Fotoreis Canada 2024

 • Onderstaand reisprogramma wordt voor 2024 aangepast. Ook de datum is nog niet definitief.
 • In de loop van 2024 zal het programma en de data vastgesteld worden in overleg met de geïnteresseerden
 • Geef je interesse op via de 'wachtlijst' en we houden je op de hoogte.
Yukon: Top of the World Highway
Gas station Alaska
Kluane Lake Yukon
James Allen Yukon
Canada grizzly bears
Yukon: Top of the World Highway
Gas station Alaska
Kluane Lake Yukon
James Allen Yukon
Canada grizzly bears
Yukon: Top of the World Highway
Gas station Alaska
Kluane Lake Yukon
James Allen Yukon
Canada grizzly bears
Categorieën:

Fotoreis Canada 2024

Wanneer? 23 aug 2024 - 08 sep 2024
Aantal deelnemers 6-8
Plaatsen beschikbaar 0
Prijs € 5327 (1-persoonskamer) - indicatieve prijs 2022!

Wachtlijst

Focus

Yukon, Canada: een magische fotorondreis vol bijzondere ontmoetingen, uitgestrekte natuur en prachtige herfstkleuren

Yukon in CanadaTijdens de fotoreis door Yukon gaan we op zoek naar twee facetten van de onbewoonde wereld: de leegheid van het landschap en de mensen die hier hun bestaan opbouwen. We fotograferen de uitgestrekte en vooral ongerepte natuur, machtige rivieren en vlammende herfstkleuren. Bijzondere ontmoetingen met oude en nieuwe pioniers en overnachtingen.

Wildlife fotograferen tijdens de reis door Yukon

Het wemelt in Yukon van de beren, kariboes, elanden, bevers en nog veel meer. Of we deze dieren allemaal zien is altijd maar de vraag, want ze hebben veel plek om zich te verstoppen. Maar we hebben de overnachtingsplekken zo uitgekozen – zoveel mogelijk buiten de bewoonde wereld – dat er een grote kans is om wildlife te zien. Én om wildlife te fotograferen. Ook doen we onderweg een beroep op lokale kennis om uit te vinden waar de dieren zich op dat moment ophouden. De foto-impressie van de vorige reizen geeft een mooi beeld van wat je onderweg aan wildlife kunt tegenkomen.

Idee voor gezamenlijke expositie of publicatie

In Noord-Amerika zijn de gevolgen van de klimaatverandering al jaren zichtbaar. Onze neef – die in Yukon woont – heeft als eindexamenproject gekozen om locaties en verhalen te verzamelen waarmee we klimaatverandering zichtbaar kunnen maken. We willen kijken of we samen met de deelnemers aan de fotoreis naar Yukon en Alaska een publicatie of tentoonstelling maken met deze invalshoek.

Denk mee!

Als je graag mee wilt, kun je nu alvast een plekje reserveren. We sturen je een mail om je uit te nodigen mee te denken met het programma en over de data. Zodra het programma helemaal rond is en we weten wat de prijs is, kun je dan beslissen of je mee gaat. Het nemen van de optie is gratis.

Reviews

Een reis om nooit te vergeten. Yukon en Alaska is een paradijs voor natuurgenieters en fotografen. Het was geweldig om met een klein gezelschap over de highways te crossen, met als hoogtepunt de Highway on Top of the World. We hebben van de natuur genoten, maar we hebben ook mooie beelden gekregen van de cultuur en de geschiedenis van het land.
Lieke
We hebben een prachtige reis gemaakt door Yukon. Door het prachtige weer konden we overal ruim de tijd nemen om het indrukwekkende landschap mooi op de foto te zetten. Het hoogtepunt was voor mij Tombstone Territorial Park. De reis zat goed in elkaar. We hebben op bijzondere locaties gelogeerd, bijzondere mensen ontmoet en geweldige plekken gezien. Ik denk met veel plezier terug aan deze reis. Fotoreizigers en mede-fotografen, bedankt!
Lia
Indrukwekkend. De vaak overweldigende natuur met zijn vele lichtschakeringen, maar ook de stadjes en historische plekken die we bezochten boden veel fotogeniek materiaal. Het is een prachtige reis die voor een fotografieliefhebber optimale mogelijkheden in zich heeft.
Henriette

Programma

Onderstaande beschrijving betreft de rondreis zoals hij voor 2022 gepland stond. Belangrijk verschil met afgelopen jaren was dat de tocht tegen de klok in ging en er veel meer ruimte in het programma zat. Helaas veroorzaakte een beslissing van de centrale overheid roet in het eten. Er werd besloten dat de noordelijke grensovergang tussen Dawson City (Yukon) en Chicken (Alaska) twee weken later open zou gaan (1 juni) en twee weken eerder dicht (5 september). Daarmee werd het toch al zo korte seizoen van 4 maanden verkort tot slechts 3 maanden. Ook voor 2023 is deze openingstermijn van kracht.
Daardoor wordt het heel lastig om onderstaand programma nog uit te voeren. De oplossing om de reis dan te vervroegen van 21 augustus tot 1 september 2024 heeft als consequentie dat het aspect van de herfstkleuren hiermee minder uit de verf zal komen. Ook zullen de toch al schaarse accommodaties door het kortere seizoen nog eerder overboekt zijn dan nu al het geval is.

Daarnaast spelen we al een tijd met de gedachte de reis anders in te richten. En wel zodanig dat deze geheel binnen Canada zal zijn, waardoor problemen met grenzen niet meer spelen. We willen daar nog niet te veel over loslaten, maar kunnen wel verzekeren dat deze reis nog veel indrukwekkender en spectaculairder zal worden dan de Yukon & Alaska reis al was.
Ook willen we deze reis graag opzetten met input van jullie, serieus geïnteresseerde fotografen. Reisdata, bestemmingen langs de route en pleisterplaatsen. Dit alles kan ingevuld worden met jullie input. Als je graag mee wilt, kun je nu alvast een plekje reserveren. We sturen je een mail om je uit te nodigen mee te denken met het programma en over de data. Zodra het programma helemaal rond is en we weten wat de prijs is, kun je dan beslissen of je mee gaat. Het nemen van de optie is gratis.

Rondreis Yukon & Alaska van dag tot dag (Versie 2022)

Dag 1 Amsterdam – Whitehorse

Na aankomst op het vliegveld van Whitehorse, rijden we door naar Tagish, 100 km van Whitehorse. Mitch en Doug Dupont hebben hier een oude telegraafpost van de Canadese politie omgetoverd in een bijzondere bed & breakfast. In de mooie blokhutten aan de Six Miles River gaan we twee nachten logeren.

Dag 2 en 3 Tagish

Bij het eerste ochtendlicht is het meteen al prachtig fotograferen langs de Six Miles River. We maken korte trips in het merengebied rond Tagish en rijden een heuvel op naar een punt met uitzicht over het omringende landschap. In het nabijgelegen Carcross gaan we op zoek naar 19e-eeuwse goudzoekersromantiek, naar vervallen blokhutten van gouddelvers langs de rivier, naar de oude spoorlijn die ze namen, en naar excentrieke vogelhuisjes.

Dag 4 en 5 Carmacks

Carmacks is onze eerste stop op onze route naar het noorden. Het is een oude pleisterplaats op de plek waar de rivieren Nordenskiold en Yukon samenkomen. Hier gaan we fotograferen langs de rivieren en nabijgelegen meren en maken een fotowandeling langs historische plekken in het dorp. In het cultureel centrum van de Little Salmon First Nations krijgen we een inspirerende presentatie over moose, beren en caribou.

Dag 6 Van Carmacks naar Dawson City

We nemen de Klondike Highway naar het noorden langs indrukwekkende rivieren en spaarzame nederzettingen. De route eindigt in Dawson City. We overnachten hier vijf nachten in een mooie lodge aan de Yukon River.

Dag 7 Tombstone Territorial Park

Ten noordoosten van Dawson ligt Tombstone Territorial Park. Hier betreden we een van de indrukwekkendste landschappen ter wereld; de arctische toendra. Precies op het moment dat de herfst gaat invallen. Geel, rood, paars, oranje, begin september staat de toendra in vuur en vlam. In dit prachtige park gaan we een dag wandelen en fotograferen.

Dag 8-10 Dawson City & Goldfields

In Dawson City wanen we ons 100 jaar terug als we tussen houten huizen door over de boardwalks lopen. De backlanes en het raderbotenkerkhof uit de tijd van de goldrush vragen erom om vastgelegd te worden in tijdloze zwart-wit-opnamen. In de nabespreking komt het bewerken van zwart-wit-foto’s dan ook uitgebreid aan bod.
Ten zuiden van Dawson liggen de Goldfields, het mijngebied waar deze stad beroemd om is geworden. We maken een rit over dirt roads langs oude, verstilde dredges (mijnmachines) en nog altijd werkende mijnlocaties. Het bosrijke heuvelgebied waar het goud wordt gedolven vormt een prachtig decor voor de machines van staal en hout die wie hier voor de lens krijgen.

Dag 11 Top of the World Highway & Chicken

De rit begint met een oversteek per veer over de Yukon River naar Dawson City. Om daarna onze weg te vervolgen via de indrukwekkende Top of the World Highway naar Chicken. We rijden op hoogte, langs weidse panorama’s, door een landschap van fluweel. We stoppen regelmatig om het strijklicht over de heuvels vast te leggen. Bij Little Gold passeren we de grens en arriveren we in Alaska.
Het laatste stuk van de Top of the World Highway brengt ons naar Chicken, waar kunstenaars en creatievelingen met veel humor een bijzondere pleisterplaats hebben gecreëerd. Een fantastische plek om te fotograferen, tussen kunst, kitsch en een stokoude gouddelfmachine.

Dag 12 Beaver Creek

We rijden tussen de glooiende heuvels door richting de immense pieken van de Alaska Range. De vele meertjes en meanderende rivieren op de route zijn plekken om bijzondere vogels te spotten. We steken de grens over en rijden door naar Beaver Creek. Hier bezoeken we de kleurrijke pionier Sid van der Meer, voor een uitgebreide fotosessie tussen zijn indrukwekkende verzameling. Alles wat vergankelijk is, lijkt Sid te willen bewaren.

Dag 13 – Van Beaver Creek naar Kluane Lake

We rijden vandaag via de Alaska Highway richting de machtige bergen en eeuwige ijsvelden van Kluane Park. De weg loopt parallel aan Kluane Lake, dat met een lengte van 81 km het grootste meer van Yukon is. Aan dit meer verblijven we twee nachten bij de Champagne en Aishihik First Nations.

Dag 14 – Bij de Champagne & Aishihik First Nations

In Kluane Park is niet alleen de hoogste berg van Canada te vinden – de Mount Logan reikt tot maar liefst 5995 meter – maar ook het grootste ijsveld ter wereld. Bij helder weer leveren de witte toppen sensationele foto’s op. Het park valt binnen de traditionele grenzen van de Champagne en Aishihik First Nations. Kluane is nog steeds het gebied waar ze jagen, vissen en verzamelen. Hoe ze dat doen kunnen we zien als oud-Chief James Allen ons meeneemt op excursie om ons vallen te laten zien, die hij heeft uitgezet in een zogenaamde ‘trapline’. En natuurlijk fotograferen we rond het schitterende meer dat – met het immer veranderende licht – steeds weer nieuwe beelden oplevert.

Dag 15 Terug naar Whitehorse

In het open landschap tussen Kluane Lake en Whitehorse hopen we de machtige geweien van elk te spotten. Ook staan we stil bij fascinerende ronde meertjes omringd door ‘balancerende’ bomen. Door het smelten van de permafrost zijn ze op een voetstuk komen te staan.
Whitehorse is de hoofdstad van Yukon en de woonplaats van driekwart van de Yukonners. Een plek die zich uitstekend leent voor straatfotografie. Ook kun je er nog even een leuk souvenir kopen of een museum induiken.

Dag 16 Whitehorse – Vancouver

De terugvlucht naar Vancouver vertrekt in de middag. We hebben een extra overnachting ingepland, zodat er ruimte in het programma zit voor een eventuele PCR-test. We hopen natuurlijk dat die niet nodig is, maar op deze manier zit daar ruimte voor in het programma. Bijkomend voordeel: de terugvlucht is in de middag en niet om 6 uur ‘s ochtends.

Dag 17 Vancouver – Amsterdam

Je komt de volgende dag rond 18 uur aan in Amsterdam. Het afscheid van de fotoreis Yukon is er een met een goed vooruitzicht, want een paar maanden na de reis komen we weer bij elkaar om terug te kijken en te zien welke fotoseries en boeken door jullie zijn gemaakt.

Praktische Informatie

Deze fotorondreis door Yukon en Alaska wordt georganiseerd in samenwerking met Aladin Travel. De reisorganisatie regelt voor ons de logistiek van de reis en is aangesloten bij het GGTO Garantiefonds.

Prijs

€ 5327 (1-persoonskamer) - indicatieve prijs 2022!
 • 16 overnachtingen obv eenpersoonskamer (waar beschikbaar), deels met ontbijt, diner inbegrepen op dag 2 en 3, verblijf op basis van volpension op dag 13 en 14
 • Vervoer met twee grote 4WD's
 • Begeleiding door twee fotografen/reisbegeleiders
 • Toegang Yukon Wildlife Preserve
 • Entree Dredge no
 • Fish Wheel Tour in Dawson
 • Trapline Tour en verhalen bij het kampvuur in het Shakat Tun Wilderness Camp
 • Uitgebreide reisinformatie
 • Online voorbereidingsbijeenkomst en terugkomdag
 • Klimaatcompensatie via het Fair Climate Fund

Niet inbegrepen:

Vlucht naar Whitehorse, boekingskosten (€ 25), visa-waiver Canada en land-entry VS, overige maaltijden (reken op 25-30 euro per dag), persoonlijke uitgaven en reis- en annuleringsverzekering, taxi naar luchthaven Whitehorse op dag 15.

Prijs tweepersoonskamer/double bed: € 4440
Prijs tweepersoonskamer/losse bedden: € 4735

Meenemen

 • Camera, lens/lenzen voor landschaps- en wildlife fotografie
 • Statief voor het fotograferen van noorderlicht
 • Goede wandelschoenen, muts, handschoenen
 • Waterfles en picknicksetje
 • Houd qua kleding rekening met grote temperatuurverschillen en snelle weersveranderingen

Begeleiding

Begeleiding fotoreis Alaska & Yukon

Fotografen Anton Harfst en Laurien van den Hoven begeleiden jullie onderweg, geven feedback tijdens de fotobesprekingen en zorgen dat iedereen optimaal van de reis kan genieten. Wij komen sinds 2004 in Yukon, omdat we hier familie hebben wonen. Door de jaren heen hebben we veel mensen ontmoet en plekken gezien en daar maken we voor dit programma van deze reis ook dankbaar gebruik van.

Niveau

Rondreis Yukon & Alaska: een fotografievakantie voor iedereen

Deze rondreis in het hoge noorden is geschikt voor iedereen die graag fotografeert, ongeacht je niveau. We helpen beginnende fotografen met de instellingen van hun camera en het maken van goede composities. Heb je dat al lang en breed onder de knie, dan denken we graag met je mee bij het maken van boeiende composities in het immense landschap. En we inspireren je graag met nieuwe toepassingen en andere manieren van kijken.

Accommodatie

Waar slapen we tijdens deze fotoreis?

We verblijven tijdens deze fotoreis vooral in sfeervolle blokhutten en af en toe in een hotel. Op een enkele plek zijn er geen eenpersoonskamers ter beschikking. Bij een oneven aantal kamerdelers rouleren we het delen van van de kamers. Dan heb je soms een eigen kamer en andere nachten een tweepersoonskamer.

Zelf ontbijten
In Yukon is het eerder uitzondering dan regel dat het ontbijt is inbegrepen bij je overnachting. Daar waar het ontbijt niet geregeld is, zorg je zelf voor je ontbijt. De accommodaties beschikken altijd over waterkokers of koffiezetapparaten en vaak is er een keukenhoekje. Wij zorgen dat je de mogelijkheid hebt om je boodschappen te doen voor je ontbijt.

Vervoer

Vluchtschema Lufthansa/Air Canada

Informatie volgt

Bij je boeking of betaalde optie neemt Aladin Travel een optie op deze vluchten voor je. Zodra de reis op garant vertrek komt, kun je beslissen of je zelf een ticket boekt, of door Aladin Travel laat doen.

Bijzonderheden

Ontdek de magie van een onbewoonde wereld in Yukon

Kun jij het je voorstellen: leven in een onbewoonde wereld? In Nederland zouden slechts 2908 mensen wonen als ons land de bevolkingsdichtheid had van het Canadese territorium Yukon (0.07/km2). Bedenk maar eens wat dat betekent voor onderwijs, voedsel of infrastructuur. En dan moeten er ook nog hotels en restaurants gerund worden en is er de zorg voor dat eindeloze landschap in een land dat 10x de omvang van Nederland is.


Interesse Photothema fotoreizen

Via dit formulier kun je je interesse voor een of meer van onze fotoreizen doorgeven. Je ontvangt bericht zodra een reis opnieuw gepland is en/of op garant vertrek komt.

  Meerdere keuzes mogelijk
  Meerdere keuzes mogelijk
  Meerdere keuzes mogelijk
  We verzenden onze nieuwsbrief eens per maand.