Fotoweekend Creatieve Fotografie in het Waasland

 • Creatieve fotografie in natuur en stad (Antwerpen)
 • Abstracte nachtfotografie langs de Schelde
 • Leren kijken in kleuren, lijnen, vlakken en patronen
 • Toepassen van diverse creatieve technieken
 • Verblijf op een werkende hoeve
 • Inspiratie tussen schapen en moderne kunst
Verticale beweging
Meervoudige belichten in het Waasland
Meervoudige belichting
Creatieve fotografie: gebruik van een pinhole camera
Waasland: spelen met meervoudige belichting aan de Schelde
Creatieve fotografie: meervoudige belichting
Creatieve Fotografie
Creatieve (nacht)fotografie
Verticale beweging
Meervoudige belichten in het Waasland
Meervoudige belichting
Creatieve fotografie: gebruik van een pinhole camera
Waasland: spelen met meervoudige belichting aan de Schelde
Creatieve fotografie: meervoudige belichting
Creatieve Fotografie
Creatieve (nacht)fotografie
Verticale beweging
Meervoudige belichten in het Waasland
Meervoudige belichting
Creatieve fotografie: gebruik van een pinhole camera
Waasland: spelen met meervoudige belichting aan de Schelde
Creatieve fotografie: meervoudige belichting
Creatieve Fotografie
Creatieve (nacht)fotografie
Categorieën: Geen workshops gevonden: zoek op een ruimer tijdvak of haal de datum weg en zoek opnieuw.
Geen workshops gevonden: zoek op een ruimer tijdvak of haal de datum weg en zoek opnieuw. Aantal deelnemers 5-8 Plaatsen beschikbaar 0 Prijs € 795 (1-persoonskamer inclusief alle maaltijden)

Wachtlijst

Geen workshops gevonden: zoek op een ruimer tijdvak of haal de datum weg en zoek opnieuw.

Focus

Workshop creatieve fotografie in natuur én stad

Tijdens dit fotoweekend in het Waasland (België), gaan we fotograferen in de uitgestrekte polders van het Waasland, langs de oevers van de Schelde, in de stad Antwerpen en tussen bijzondere – en grote – kunstwerken. We gebruiken creatieve technieken om de sfeer en de intensiteit van licht en kleur op de verschillende locaties te benadrukken.

Je leert fotograferen met de volgende creatieve fototechnieken:

 • meervoudige belichting
 • beweging
 • pinhole camera
 • zwart-wit en kleurtinten

Abstracte fotografie: anders leren kijken, fotograferen en bewerken

Een locatie zien en fotograferen als een palet van licht en kleuren, levert je niet alleen vaardigheden op voor het maken van abstracte (landschaps)foto’s. Je leert tijdens dit workshopweekend kijken in kleuren, lijnen, vlakken en patronen; een vaardigheid die je tevens goed van pas komt als je realistische foto’s maakt. Ook het op een andere manier bewerken van je foto’s, waarbij het versterken van de sfeer een grote rol speelt, kun je vaker gebruiken.

Huiswerk vooraf
Je krijgt voorafgaand aan de workshop een instructie over het maken van een pinhole. Je maakt zelf je pinhole cameradop. Dit is niet moeilijk, maar als je echt twee linkerhanden hebt, kun je ons een dop toesturen en dan maken wij de dop voor je.

 

Reviews

Echt een workshop voor fotografen die een nieuwe uitdaging zoeken.
Deelnemers fotoweekend zomer 2021
Ik heb veel geleerd tijdens dit fotoweekend, ook op het gebied van nabewerking. Ik vond het wel fijn dat ik de meeste technieken al kende, zodat ik nu echt kon creëren.
Lia Hakvoort

Programma

Dagindeling fotoweekend creatieve fotografie

Vrijdag 5 augustus

We verwachten je tussen 14 en 15 uur op de Arenberghoeve. Na de thee met wat lekkers laten we je zien met welke creatieve fototechnieken je dit weekend aan de slag gaat. En we oefenen meteen op en rond de boerderij; met tussendoor een gezellige maaltijd op het terras.

Zaterdag 6 augustus – creatieve fotografie in de natuur

Vandaag hebben we een lange dag voor de boeg, waarin we afwisselend gaan fotograferen op locatie en de resultaten bespreken. Tussendoor zorgen we natuurlijk ook voor de inwendige mens! Je gaat vandaag creatieve en abstracte landschapsfoto’s maken met behulp van meervoudige belichting, beweging met camera en/of lens en door te werken met filters en/of kleurtonen.
Aan het begin van de avond nemen we de waterbus naar Lillo, om daar eerst op een pittoreske plek te eten. Na de maaltijd gaan we langs de Schelde bijzondere lichteffecten fotograferen, waarbij we goed gebruik maken van de aanwezige objecten.

Zondag 7 augustus – inspiratie tussen schapen en moderne kunst

Samen met boer Alexander brengen we de ochtend door tussen de net geboren lammetjes. Je kunt hier even aan de slag met realistische fotografie, maar niets staat je in de weg om te kijken wat creatieve fotografie hier oplevert.

Na het lunch gaan we naar de Verbeke Foundation, een bijzondere plek met – grote – moderne kunst. Door – verschillende – creatieve fototechnieken te gebruiken, ga je hier je eigen kunstwerken maken.

Na het avondeten laten we zien zien welke mogelijkheden er schuilen in fotobewerkingssoftware om de abstractie te versterken. Dit doen we aan de hand van programma’s als Lightroom Classic en Photoshop, waarbij we werken met de beelden die jullie op dag 1 en 2 gemaakt hebben.

Maandag 8 augustus – abstracte fotografie in Antwerpen

De technieken die we op zaterdag toepassen op uitgestrekte polders, dijken met bomenrijen en het water van de Schelde, gaan we nu loslaten in de straten en pleinen van Antwerpen. Met behulp van beweging en meervoudig belichten, ga je abstracte stadbeelden maken. Je gaat aan de slag met je favoriete techniek(en) of een combinatie hiervan.

Na een late lunch sluiten we het fotoweekend af.

Opdracht online fotobespreking achteraf
Een aantal weken na deze workshop creatieve fotografie komen we online bij elkaar om een selectie van 3-5 – bewerkte – beelden te laten zien en bediscussiëren.

Het programma begint op vrijdag om 15 uur en eindigt op maandag tussen 15 en 16 uur. De online bespreking wordt in overleg met de deelnemers gepland.

Praktische Informatie

Organisatie workshop creatieve fotografie

Dit fotoweekend in het Waasland wordt georganiseerd door Photothema. Voor deze reis zijn onze voorwaarden van toepassing voor meerdaagse fotoworkshops, alsmede het Photothema corona-protocol.

De workshop valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Prijs

€ 795 (1-persoonskamer inclusief alle maaltijden)
 • 3 overnachtingen in een eenpersoonskamer met eigen badkamer
 • alle maaltijden, thee, koffie op de Arenberghoeve
 • toegang Verbeke Foundation
 • begeleiding door 2 fotografen
 • online fotobespreking achteraf
 • tutorials
 • bijdrage STO-garant en boekingskosten

Niet inbegrepen:

Vervoer, overige drankjes, reis-en annuleringsverzekering, persoonlijke uitgaven

Korting tweepersoonskamer: € 55

Meenemen

 • camera en toebehoren
 • statief
 • grijsfilters
 • laptop (optioneel)

Begeleiding

Deze workshop creatieve fotografie wordt begeleid door de fotografen Anton Harfst en Laurien van den Hoven van Photothema. Zij wonen aan de Nederlandse kant van de grensstreek en weten de mooie plekjes te vinden.

Anton en Laurien zijn het hele weekend in de buurt en staan je met raad en daad bij.

Niveau

Fotoweekend voor meer ervaren fotografen die een uitdaging zoeken

We verwachten van deelnemers aan het fotoweekend creatieve fotografie dat zij goed bekend zijn met de instellingen van hun camera (niveau 2). Daarnaast is het een pré als je ervaring hebt met het bewerken van je foto’s. Tijdens de workshop gebruiken we programma’s als Lightroom en Photoshop om voorbeelden te geven van bewerkingen.

Maak je voor het eerst kennis met de creative technieken, dan zorgen we dat je de toepassing ervan dit weekend goed onder de knie krijgt., Als je al bekend bent met een of meer van de creatieve technieken, dan is de begeleiding vooral gericht op de toepassing en het maken van spannende composities. Daarnaast is het een pré als je ervaring hebt met het bewerken van je foto’s. Tijdens de workshop gebruiken we programma’s als Lightroom en Photoshop om voorbeelden te geven van bewerkingen

 

 

 

Accommodatie

Verblijf op een hoeve in het Waasland

Tussen Antwerpen en vestingstad Hulst ligt aan beide kanten van de Belgisch-Nederlandse grens een boeiend polderlandschap met oude en nieuwe dijken, kreken en oude verdedigingslinies. Buitendijks ligt het Verdronken Land van Saeftinghe- het grootste kweldergebied van Europa. De veel besproken Hedwige-Prosper polder is nog altijd niet definitief ontpoldert. De haven van Antwerpen is nooit ver weg.

We slapen en eten op de Arenberghoeve, een werkende boerderij met akkerbouw en schapen. De hoeve ligt aan de Belgischekant van het grenspark. Er zijn 7 gastenkamers met ieder een eigen badkamer. En een gezellige gezamenlijke ruimte met uitzicht over de weilanden en akkers van het Waasland.

Wil je graag een kamer delen en toch wat privacy? Een van de kamers heeft 2 gescheiden kamers; je deelt dan wel een badkamer.

Vervoer

Met eigen auto of openbaar vervoer naar het Waasland

Dit is in principe een fotoreis met eigen auto. Heb je geen auto/rijbewijs, en wil je toch graag mee? We halen deelnemers die met het openbaar vervoer komen op bij het busstation in Hulst of in Kieldrech. Er is een goede intercitybus van Breda naar Hulst en ook vanaf station Goes rijdt er 2x per uur een bus. Tijdens het fotoweekend kun je met ons of een van de andere deelnemers meerijden naar de fotolocaties.

Bijzonderheden