn. Ieder restaurant in Xirokambi bereidt gerechten met eigen olijfolie. We gaan er lekker uit eten, nemen een kijkje in de keuken en sluiten ook de laatste bijeenkomst af met een goede Griekse maaltijd.


Boeken of Optie | Fotoreis olijfoogst in Griekenland

Via dit formulier meld je je aan voor de fotoreis van 9-16 november 2024. Je kunt ook een optie nemen.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik meld mij aan voor*
Je kunt de reis meteen boeken, maar ook een optie nemen. Een korte optie is gratis; neem je een optie voor een langere periode, dan betaal je € 20. Als je de optie omzet in een boeking, worden de boekingskosten (ook € 20) niet meer in rekening gebracht).
Vanwege de kleine groepen kun je alleen in aanmerking komen voor het tarief van een tweepersoonskamer als er een kamerdeler beschikbaar is.
Naam*
Photothema Nieuwsbrief*
Ontvang 1-2 keer per maand onze nieuwsbrief.