Fotoreis Noord-Griekenland

 • Kroeskoppelikanen en roze pelikanen fotograferen bij de Prespameren
 • Genieten van de prachtige natuur in het noorden van Griekenland
 • Varen op het Grote Prespa-meer
 • Overnachten in traditionele en sfeervolle hotels
 • Dagelijks fotobespreking
Ancientsite_Prespes
Overstekende beren in Noord-Griekenland
Vogelkijkhut Groot Prespa-meer
Prespa-meer
Pelikanen_Prespes
Nymfaio, Noord-Griekenland
Cow Prespes
Lekker eten rond de Prespes-meren
Schaapskudde in Agia Germanos, Macedonië (Gr)
Orchidee
Vrondero, Prespes
Vogelfotografie_Prespa-meer
Ancientsite_Prespes
Overstekende beren in Noord-Griekenland
Vogelkijkhut Groot Prespa-meer
Prespa-meer
Pelikanen_Prespes
Nymfaio, Noord-Griekenland
Cow Prespes
Lekker eten rond de Prespes-meren
Schaapskudde in Agia Germanos, Macedonië (Gr)
Orchidee
Vrondero, Prespes
Vogelfotografie_Prespa-meer
Ancientsite_Prespes
Overstekende beren in Noord-Griekenland
Vogelkijkhut Groot Prespa-meer
Prespa-meer
Pelikanen_Prespes
Nymfaio, Noord-Griekenland
Cow Prespes
Lekker eten rond de Prespes-meren
Schaapskudde in Agia Germanos, Macedonië (Gr)
Orchidee
Vrondero, Prespes
Vogelfotografie_Prespa-meer
Categorieën:
Pelikaan Prespameer Noord-Griekenland

Fotoreis Noord-Griekenland

Wanneer? 23 mei 2025 - 31 mei 2025
Aantal deelnemers 4-6
Plaatsen beschikbaar 6
Prijs € 2195

Boeken

Focus

Fotoreis Noord-Griekenland: uitgestrekte bossen, prachtige meren en fotogenieke dorpjes

De vogelrijke Prespameren (of Prespes), uitgestrekte bossen, fascinerende bergdorpen, en pelikanen: het noordwesten van Griekenland is verrassend afwisselend en nog weinig ontdekt. Deze 9-daagse Photothema fotoreis in dit gebied staat in het teken van reisfotografie. Een reis met oog voor natuur en cultuur.

We maken prachtige fotowandelingen door de natuur en boerendorpen, fotograferen bij de watervallen van Edessa, en varen met een lokale visser op het Grote Prespa-meer.

Route in vogelvlucht

Je vliegt op de Thessaloniki. Hier word je samen met de andere deelnemers opgehaald. De eerste twee nachten van de reis verblijven we in waterstad Edessa. Het tweede deel van de reis (zes nachten) zitten we op 900 meter hoogte aan het Grote Prespa-meer. Een vissersdorp is hier onze uitvalsbasis voor prachtige fotowandelingen, korte autoritten naar zowel levendige als verlaten dorpen en het fotograferen van pelikanen en andere vogels.

Reviews

Was een fantastische reis met jullie, ik heb echt genoten!! dank voor de mooie week.
Peter
Bedankt voor de schitterende vakantie met mooie avonturen.
Marlies
Thuisgekomen met veel mooie foto's en verhalen over pelikanen, mooie meren etc. Prachtige dagen gehad met heel fijne mensen. Dank daarvoor.
Barbara
Ik ben weer thuis, nu dromen over alle mooie foto's. Het was een heerlijke vakantie. Nu afkicken!
Lia

Programma

Tijdens de fotoreis Noord-Griekenland maken we optimaal gebruik van licht, weersomstandigheden, maar ook van lokale contacten en activiteiten. We plannen in principe iedere dag een fotobespreking in.

Vooraf

We houden een online bijeenkomst voorafgaand aan de reis om alvast kennis te maken met de reisbegeleiders en andere deelnemers.

Vrijdag 23 mei: vlucht op Thessaloniki

Anton en Laurien halen jullie op bij het vliegveld van Thessaloniki. De rit naar de waterrijke stad Edessa duurt anderhalf uur. Na het inchecken gaan we gezellig met elkaar eten.

Overnachting in Edessa

Zaterdag 24 mei: Waterstad Edessa

We beginnen de eerste echte dag van deze fotoreis in de 3000 jaar oude stad. Edessa was de eerste hoofdstad van het koninkrijk van Macedonië. Natuurlijk gaan we naar de watervallen waar deze stad bekend om staat, maar we dwalen ook door de straatjes en bezoeken de resten van de oude stad.

Overnachting in Edessa

Zondag 25 mei t/m vrijdag 30 mei: Prespameren

Na het ontbijt rijden we richting de grens met Albanië en Noord-Macedonië. We overnachten 6 nachten in Psarades aan het grote Prespa-meer op 850 meter hoogte.

Landschaps- en natuurfotografie, vogels (pelikanen) fotograferen en urbexen

Vanuit ons vissersdorp maken we mooie fotowandelingen langs de meren, door de akkers met bonen, af en toe een boerendorp kruisend. De pelikanen zijn hier nooit ver weg en steeds een lust voor het oog met hun grote, kleurrijke snavels. Een van de dagen aan het Prespameer gaan we het meer op voor een privé-excursie, zodat we de kroeskoppelikanen en roze pelikanen van dichtbij kunnen fotograferen.

Voor liefhebbers van urbex fotografie: er zit een urbex-huis in het dorp, maar we gaan ook uitgebreid fotograferen in een grotendeels verlaten dorp met prachtige urbex-locaties, waaronder een postkantoor en gemeentehuis.

Zaterdag 31 mei

Anton en Laurien brengen je terug naar het vliegveld van Thessaloniki.

Achteraf

In een online bijeenkomst achteraf bespreken we de serie of selectie van iedere deelnemer. Deze bijeenkomst plannen we in overleg en zal circa 8 weken na de reis plaatsvinden.

Praktische Informatie

Deze fotoreis in Noord-Griekenland wordt georganiseerd door Photothema in samenwerking met Aladin Travel. De reisorganisatie regelt de logistiek van de reis en is aangesloten bij het GGTO Garantiefonds.

Reisvoorwaarden

Prijs

€ 2195
 • 8 overnachtingen op basis van tweepersoonskamer inclusief ontbijt
 • Alle avondmaaltijden in lokale restaurants
 • Boottocht Prespa-meer en toegang berencentrum
 • Vervoer met eigen busje
 • Professionele reisbegeleiding door twee fotografen/reisleiders
 • Bijna iedere dag een fotobespreking

Niet inbegrepen:
 • vlucht naar en van Thessaloniki
 • lunch, drankjes bij het avondeten (samen ca. € 100)
 • persoonlijke uitgaven
 • boekingskosten (€20)
 • bijdrage GGTO-garantiefonds (€ 9)
 • reis- en annuleringsverzekering

Toeslag eenpersoonskamer: € 240

Meenemen

 • Camera met zoomlens (voor de landschappen tot 200 mm, voor het fotograferen van de pelikanen min. 300 mm)
 • Filters (optioneel)
 • Wandelschoenen, rugzak(je) en eventueel een wandelstok
 • Bij de reisinformatie ontvang je een uitgebreider meeneemlijstje

Begeleiding

Fotografen en Griekenlandkenners Anton Harfst en Laurien van den Hoven zijn je reisbegeleiders op deze fotoreis in Noord-Griekenland. Waar nodig helpen we je met de instellingen van je camera en geven we advies over compositie. En we zijn altijd in de buurt om je vragen te beantwoorden. Onze begeleiding is aangepast op jouw camera, ervaring en de dingen die je deze reis graag wilt (leren) fotograferen. Op de meeste dagen ruimen we tijd in voor het gezamenlijk bespreken van de foto’s, waarbij het geven van opbouwende feedback altijd ons uitgangspunt is.

Niveau

Fotoreis Noord-Griekenland: voor fotografen van alle niveaus met een goede conditie en een lange lens

De reis is geschikt voor fotografen van alle niveaus.

Fotoapparatuur
Gezien het soort fotografie waar we mee aan de slag gaan, is het goed als je beschikt over een systeemcamera of spiegelreflex met daarbij minimaal een 200 mm lens. Heb je een full frame camera, dan is het fijn als je een zoomlens hebt met een lengte van minimaal 300 mm.

Ook met een superzoom, zoals de Panasonic FZ-2000 of Sony RX10, kun je tijdens deze reis prima uit de voeten om zowel het landschap als bijvoorbeeld de pelikanen mooi in beeld te brengen.

Goede conditie en niet wagenziek
Tijdens deze reis maken we een aantal wandelingen van 5-7 km in bergachtig terrein. Reken op hoogteverschillen van 100-400 meter. We wandelen op hoogtes van 900-1500 meter. Vanwege het bergachtige karakter van Noord-Griekenland is deze reis niet geschikt als je last hebt van wagenziekte.

Accommodatie

Je slaapt deze reis in kleinschalige en traditionele hotels. In Edessa overnachten we in een Arhontiko, een oud herenhuis van natuursteen. Tijdens ons verblijf in Psarades – aan het Grote Prespameer – zitten we in een gastvrij hotel midden in het dorp.

Vervoer

Heen- en terugreis

Je kunt je reis inclusief vlucht boeken, maar ook zelf de vlucht boeken. Houd dan wel rekening met het onderstaande vluchtschema. De richtprijs voor de vlucht is € 550 inclusief ruimbagage. De daadwerkelijke ticketprijs is afhankelijk van het tijdstip van boeken en beschikbaarheid.

Vluchtschema volgt

Lokaal vervoer

We hebben tijdens deze hele reis eigen vervoer ter beschikking (9-persoons busje).

Bijzonderheden

De lekkere keuken van Noord-Griekenland

In het noorden van Griekenland kun je prima eten. Het gebied rond de Prespameren is beroemd om zijn verschillende soorten bonen. De avondmaaltijden zijn bij de prijs inbegrepen. Drankjes zijn wel voor eigen rekening. Er wordt gegeten in lokale restaurants. Voor de lunch zullen we vaak kiezen voor een lekkere picknick onderweg (niet inbegrepen).

Klimaat: koelste hoekje van Griekenland

Het noorden van Griekenland kent duidelijk minder hete zomers; we verblijven en wandelen bovendien op hoogtes van 900 – 1500 meter. Temperaturen overdag liggen tussen de 20 en 25 graden, terwijl het ‘s nachts af kan koelen tot een graad of 12.

Nationaal park Prespameren

De Prespameren liggen op de grens van Griekenland, Macedonië en Albanië. Het is een erkend vogelgebied met onder andere een grote kolonie kroeskop- en roze pelikanen. Het merengebied bestaat uit twee meren: het kleine Prespameer – Mikrí Prèspa – en het grote – Megáli Prèspa – meer. In het Grieks gebruiken ze de meervoudsvorm als ze het over beide meren hebben: Prèspes (Πρέσπες).