Fotoreis Noord-Griekenland

 • Kroeskoppelikanen en roze pelikanen fotograferen bij de Prespameren
 • Genieten van de prachtige natuur in het noorden van Griekenland
 • Lekker veel wandelen (wel met de camera!)
 • Privé-excursie bij het berencentrum in Nymfaio
 • Varen op het Grote Prespa-meer
 • Overnachten in traditionele en sfeervolle hotels
 • Dagelijks fotobespreking
Pelikaan Prespameer
Ancientsite_Prespes
Overstekende beren in Noord-Griekenland
Vogelkijkhut Groot Prespa-meer
Prespa-meer
Orchid Prespes
Pelikanen_Prespes
Nymfaio, Noord-Griekenland
Arkturos Nymfaio
Cow Prespes
Lekker eten rond de Prespes-meren
Schaapskudde in Agia Germanos, Macedonië (Gr)
Orchidee
Vrondero, Prespes
Vogelfotografie_Prespa-meer
Pelikaan Prespameer
Ancientsite_Prespes
Overstekende beren in Noord-Griekenland
Vogelkijkhut Groot Prespa-meer
Prespa-meer
Orchid Prespes
Pelikanen_Prespes
Nymfaio, Noord-Griekenland
Arkturos Nymfaio
Cow Prespes
Lekker eten rond de Prespes-meren
Schaapskudde in Agia Germanos, Macedonië (Gr)
Orchidee
Vrondero, Prespes
Vogelfotografie_Prespa-meer
Pelikaan Prespameer
Ancientsite_Prespes
Overstekende beren in Noord-Griekenland
Vogelkijkhut Groot Prespa-meer
Prespa-meer
Orchid Prespes
Pelikanen_Prespes
Nymfaio, Noord-Griekenland
Arkturos Nymfaio
Cow Prespes
Lekker eten rond de Prespes-meren
Schaapskudde in Agia Germanos, Macedonië (Gr)
Orchidee
Vrondero, Prespes
Vogelfotografie_Prespa-meer
Categorieën:
Prespes Lakes Noord-Griekenland

Fotoreis Noord-Griekenland

Garant Vertrek
Wanneer? 11 jul 2023 - 19 jul 2023
Aantal deelnemers Max. 6
Plaatsen beschikbaar 2
Prijs € 1985

Boeken

Focus

Fotoreis Noord-Griekenland: fotograferen en wandelen langs de Prespameren

De vogelrijke Prespameren (of Prespes), uitgestrekte bossen, fascinerende bergdorpen, beren en pelikanen: het noordwesten van Griekenland is verrassend afwisselend en nog weinig ontdekt. Deze 9-daagse Photothema fotoreis in dit gebied staat in het teken van natuur- en landschapsfotografie. Een reis met oog voor natuur en cultuur.

We maken prachtige wandelingen door de natuur en boerendorpen, varen met een lokale visser het Grote Prespa-meer op en gaan fotograferen bij een opvang voor beren.

Route in vogelvlucht

Je vliegt op de Thessaloniki. Hier word je samen met de andere deelnemers opgehaald. De eerste twee nachten van de reis verblijven we in waterstad Edessa. Vervolgens reizen we door naar het prachtige bergdorp Nymfaio. Hier blijven we een nacht voor een bezoek aan het beren- en wolvencentrum. Het tweede deel van de reis (vijf nachten) zitten we op 1000 meter hoogte aan het Grote Prespa-meer. Een vissersdorp is hier onze uitvalsbasis voor prachtige fotowandelingen en het fotograferen van pelikanen en andere vogels.

Reviews

Dit is een nieuwe reis. Schrijf jij de eerste review?

Programma

Tijdens de fotoreis Noord-Griekenland maken we optimaal gebruik van licht, weersomstandigheden, maar ook van lokale contacten en activiteiten. We plannen in principe iedere dag een fotobespreking in.

Vooraf

We houden een online bijeenkomst voorafgaand aan de reis om alvast kennis te maken met de reisbegeleiders en andere deelnemers.

Dinsdag 11 juli: vlucht op Thessaloniki

Anton en Laurien halen jullie op bij het vliegveld van Thessaloniki. De rit naar de waterrijke stad Edessa duurt anderhalf uur. Na het inchecken gaan we gezellig met elkaar eten.

Overnachting in Edessa

Woensdag 12 juli: Waterstad Edessa

We beginnen de eerste echte dag van deze fotoreis in de 3000 jaar oude stad. Edessa was de eerste hoofdstad van het koninkrijk van Macedonië. Natuurlijk gaan we naar de watervallen waar deze stad bekend om staat, maar we dwalen ook door de straatjes en bezoeken de resten van de oude stad.

Overnachting in Edessa

Donderdag 13 juli Nymfaio

Het bergdorp Nymfaio staat in de top 10 van de mooiste dorpen in Europa. Het dorp met zijn natuurstenen huizen met leistenen daken en keienpaden is gebouwd door Vlachen in de 13e eeuw en ligt op 1350 meter hoogte. We fotograferen in dit bijzondere dorp en brengen een bezoek aan de berenopvang.

Overnachting in Nymfaio

In Noord-Griekenland leven nog zo’n 400 beren …. Ze zijn schuw, dus of we beren fotograferen in het wild is afwachten. Maar in het berencentrum van Nymfaio zien we ze zeker en gaan we ze ook fotograferen.

Vrijdag 14 t/m woensdag 18 juli Prespameren: natuurgebied op hoogte in Noord-griekenland

Na het ontbijt rijden we richting de grens met Albanië en Noord-Macedonië. We overnachten 5 nachten in Psarades aan het grote Prespa-meer op 1000 meter hoogte.

Vanuit ons vissersdorp maken we iedere dag mooie wandelingen – een langere of twee korte routes – langs de meren, door de akkers met bonen, af en toe een boerendorp kruisend. De pelikanen zijn hier nooit ver weg en steeds een lust voor het oog met hun grote, kleurrijke snavels. Een van de dagen aan het Prespameer gaan we het meer op voor een privé-excursie, zodat we de kroeskoppelikanen en roze pelikanen van dichtbij kunnen fotograferen.

Woensdag 19 juli

Anton en Laurien brengen je terug naar het vliegveld van Thessaloniki.

Achteraf

In een online bijeenkomst achteraf bespreken we de serie of selectie van iedere deelnemer. Deze bijeenkomst plannen we in overleg en zal circa 8 weken na de reis plaatsvinden.

Praktische Informatie

Deze fotowandelreis in Noord-Griekenland wordt georganiseerd door Photothema in samenwerking met Aladin Travel. De reisorganisatie regelt de logistiek van de reis en is aangesloten bij het GGTO Garantiefonds.

Reisvoorwaarden

Prijs

€ 1985
 • 8 overnachtingen op basis van tweepersoonskamer inclusief ontbijt
 • Alle avondmaaltijden in lokale restaurants
 • Boottocht Prespa-meer en toegang berencentrum
 • Vervoer met eigen busje
 • Professionele reisbegeleiding door twee fotografen/reisleiders
 • Bijna iedere dag een fotobespreking

Niet inbegrepen:
 • vlucht naar en van Thessaloniki
 • drankjes bij het avondeten
 • lunch en persoonlijke uitgaven
 • toeristenbelasting
 • boekingskosten (€17,50)
 • bijdrage GGTO-garantiefonds (€ 7,50)
 • reis- en annuleringsverzekering

Toeslag eenpersoonskamer: € 215

Meenemen

 • Camera met zoomlens (voor de landschappen tot 200 mm, voor het fotograferen van de pelikanen min. 300 mm)
 • Filters (optioneel)
 • Wandelschoenen, rugzak(je) en eventueel een wandelstok
 • Bij de reisinformatie ontvang je een uitgebreider meeneemlijstje

Begeleiding

Fotografen en Griekenlandkenners Anton Harfst en Laurien van den Hoven zijn je reisbegeleiders op deze fotoreis in Noord-Griekenland. Waar nodig helpen we je met de instellingen van je camera en geven we advies over compositie. En we zijn altijd in de buurt om je vragen te beantwoorden. Onze begeleiding is aangepast op jouw camera, ervaring en de dingen die je deze reis graag wilt (leren) fotograferen. Op de meeste dagen ruimen we tijd in voor het gezamenlijk bespreken van de foto’s, waarbij het geven van opbouwende feedback altijd ons uitgangspunt is.

Niveau

Fotoreis Noord-Griekenland: voor fotografen van alle niveaus met een goede conditie en een lange lens

De reis is geschikt voor fotografen van alle niveaus.

Fotoapparatuur
Gezien het soort fotografie waar we mee aan de slag gaan, is het goed als je beschikt over een systeemcamera of spiegelreflex met daarbij minimaal een 200 mm lens. Heb je een full frame camera, dan is het fijn als je een zoomlens hebt met een lengte van minimaal 300 mm.

Ook met een superzoom, zoals de Panasonic FZ-2000 of Sony RX10, kun je tijdens deze reis prima uit de voeten om zowel het landschap als bijvoorbeeld de pelikanen mooi in beeld te brengen.

Goede conditie en niet wagenziek
Je beschikt over een wandelconditie voor routes van in totaal circa 10 km per dag in bergachtig terrein. Reken op hoogteverschillen van 100-400 meter. We wandelen op hoogtes van 900-1500 meter. Vanwege het bergachtige karakter van Noord-Griekenland is deze reis niet geschikt als je last hebt van wagenziekte.

Accommodatie

Je slaapt deze reis in kleinschalige en traditionele hotels. In Edessa overnachten we in een Arhontiko, een oud herenhuis van natuursteen. In Nymfaio verblijven we in een sfeervol hotel opgetrokken in de stijl van het dorp. Tijdens ons verblijf in Psarades – aan het Grote Prespameer – zitten we in het enige hotel midden in het dorp.

Vervoer

Heen- en terugreis

Je kunt je reis inclusief vlucht boeken, maar ook zelf de vlucht boeken. Houd dan wel rekening met het onderstaande vluchtschema. De richtprijs voor de vlucht is € 470 inclusief ruimbagage. De daadwerkelijke ticketprijs is afhankelijk van het tijdstip van boeken en beschikbaarheid.

11/07/2023 Amsterdam – Frankfurt LH989 11:25 – 12:30
11/07/2023 Frankfurt – Thessaloniki LH1556 14:10 – 17:30

19/07/2023 Thessaloniki – Wenen OS810 14:00 – 14:45
19/07/2023 Wenen – Amsterdam OS375 17:20 – 19:15

Lokaal vervoer

We hebben tijdens deze hele reis eigen vervoer ter beschikking (9-persoons busje).

Bijzonderheden

De lekkere keuken van Noord-Griekenland

In het noorden van Griekenland kun je prima eten. Het gebied rond de Prespameren is beroemd om zijn verschillende soorten bonen. De avondmaaltijden zijn bij de prijs inbegrepen. Drankjes zijn wel voor eigen rekening. Er wordt gegeten in lokale restaurants. Voor de lunch zullen we vaak kiezen voor een lekkere picknick onderweg (niet inbegrepen).

Klimaat: prima om te wandelen

Het noorden van Griekenland kent duidelijk minder hete zomers; we verblijven en wandelen bovendien op hoogtes van 900 – 1500 meter. Temperaturen overdag liggen rond de 25 graden, terwijl het ‘s nachts af kan koelen tot een graad of 15.

Wolven en beren fotograferen

In Nymfaio, de tweede locatie op deze reis, zit Arkturos. Deze organisatie zet zich in voor de bescherming van het leefgebied van wolven en beren in Noord-Griekenland. We hebben een privé-excursie geregeld voor onze groep bij de opvang van de wolven en bij het informatiecentrum voor de beren. De kans dus om prachtige portretten te maken van wolven en beren.

Nationaal park Prespameren

De Prespameren liggen op de grens van Griekenland, Macedonië en Albanië. Het is een erkend vogelgebied met onder andere een grote kolonie kroeskop- en roze pelikanen. Het merengebied bestaat uit twee meren: het kleine Prespameer – Mikrí Prèspa – en het grote – Megáli Prèspa – meer. In het Grieks gebruiken ze de meervoudsvorm als ze het over beide meren hebben: Prèspes (Πρέσπες).

Verleng je reis met een citytrip Thessaloniki of de stranden van Chalkidiki

De reis start- en eindigt in Thessaloniki. Als je niet alleen houdt van natuur, maar ook van steden, dan is Saloniki een fijne stad om een paar dagen in rond te dwalen. Je vindt er bijzondere en echte hele oude kerken – de oudste is van 308 na Chr. – en kunt heerlijk flaneren langs het water.

Vanaf Thessaloniki ben je ook zo in Chalkidi, een gebied dat bekend staat om zijn prachtige zandstranden en kleine baaitjes.