Fotoweekend Saeftinghe: winterlandschap met een vleugje voorjaar

 • Landschapsfotografie in een winterse setting
 • Aandacht voor creatieve landschapsfotografie
 • Fotograferen in het Verdronken Land van Saefthinge
 • Fotosessie tussen net geboren lammetjes
 • Verblijf op een werkende hoeve
Arenberghoeve, Grenspark Groot Saefthinge
Compositie in landschapsfotografie
Verdronken Land van Saefthinge
Grenspark Groot Saefthinge
Winterlandschap Groot Saefthinge
Arenberghoeve, Grenspark Groot Saefthinge
Compositie in landschapsfotografie
Verdronken Land van Saefthinge
Grenspark Groot Saefthinge
Winterlandschap Groot Saefthinge
Arenberghoeve, Grenspark Groot Saefthinge
Compositie in landschapsfotografie
Verdronken Land van Saefthinge
Grenspark Groot Saefthinge
Winterlandschap Groot Saefthinge
Categorieën:
Arenberghoeve, Grenspark Groot Saefthinge

Fotoweekend Saeftinghe: winterlandschap met een vleugje voorjaar

Wanneer? 17 feb 2023 - 19 feb 2023
Aantal deelnemers 5-8
Plaatsen beschikbaar 8
Prijs € 539 (1-persoonskamer inclusief eten)

Boeken

Focus

Ontdek de schoonheid van een winters landschap

Hoge luchten, kale bomen, vergezichten over de Westerschelde, een fietser die weer en wind trotseert tussen de geploegde akkers van de polders van het Waasland of het Boerenmagazijn. Tijdens dit fotografieweekend in grenspark Groot-Saeftinghe ga je samen met fotografen Anton Harfst en Laurien van den Hoven op pad om het vlakke (Zeeuws)Vlaamse land te vereeuwigen. Naast landschapsfotografie op zich, besteden we ook aandacht aan het maken van series met een beeldende of verhalende invalshoek.

Landschapsfotografie in Grenspark Groot Saeftinghe

Tussen Antwerpen en vestingstad Hulst ligt aan beide kanten van de Belgisch-Nederlandse grens een boeiend polderlandschap met oude en nieuwe dijken, kreken en oude verdedigingslinies. Buitendijks ligt het Verdronken Land van Saeftinghe- het grootste kweldergebied van Europa. De veel besproken Hedwige-Prosper polder is nog altijd niet definitief ontpoldert. De haven van Antwerpen is nooit ver weg.

Groot Saeftinghe is een fascinerend gebied om te fotograferen. Tijdens het fotoweekend verblijven we in het hart van de grensstreek op een gastvrije  hoeve met akkerbouw en schapen.

Fotograferen tussen pasgeboren lammetjes

Vanaf eind januari worden de lammeren op de Arenberghoeve geboren in een speciaal hiervoor ingerichte stal. Lammetjes in de wei zijn schattig; dat we het zogenoemde aflammeren mogen fotograferen is een unieke fotokans.

Invloed van weer, wind en getijden

De lammetjes fotograferen we binnen, maar voor de rest van het weekend zijn we zoveel mogelijk buiten. Het is bij alle weersomstandigheden prachtig fotograferen in de grensstreek. Welk weertype we treffen, zal een verrassing zijn. Waar we van te voren wel rekening mee hebben kunnen houden, zijn de getijden. Bij laagwater op zaterdagmiddag krijg je er als het ware een extra landschap bij van geulen en schorren.

Reviews

Zomaar wat steekwoorden uit de evaulatie aan het eind van het fotoweekend: Wat was het weer heerlijk om samen te fotograferen. Uitstekend inhoudelijk programma op een goede locatie. Weer van alles geleerd. Uitstekend verzorgd. Gezellig. Lekker gegegeten en heerlijk gefotografeerd.
Deelnemers fotoweekend februari 2022

Programma

Dagindeling fotoweekend Groot Saeftinghe

Onderstaand programma is flexibel. We passen ons aan aan de weersomstandigheden en wanneer we welkom zijn in de stal om het aflammeren te fotograferen.

Vrijdag 17 februari

We beginnen het fotoweekend op vrijdag om 14 uur met koffie, kennismaken en het doorspreken van het programma. Snel daarna gaan we naar buiten voor een eerste fotosessie landschapsfotografie in het Waasland. We gaan aan de slag met zichtlijnen, camerastandpunten en andere compositiestijlen om de leegheid van het winterse landschap goed in beeld te brengen. De foto’s bespreken we ’s avonds na een gezellige maaltijd met streekproducten op de Arenberghoeve. Anton combineert de fotobespreking met een introductie over het maken van korte series en collages.

Zaterdag 18 februari

We gaan vanochtend naar het Boerenmagazijn, een fascinerende polder aan de Zeeuwse kant van de grens. Dijken met driedubbele bomenrijen en een fraaie kreek omringen de akkers en velden. Fotograferen bij eb in het Verdronken Land van Saeftinghe en langs de Westerschelde staat ’s middags op het programma. Na het avondeten en de fotobespreking gaan we naar buiten voor een sessie nachtfotografie op het Vlaamse platteland.

Zondag 19 februari

Voorafgaand aan een zondags boerenontbijt gaan we naar buiten. Hopelijk hebben we mist of een mooi laagje rijp om het winterse landschap in de Wase polders nog iets extra’s mee te geven. Na het ontbijt gaan we uitgebreid fotograferen in de stal tussen de ooien en lammetjes. Na een – late – lunch sluiten we het weekend af met een uitgebreide fotobespreking, waarbij we ook stilstaan bij het maken van series, collages of een korte reportage en het bewerken van landschapsfoto’s.

Praktische Informatie

Organisatie fotoweekend Saeftinghe

Dit fotoweekend in het Waasland wordt georganiseerd door Photothema. Voor deze reis zijn onze voorwaarden van toepassing voor meerdaagse fotoworkshops, alsmede het Photothema corona-protocol.

Deze fotoreis valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Prijs

€ 539 (1-persoonskamer inclusief eten)
 • 2 overnachtingen in een eenpersoonskamer met eigen badkamer
 • alle maaltijden, thee, koffie
 • begeleiding door 2 fotografen
 • online fotobespreking achteraf
 • tutorial landschapsfotografie
 • bijdrage STO-garant en boekingskosten

Niet inbegrepen:

Vervoer, drankjes voor/bij het avondeten, reis-en annuleringsverzekering, persoonlijke uitgaven

Korting tweepersoonskamer: € 39

Meenemen

 • camera en toebehoren
 • statief
 • warme kleding, regenkleding en kleren die vuil mogen worden
 • liefst ook een paar laarzen

Begeleiding

Dit fotoweekend wordt begeleid door de fotografen Anton Harfst en Laurien van den Hoven van Photothema. Zij wonen aan de Nederlandse kant van de grensstreek en weten de mooie plekjes te vinden.

Anton en Laurien zijn het hele weekend in de buurt en staan je met raad en daad bij. Ben je zo iemand die liever zijn/haar eigen gang gaat, dan is dat natuurlijk ook geen probleem.

Niveau

Fotoreis voor fotografen van alle niveaus die niet bang zijn voor wat klei

Je houdt van klei, van zee en natuurlijk ook van fotograferen. Je bent niet bang van een beetje modder en hebt je laarzen achterin de auto liggen. Of je beginner bent of ervaren fotograaf maakt voor de reis niet uit. We geven je  tijdens het fotograferen tips, advies en aanwijzingen gebaseerd op jouw camera en je ervaring. Tijdens het bespreken van de foto’s besteden we aandacht aan techniek, compositie en bewerking.

Accommodatie

Verblijf op een hoeve in het Waasland

We slapen en eten op de Arenberghoeve, een werkende boerderij met akkerbouw en schapen. De hoeve ligt  aan de Belgischekant van het grenspark. Er zijn 7 gastenkamers met ieder een eigen badkamer. En een gezellige gezamenlijke ruimte met uitzicht over de weilanden en akkers van het Waasland.

Wil je graag een kamer delen en toch wat privacy? Een van de kamers heeft 2 gescheiden kamers; je deelt dan wel een badkamer.

Een extra nacht?
Nog geen zin om te vertrekken op zondag aan het eind van de middag? Je kunt in het boekingsformulier aangeven dat je graag nog een extra nachtje wilt blijven. Anton en Laurien geven je graag tips voor een extra dagje in de grensregio.

Vervoer

Met eigen auto of openbaar vervoer naar Grenspark Groot Saeftinghe

Dit is in principe een fotoreis met eigen auto. Heb je geen auto/rijbewijs, en wil je toch graag mee? We halen deelnemers die met het openbaar vervoer komen op bij het busstation in Hulst. Er is een goede intercitybus van Breda naar Hulst en ook vanaf station Goes rijdt er 2x per uur een bus. Tijdens het fotoweekend kun je met ons of een van de andere deelnemers meerijden naar de fotolocaties.

Bijzonderheden

Je verblijft in het Waasland in Belgie. Je dient in bezit te zijn van een geldige internationaal corona-bewijs (qr-code).