Fotoreis Oman

 • Fotograferen in de woestijn en op kleurrijke markten
 • Overnachten in een bijzonder woestijnkamp
 • Water als rode draad in het programma
 • Urbexen in verlaten lemen dorpen
 • Met 4wd door prachtige wadi's
Vogelmasker Wahiba Sands
Dadelpalmen
Sur
Fort van Nizwa, Oman
De geitenmarkt van Nizwa mag niet ontbreken tijdens de fotoreis Oman
Vogelmasker Wahiba Sands
Dadelpalmen
Sur
Fort van Nizwa, Oman
De geitenmarkt van Nizwa mag niet ontbreken tijdens de fotoreis Oman
Vogelmasker Wahiba Sands
Dadelpalmen
Sur
Fort van Nizwa, Oman
De geitenmarkt van Nizwa mag niet ontbreken tijdens de fotoreis Oman
Categorieën:
Fotoreis Oman

Fotoreis Oman

Wanneer? 19 jan 2023 - 29 jan 2023
Aantal deelnemers 5-6
Plaatsen beschikbaar 6
Prijs € 3300 (1-persoonskamer)

Boeken

Focus

In overleg met Aladin Travel – onze samenwerkingspartner voor deze reis – hebben we besloten om de reis nog niet in februari 2022 door te laten gaan. De voorlopige datum staat nu van 19-29 januari 2023, maar deze kan nog wijzigen. Als je interesse hebt, laat het ons dan weten; dan houden we je op de hoogte.

Landschapsfotografie en straatfotografie

Tijdens de fotoreis naar Oman gaan we vooral aan de slag met landschapsfotografie en straatfotografie. Steden en dorpen verkennen we te voet; dit geeft ons ook de beste mogelijkheid om de bevolking bezig te zien en in mooie straatbeelden vast te leggen. In het uitgestrekte landschap gaan we op zoek naar de juiste plekken én de juiste tijdstippen van de dag om de grootsheid en de lijnen in het landschap te fotograferen. Hiervoor hebben we ons eigen vervoer, maar we hebben ook een wandeling in de bergen gepland.

Extra aandacht voor water

Falaj en spelende jongenIn een woestijnland als Oman is water een belangrijk thema. Van de verzilting van de kustgebieden, de prachtige irrigatiekanaaltjes – falaj – in de palmplantages tot waterputten in de woestijn. Tijdens de fotoreis in 2023 besteden we hier voor het eerst extra aandacht aan; hierbij worden we geholpen door onze gids Hamood, die in zijn dagelijks leven op het gebied van watermanagement werkt voor de Omaanse overheid.

 

Reviews

Nog aan het nagenieten van de zeer indrukwekkende foto reis Oman met Laurien en Anton eind januari, ben ik mijn 850 foto’s aan het selecteren. Wat ‘n belevenis…mooie kusten…gigantische ruige bergen..uitgestrekte woestijnen….adembenemend!
Laura
Een wervelende reis door Oman, vol prachtige highlights om de mooiste foto’s te kunnen maken. Daarbij enthousiast geholpen door het ijzersterke, vakkundige en aandachtige duo: Anton en Laurien.
Marjan
Bedankt voor weer een fantastische week fotograferen in het gastvrije Oman. Jullie hebben ons samen met de gids Hamood de meest prachtige plekjes in Oman laten zien.
René

Programma

Route in vogelvlucht

We starten onze fotoreis door Oman in Muscat, de hoofdstad van Oman, met fotosessies op de vismarkt, bij het Paleis van de Sultan en de Grand Mosque Sulatan Qaboos. Vanuit Muscat rijden we in zuid-oostelijke richting naar de havenplaats Sur. Vanaf daar rijden we het binnenland in richting woestijn. We komen onderweg dadelplantages, lemen forten en steden tegen en zien hoe Bedoeïenen leven in de woestijn. De oude stad Bahla is vervolgens onze standplaats voor een tocht de bergen in en een bezoek aan de geitenmarkt van Nizwa. We keren terug naar de kust via een spectaculaire off-road rit door Wadi Bani Awf.

Fotoreis Oman van dag tot dag

Dag 1: Amsterdam – Muscat

KLM-vlucht van Amsterdam naar Muscat, met tussenlanding in Dammam. Bij aankomst in Muscat worden jullie opgehaald door de reisbegeleiders en naar het hotel gebracht.

Dag 2: Muscat

We starten de fotoreis Oman met een stadswandeling door Muscat om een beeld te krijgen van het dagelijks leven in de hoofdstad. Na een bezoek aan de visafslag in Muttrah gaan we naar Oud-Muscat, waar het Paleis van de Sultan staat. ‘s Avonds gaan we fotograferen in de kleurrijke winkelstraatjes en souk achter de haven.

Dag 3: Van Muscat naar Sur

We starten de dag met een bezoek aan de Grand Mosque Sultan Qaboos, een van de weinige moskeeën in Oman die toegankelijk zijn voor niet-moslims. Daarna rijden we via een mooie kustroute naar de havenplaats Sur, waar we ons opmaken voor het fotograferen van hopelijk een indrukwekkende zonsondergang.

Dag 4: Sur

We beginnen de dag vroeg met een bezoek aan een scheepswerf, waar de traditionele dhow-schepen ook vandaag de dag nog met de hand gebouwd worden. Na een fotobespreking gaan we fotograferen langs de lagune en de levendige boulevard van Sur.

Dag 5: Sur – Wahiba Sands

Vanuit Sur rijden we via de kust naar Al Ashkara, een dorp aan de Indische Oceaan met prachtig bewerkte houten deuren en een levendige vissershaven. We kopen de lunch in en gaan daarna snel van de gewone weg af. We maken een mooie tocht door een met acacia’s begroeide woestijn. Na een picknick onder de bomen rijden we door naar ons woestijnkamp.
We eten en overnachten in het Safari Desert Camp.

Dag 6: Wahiba Sands

Je raakt niet uitgefotografeerd in de geel-rode zandduinen met hun prachtige glooiingen, golven, en kamelen. En we gaan op zoek naar waar men hier het water vandaan haalt voor vee, de lokale bewoners en bezoekers.

Dag 7: Wahiba Sands – Bahla

Vanuit de woestijn gaan we naar Bahla, een mooie oude stad en onze uitvalsbasis voor de komende dagen. We stoppen eerst bij het fort van Bahla. In de oude en verlaten huizen erom heen kun je ‘urbexen’. En we nemen de tijd voor een uitgebreide fotobespreking om de beelden van de afgelopen dagen te bekijken.

Dag 8: Berglandschap

Bahla ligt aan de voet van de de bergen. We rijden vandaag de bergen in naar de Grand Canyon en maken een korte bergwandeling in de kloof. Na de lunch in de bergen rijden we terug naar Bahla.

Dag 9: Geitenmarkt Nizwa

We staan vroeg op om naar de geitenmarkt te gaan. Mannen, vrouwen en kinderen van allerlei verschillende stammen komen in Nizwa bij elkaar om vee – vooral geiten en koeien – te kopen en verkopen. Liefhebbers van straatfotografie kunnen hun hart ophalen in de souk met zijn kleurrijke markthallen en verkoop van groenten, fruit en vis op straat. Hou je meer van lijnen en steen, dan is het fort een heerlijke plek om te fotograferen.

Na de geitenmarkt rijden we naar een oase van palmbomen met een indrukwekkend irrigatiesysteem. Ook in het ernaast gelegen – en nog grotendeels lemen – dorp kunnen we goed zien hoe men vroeger de waterkanalen aanlegden.

Dag 10: Wadi Bani Awf

Op dag 10 staat de indrukwekkende bergrit door Wadi Bani Awf op het programma. We maken stops om te genieten van het landschap en de prachtige vergezichten. Maar ook in de kloven en dalen. Hamood laat ons zien hoe de watervoorziening in dit afgeleven gebied werkt.
Eenmaal aan de voet van de bergen, rijden we rustig door naar ons hotel in de kustplaats Seeb.

Dag 11: Seeb

Op onze laatste dag blikken we terug op de reis en bespreken voor de laatste keer de foto’s. Ons hotel ligt op loopafstand van de vismarkt en souk van Seeb. Je kunt hier lekker gaan fotograferen en/of inkopen doen. Ook een lekkere wandeling langs het nabijgelegen strand behoort tot de mogelijkheden. Vanaf het hotel (late checkout) is het niet ver naar het vliegveld van Muscat. We vliegen in de loop van de avond terug naar Amsterdam.

Dag 12: Aankomst in Amsterdam

Met heel veel foto’s, belevenissen en verhalen is er een eind gekomen aan deze avontuurlijke fotoreis Oman.

Praktische Informatie

De fotografiereis naar Oman wordt georganiseerd in samenwerking met Aladin Travel. De reisorganisatie regelt voor ons de logistiek van de reis en is aangesloten bij het GGTO Garantiefonds.

Prijs

€ 3300 (1-persoonskamer)
 • Professionele en Nederlandstalige begeleiding door twee fotografen
 • Lokale gids/chauffeur Hamood
 • 10 overnachtingen in een eenpersoonskamer
 • Alle maaltijden
 • Vervoer met 4WD-jeeps
 • Klimaatcompensatie via het Fair Climate Fund
 • Bijdrage GGTO garantiefonds
 • Bijeenkomst vooraf en achteraf

Niet inbegrepen:

Vlucht Amsterdam-Muscat vv, boekingskosten (€ 25), visum Oman (€ 45), persoonlijke uitgaven en reis- en annuleringsverzekering.

Korting tweepersoonskamer: € 250

Meenemen

 • Camera en toebehoren
 • Extra batterijen vanwege verblijf in woestijnkamp zonder stroom
 • Statief
 • Wandelschoenen
 • Voorafgaand aan de reis ontvang je van ons een specifieke meeneemlijst

Begeleiding

Begeleiding fotografiereis Oman

Op deze fotoreis wordt je begeleid door de fotografen Anton Harfst en Laurien van den Hoven. Anton en Laurien begeleiden de reis in 2023 voor de zesde keer.

Naast de twee fotografen is onze vaste gids Hamood van grote toegevoegde waarde voor deze reis. Hij rijdt een van de auto’s, gidst, tolkt, vertelt over de warerproblematiek in zijn land en zorgt voor de thee onderweg.

Niveau

Fotografie

Deze rondreis door Oman is geschikt voor iedereen die graag fotografeert. We helpen beginnende fotografen met de instellingen van hun camera en het maken van goede composities. Heb je dat al lang en breed onder de knie, dan denken we graag met je mee bij het maken van boeiende composities en hopen we je te inspireren met nieuwe toepassingen en andere manieren van kijken. Je kunt je ook richten op een specifieke invalshoek, zoals het thema water.

Korte, maar pittige wandelingen

Tijdens deze reis fotograferen we op verschillende locaties die goed bereikbaar zijn met de auto. We maken korte wandelingen – vaak heen en weertjes – maar het terrein is meestal oneffen of bergachtig. Je moet dus wel goed ter been zijn voor de rondreis door Oman.

 

Accommodatie

We verblijven tijdens deze fotoreis in verschillende accommodaties: van eenvoudige hotels tot een bijzonder woestijnkamp.

Muttrah, Muscat – 2 overnachtingen
Eenvoudig hotel aan de haven van Muttrah, centrum Muscat

Sur – 2 overnachtingen
Goed hotel op loopafstand van onze fotolocaties in Sur

Safari Desert Camp, Wahiba Sands – 2 overnachtingen
Het Safari Desert Camp is een sfeervol kamp met verspreide hutjes en tenten. Stroomvoorziening op zonne-energie.

Bahla – 3 overnachtingen
Goed hotel aan de rand van Bahla met wifi en een wasserette om de hoek.

Seeb – 1 overnachting
3* Hotel in het centrum van Seeb en op loopafstand van het strand. Omdat onze vlucht pas ‘s avonds laat vertrekt, is verblijf in het hotel tot aan ons vertrek geregeld.

Vervoer

Vluchtschema KLM

De reguliere vluchtprijs is € 750. Bij boeking neemt Aladin Travel een optie op een vlucht. Zodra de reis op garant vertrek komt, kun je er voor kiezen om zelf een vlucht te boeken of de door Aladin genomen optie te bevestigen.

Vluchtschema nog niet bekend

Rondreizen met twee landcruisers

We hebben deze reis vanaf de derde dag twee grote landcruisers ter beschikking, waarmee we ook prima door de woestijn en door de wadi’s kunnen rijden. We maken een rouleerschema, zodat je afwisselend voor- en achterin zit. Deze reis is niet geschikt als je last hebt van wagenziekte.

Bijzonderheden

Meer doen met de invalshoek water?

In 2023 besteden we voor het eerst tijdens de rondreis nadrukkelijk aandacht aan water en de waterproblematiek in Oman. Dit is een onderwerp dat zich zeker leent voor een fototentoonstelling of andere publicatie. Wil je hiermee aan de slag – alleen of wellicht samen met andere deelnemers – laat dat ons dan weten.

Deze fotoreis valt niet onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.