Fotoreis Griekse Zuidkust – landschapsfotografie op de Mani

 • Grieks voorjaar: als het landschap op zijn mooist is
 • Bergrit door de spectaculaire Langada-kloof
 • Landschapsfotografie op de Mani
 • Monemvasia: dwalen door smalle straatjes in deze middeleeuwse stad op een rots in zee
Haven van Gerolimenas Mani
Torendorp op de Mani
Kaap Tainaro, Mani
Zuidkust Peloponnesos Griekenland
Zuidkust Peloponnesos Griekenland
Griekse kat, Monemvasia
Peloponnesos - kaart fotoreis Griekse Zuidkust
Lange sluitertijden Griekse zuidkust
Fossiel bos Peloponnesos
Mani
Haven van Gerakas
Griekse zuidkust bij Ithilo
Haven van Gerolimenas Mani
Torendorp op de Mani
Kaap Tainaro, Mani
Zuidkust Peloponnesos Griekenland
Zuidkust Peloponnesos Griekenland
Griekse kat, Monemvasia
Peloponnesos - kaart fotoreis Griekse Zuidkust
Lange sluitertijden Griekse zuidkust
Fossiel bos Peloponnesos
Mani
Haven van Gerakas
Griekse zuidkust bij Ithilo
Haven van Gerolimenas Mani
Torendorp op de Mani
Kaap Tainaro, Mani
Zuidkust Peloponnesos Griekenland
Zuidkust Peloponnesos Griekenland
Griekse kat, Monemvasia
Peloponnesos - kaart fotoreis Griekse Zuidkust
Lange sluitertijden Griekse zuidkust
Fossiel bos Peloponnesos
Mani
Haven van Gerakas
Griekse zuidkust bij Ithilo
Categorieën:
Fotoreis Griekse Zuidkust

Fotoreis Griekse Zuidkust – landschapsfotografie op de Mani

Wanneer? 05 apr 2025 - 13 apr 2025
Aantal deelnemers 5-6
Plaatsen beschikbaar 6
Prijs € 2095 | + € 280 eenpersoonkamer

Boeken

Neem een optie

Focus

Landschapsfotografie in een uniek kustlandschap

De Peloponnesos heeft een kustlengte van maar liefst 1455 km. Met idyllische baaien, kiezelstranden, steile kliffen en grillige rotsen. In het zuiden van de Peloponnesos ligt de Mani. De streek geldt als een van de meest bijzondere én meest fotogenieke plekken van Griekenland. Torenhuizen, stenige heuvels en een grillige kust domineren hier het fascinerende landschap. De zee aan voorjaarsbloemen maakt april de uitgelezen maand voor een fotoreis naar dit gebied. 

Tijdens deze 9-daagse fotoreis leer je om het Griekse landschap vast te leggen in indrukwekkende foto’s, zowel in kleur als zwart-wit. We gebruiken hierbij verschillende technieken, die passen bij de sfeer op een specifieke locatie.

Route langs de Griekse Zuidkust in vogelvlucht

De eerste nacht van deze reis verblijven we in het binnenland, aan de voet van het Taygetos-gebergte. Op dag twee maken we een spectaculaire bergrit door de Langadakloof naar zee. We overnachten hier aan de kust op de Messinische Mani. De volgende dag vervolgen we onze route langs de kust naar Gerolimenas op de Laconische Mani. Het vissersdorp is onze standplaats voor de komende vijf dagen en onze uitvalsbasis voor landschapsfotografie temidden van het imponerende landschap, aan zee, en in verlaten torendorpen. Aan het eind van de reis verblijven we nog twee nachten bij het unieke Monemvasia, een middeleeuwse stad gebouwd op een rots in zee aan de zuidoostkust van de Peloponnesos.

Reviews

Programma

Programma van dag tot dag

In onderstaande beschrijving geven we een indruk van de locaties en de soorten fotografie waar we mee aan de slag gaan. We bespreken in principe iedere dag de foto’s en sluiten de dag af met een gezamenlijke maaltijd. Tijdens ons verblijf op de Mani zit er ruimte in het programma om naar een specifieke locatie terug te gaan, bijvoorbeeld bij ander licht. 

Zaterdag 5 april – Aankomst in Griekenland

Je wordt samen met de andere deelnemers opgehaald bij het vliegveld van Athene en in 3,5 uur naar Xirokambi gereden. Anton en Laurien – je reisbegeleiders – wachten je hier op. Na het inchecken gaan we gezellig samen eten en spreken we het programma door.

Overnachting in Xirokambi

Zondag 6 april – Langadakloof

We beginnen de eerste echte dag van de fotoreis met een spectaculaire rit door de Langadakloof. Deze kloof doorsnijdt het Taygetos-gebergte en komt uit aan de kust. We stoppen onderweg regelmatig voor het fotograferen van rotsformaties en spectaculaire vergezichten over de met sneeuw bedekte bergen. In Agios Nikolaos hopen we op een prachtige zonsondergang over de Middellandse Zee.

Overnachting in Agios Nikolaos

Maandag 7 april – Kustroute naar de Mani

Voordat we in ons busje stappen gaan we aan de slag met landschapsfotografie langs de rotsige kust bij Agios Nikolaos. Na de koffie rijden we naar Gerolimenas, met op de route diverse fotostops, waaronder een vaartocht door de Diros-grotten. Deze bijzondere druipsteengrotten liggen direct aan de kust.

Overnachting in Gerolimenas

Dinsdag 8 april – De Koekenpan

Tigani ofwel de Koekenpan is de naam van een smalle landtong ten noorden van Gerolimenas. Op het schiereilandje liggen de restanten van een Byzantijns fort uit de 6e eeuw na Chr. en het staat bekend om zijn zoutwinning. Vanaf Tigani hebben we prachtig zicht op de ruige kustlijn aan deze kant van de Mani. Het is ook een plek waar liefhebbers van macrofotografie zich kunnen uitleven op de voorjaarsbloemen en de kristallen in de zoutpannen. 

Terug in Gerolimenas gaan we fotograferen met lange sluitertijden.

Overnachting in Gerolimenas

Woensdag 9 april – landschapsfotografie op Kaap Tainaro

Kaap Tainaro is een mythische locatie. Het schiereiland is genoemd naar een zoon van Poseidon. In de Griekse oudheid brachten zeelui offers aan de zeegod voor een behouden vaart. De tempel van Poseidon was een belangrijk vertrekpunt voor grote expedities. De kaap werd ook gezien als een van de toegangspoorten tot de Hades, het dodenrijk. We gaan hier aan de slag met landschapsfotografie in combinatie met verhalende fotografie en technieken om de mystiek van de kaap vast te leggen.

Overnachting in Gerolimenas

Donderdag 10 april – Landschapssfotografie rond de Torendorpen van de Mani

De uit natuursteen opgetrokken torenhuizen zijn de kenmerkende architectuur van de Mani. Maar ze zijn ook bepalend voor de landschapsfoto’s die je in dit gebied maakt. Vandaag staan de torenhuizen centraal; we fotograferen ze van binnen, van buiten en van een afstandje en gaan specifiek met zwart-wit fotografie aan de slag.

Overnachting in Gerolimenas

Vrijdag 11 april – Via de oostkust van de Mani naar Monemvasia

In schril contrast met de stenige westkust, is de oostzijde van het schiereiland veel groener en ook veel steiler. We maken diverse fotostops, gaan vervolgens lunchen in de havenstad Gythio en rijden van daaruit door naar Monemvasia. De naam van de stad uit de vroege Middeleeuwen betekent letterlijk één poort. En die ene poort is er nog altijd; Monemvasia is een stad zonder auto’s, motoren of fietsen. Muilezels zijn er wel. Het is heerlijk fotograferen in de nauwe straatjes en deels overdekte steegjes met keitjes, trappen, potten met bloemen en planten. We gaan lekker eten met zicht op het water en gaan daarna aan de slag met avondfotografie. We slaan vandaag de fotobespreking een keertje over. 

Overnachting in Monemvasia

Zaterdag 12 april – Bovenstad en het eilandgevoel in Gerakas

Direct na het ontbijt gaan we naar de bovenstad van Monemvasia. We lopen via het zigzagpad omhoog naar het plateau waar de oude verdedigingswerken nog goed te zien zijn. Bovenop staat ook de prachtige Sofia-kerk op de steile klif. Zo hoog boven het water is het een bijzondere plek voor landschapsfotografie.

In de middag rijden we naar Gerakas, een klein vissersplaatsje diep weggestopt in een baai. Hier lijkt het of de tijd heeft stil gestaan en waan je je op een Grieks eiland! 

Terug in het hotel bekijken we de foto’s van de afgelopen twee dagen en gaan we nog een keer lekker Grieks eten met elkaar. 

Overnachting in Monemvasia

Zondag 13 april – Terugreis  

Aan iedere mooie reis komt een einde. Jullie worden met een taxibusje teruggebracht naar het vliegveld. We zien elkaar over een week of 8 online om jullie mooiste 10 foto’s van het Griekse landschap te bespreken.

Praktische Informatie

Organisatie fotoreis Griekse Zuidkust

De fotoreis langs de Griekse Zuidkust wordt georganiseerd door Photothema in samenwerking met Aladin Travel. De reisorganisatie regelt de logistiek van de reis en is aangesloten bij het GGTO Garantiefonds.

Reisvoorwaarden

Prijs

€ 2095 | + € 280 eenpersoonkamer
 • 8 overnachtingen obv een tweepersoonskamer incl. ontbijt en toeristenbelasting
 • Avondmaaltijden in lokale restaurants
 • Transfer van en naar het vliegveld met een taxibusje
 • Lokaal vervoer met 9-persoonsbusje
 • Professionele begeleiding door twee fotografen
 • Tutorials over landschapsfotografie
 • Online fotobespreking achteraf

Niet inbegrepen:

Vlucht Amsterdam-Athene, reis- en annuleringsverzekering, boekingskosten (€ 20), bijdrage GGTO-garantiefonds (€9), drankjes bij avondeten, lunches en persoonlijke uitgaven.

Toeslag eenpersoonskamer: € 280  per persoon

Meenemen

 • Camera en lens/lenzen
 • Statief
 • Grijsfilter(s)
 • Stevige wandelschoenen en wandelstok
 • Mok en hervulbare waterfles
 • (Je ontvangt 3-4 weken voor vertrek een uitgebreide meeneemlijst)

Begeleiding

De begeleiding van deze fotoreis door het fascinerende kustlandschap van de Peloponnesos is in handen van Anton Harfst en Laurien van  den Hoven. Anton en Laurien wonen een deel van het jaar in dit gebied en brengen je naar bijzondere plekken.

Begeleiding op maat

Je kunt tijdens de reis rekenen op uitstekende begeleiding,  afgestemd op jouw camera, ervaring en fotografiewensen. Op fotolocaties zijn we altijd in de buurt om met je mee te denken over camera-instellingen,  compositie en het toepassen van specifieke technieken.

Dagelijks fotobespreking 

We houden iedere dag een fotobespreking waarbij we voor iedereen 10-15 minuten uittrekken om de vandaag gemaakte foto’s te bespreken. Dat kunnen foto’s zijn voor een specifieke opdracht, een foto waar je heel blij mee bent, maar zeker ook beelden waarbij jij vragen hebt. Bijvoorbeeld waarom je landschapsfoto nou net niet is geworden zoals jij graag had gewild.  Tijdens de fotobespreking besteden we aandacht aan techniek, compositie en fotobewerking.

 

Niveau

Fotoreis voor beginnende en ervaren fotografen

Tijdens deze fotoreis ga je het iconische landschap van de Mani vastleggen in kleur, zwart-wit en met toepassing van verschillende technieken.

Accommodatie

Slapen met het geluid van de golven

We overnachten deze reis in vier verschillende hotels, waarvan drie direct aan zee.

De eerste nacht slapen jullie in Xirokambi,  de vaste standplaats van Anton en Laurien.  Eco guesthouse Taleton is een klein hotel met mooie kamers, een sfeervolle binnenplaats en een uitgebreid ontbijt.

In Agios Nikolaos overnachten we in de Calme Suites, met ieder een eigen huisje pal aan zee. Anton en Laurien zorgen op deze locatie voor een smakelijk ontbijt.

Vervolgens blijven we vier nachten in Gerolimenas in hotel Akrogiali. Dit hotel staat direct aan het kleine haventje. We hebben voor jullie kamers met zicht op zee geboekt.

De laatste twee nachten slapen we in het moderne Monemvasia met zicht op de rots in zee.

 

Vervoer

Op de dag van aankomst word je samen met de andere deelnemers door een taxibusje opgehaald bij het vliegveld. Dezelfde chauffeur brengt je op de laatste dag van Monemvasia naar de luchthaven.

Van dag 2 tot en met dag 8 rijden we met een eigen 9-persoonsbusje met Anton als chauffeur.

Vluchtschema fotoreis Griekse Zuidkust

De transfers van en naar de luchthaven van Athene zijn afgestemd op onderstaande vluchten. Je kunt ook andere vluchten boeken, maar houd dan wel rekening met deze tijden.

05/04/2025 Amsterdam – Athene KL1955 12:20 – 16:35
13/05/2025 Athene – Amsterdam KL1956 17:20 – 19:55

Richtprijs ticket volgt

Bijzonderheden

Mooie fotoplekken zijn ook langs de Griekse Zuidkust regelmatig alleen lopend te bereiken. De lengte en het tempo van de wandelingen in het programma zijn afgestemd op de fotografie. Vanwege het bergachtige terrein is deze fotoreis niet geschikt als je niet goed ter  ter been bent of last hebt van wagenziekte.