Verlaten plekken fotograferen in Griekenland | urbex fotoreis

 • Fotograferen op unieke verlaten plekken in Griekenland
 • Fotoshoots in verlaten huizen, een torenhuis, lege fabriek en op een verlaten treinstaion
 • Bijzondere ontmoetingen en verhalen
Urban exploring in een kelder op de Peloponnesos
Urbexen in Griekenland
Fotograferen in een torenhuis op de Mani, Griekenland
Spelen met licht is belangrijk bij Urban fotografie
Verlaten olijfpers op de Mani
Urban exploring in een kelder op de Peloponnesos
Urbexen in Griekenland
Fotograferen in een torenhuis op de Mani, Griekenland
Spelen met licht is belangrijk bij Urban fotografie
Verlaten olijfpers op de Mani
Urban exploring in een kelder op de Peloponnesos
Urbexen in Griekenland
Fotograferen in een torenhuis op de Mani, Griekenland
Spelen met licht is belangrijk bij Urban fotografie
Verlaten olijfpers op de Mani
Categorieën:
Urbex fotoreis Griekenland

Verlaten plekken fotograferen in Griekenland | urbex fotoreis

Wanneer? 23 nov 2024 - 30 nov 2024
Aantal deelnemers 4-6
Plaatsen beschikbaar 4
Prijs € 1825

Boeken

Focus

Verlaten plekken met bijzondere verhalen

Onze urban fotoreis in Griekenland brent je in verlaten huizen, lege kloosters, op treinstationnetjes waar nooit meer een trein stopt en bij olijfoliepersen die al decennia droog staan. Waar urbex locaties in andere landen vaak groot zijn, kom je in de rurale gebieden van Griekenland verlaten plekken tegen die vooral klein zijn en persoonlijk. Naast de fotosessies in verlaten woonhuizen gaan we deze reis ook fotograferen in een lege fabriekshal – met de apparatuur er nog in! – en een grote treinremise.

Grieken op zoek naar een beter leven elders trekken de deur achter zich dicht

Grieken zijn altijd al op zoek geweest naar plekken waar de leefomstandigheden beter waren. Dat deden ze in de oudheid, in de vorige eeuw bij oorlog of crisis en dat doen ze nog steeds. Huizen en boerderijen zijn familiebezit. Je trok de deur dicht, vroeg aan een neef om voor het huis te zorgen en vertrok. De huizen waar wij gaan fotograferen weerspiegelen het leven van dat moment. Achterblijvers vertellen je graag hun verhaal.

Verlaten plekken: gebruik maken van het aanwezige licht & bewerken

Je leert hoe je de verlaten plekken sfeervol kunt fotograferen, en optimaal gebruik kunt maken van het -vaak spaarzaam- aanwezige licht. We besteden bovendien aandacht aan veiligheid en aan de verschillende manieren waarop je urbex foto’s kunt bewerken. De groep is klein zodat iedereen voldoende tijd heeft om in de veelal kleine ruimtes te fotograferen.

Urban exploring is de term voor fotografie in verlaten panden, waarbij het regel is dat fotografen de locatie fotograferen zoals ze deze aantreffen. In Griekenland gaan we vooral aan de slag met rural exploring, want bijna alle locaties bevinden zich op het platteland. Wij hebben de sleutel van de locaties. Sommige plekken zijn openbaar toegankelijk.

Reviews

Een heerlijke week in en om Xirokambi (Griekenland) met Anton en Laurien als (foto) gidsen. Nog nooit zoveel urbex locaties bij elkaar gezien en kunnen fotograferen. Van lege woningen met interessante details tot volledig ingerichte woningen waarbij je je afvraagt wanneer de bewoners dachten terug te komen. Alles was tot in de puntjes geregeld. Van ophalen van het vliegveld tot lunches in the middle of nowhere, snoeischaar voor de bramen struiken, WD 40 voor de roestige sloten enz. Iedere avond een ander restaurant waar Laurien precies wist welke specialiteiten er besteld moesten worden. Een aanrader voor iedere urbex fotograaf die niet (altijd) in de gelegenheid is zelf locaties te zoeken of geen risico wil lopen met bewakers en/of echt onveilige situaties terwijl het echte urbex gevoel toch 100% aanwezig is en je ruim de tijd hebt om de huizen echt te ontdekken.
Bob
Geweldige week in Griekenland met Laurien en Anton. Een intensief programma met veel ruimte om aan de slag te gaan. Voor mij de eerste kennismaking met urbex, straatfotografie en Griekenland. Ontzettend veel geleerd tijdens de fotobesprekingen, iedere dag ging het beter dankzij alle tips. Leuk ook om allerlei achtergrondinformatie te krijgen, echte kenners van zowel het land als fotograferen. Ik ga graag nog een keer met hen op stap!
Niesje
Deze reis was boven mijn verwachting. Anton en Laurien sloten op een fijne manier aan bij mijn mogelijkheden om naar mijn idee het maximale uit mijn fototoestel en mezelf te halen. Gewoon genieten van foto's, verval, humor, gezelligheid, natuur en lekker eten samen. Dank daarvoor.
Baukje
Wat een heerlijk ongedwongen en inspirerende week! En de reis was top verzorgd: transport, accomodaties, idyllische lunch- en dinerlocaties, prachtige natuur en goeie urbex locaties. Heel veel dank nogmaals voor al jullie goede zorgen op elk terrein, Anton en Laurien!
Jacobien
Was een heerlijke week, goed en fijn georganiseerd door Anton en Laurien, met een hele fijne groep! GENOTEN
Albert
Een dikke duim. Dit was mijn eerste reis met jullie en ik vond het fantastisch. Jullie zijn stuk voor stuk sterk in de begeleiding van de deelnemers.
Alfons
Zo leuk dat jullie me in verhaaltjes hebben leren denken. Het was echt een top week!
Janine

Programma

Programma Urbex fotoreis op de Peloponnesos

Onderstaand programma is op hoofdlijnen. De toegankelijkheid van locaties kan door allerlei reden (verkoop, geen sleutel beschikbaar etc.) veranderen. We hebben gedurende de reis de beschikking over een eigen busje, waardoor we flexibel zijn en het programma makkelijk kunnen aanpassen. We gaan iedere dag fotograferen. Om daarna de foto’s te bespreken met behulp van een laptop en beeldscherm. Hierbij laten we ook zien hoe je de foto’s kunt bewerken. Ter afsluiting van de dag gaan we gezellig samen eten. Xirokambi, onze standplaats, kent een aantal uitstekende restaurants, die een authentieke Griekse keuken serveren.

Zaterdag 23 november – Aankomst
Deelnemers worden afgehaald bij het vliegveld van Athene. Vervolgens rijden we in 3 uur naar Xirokambi. Na aankomst in het dorp gaan we samen eten in een lokale taverne.

Zondag 24 november
Op de eerste dag van deze reis gaan we dicht bij huis urbexen. Op de route door het dorp zie je meteen waar je deze week verblijft. Aan het eind van de middag lopen we ook nog even naar de ruim 2000 jaar oude stenen boogbrug over de Rasinas-rivier en kun je genieten van prachtige rotsformaties in de Anakolo-kloof.

Maandag 25 november- verlaten plekken op de Mani
De middelste punt aan de zuidkant van de Peloponnesos is de Mani. Dit gebied kenmerkt zich door verlaten torendorpen in een steenachtig landschap. We gaan fotograferen in verlaten torens en op een kerkhof van oude boten.

Dinsdag 26 november – lege fabriekshallen
In de omgeving van Sparta zijn verschillende fabriekshallen en werkplaatsen aan hun lot en soms ook aan de natuur overgelaten. Hier werd in het verleden meel gemalen of olijven ingeblikt. We gaan op zoek naar de sporen van het verleden en horen waarom de locaties niet meer gebruikt worden.

Woensdag 27 november – verlaten treinstations
Tot ruim 10 jaar geleden reden er nog treinen in het zuidelijk deel van de Peloponnesos. Tijdens de financiële crisis zijn de treinen geschrapt en hebben treinstellen en stations hun functie verloren. We gaan fotograferen tussen rails en roest op twee stationnetjes, om vervolgens een paar uur met onze camera’s rond te dwalen op een grote remise met locs, treinstellen en alles wat er nodig was om treinen te laten rijden.

Donderdag 28 november – Een zo goed als verlaten bergdorp
Vandaag rijden we vanuit Xirokambi de bergen in naar een dorp met enkele goed bewaarde – en bewaakte – oude huizen. De interieurs geven een mooi tijdsbeeld van het leven in een Grieks bergdorp in de vorige eeuw. Tussen het fotograferen door genieten we van een lekkere lunch op het plein.

Vrijdag 29 november – programma in overleg
De laatste dag vullen we in overleg met de deelnemers. Er zijn verschillende plekken waar we vandaag kunnen gaan fotograferen – opnieuw de bergen in of juist in de vallei van Sparta.

Zaterdag 30 november – Vertrek
Deelnemers worden afgezet bij het vliegveld naar Athene.

Praktische Informatie

De urbex-reis wordt georganiseerd door Photothema in samenwerking met Aladin Travel. De reisorganisatie regelt de logistiek van de reis en is aangesloten bij het GGTO Garantiefonds.

Reisvoorwaarden

Prijs

€ 1825
 • 7 Overnachtingen incl ontbijt op basis van een tweepersoonskamer
 • Alle avondmaaltijden in lokale restaurants
 • Hotel transfer en lokaal vervoer
 • Professionele begeleiding door twee fotografen
 • Dagelijks fotobespreking

Niet inbegrepen:

Vlucht Amsterdam-Athene, reis- en annuleringsverzekering, boekingskosten (€ 20), bijdrage GGTO-garantiefonds, lunch, drankjes, toeristenbelasting en persoonlijke uitgaven.

Toeslag eenpersoonskamer: € 250 per persoon

Meenemen

 • Camera en toebehoren
 • Statief
 • Kleding die tegen een stootje kan

Begeleiding

Lokale expertise

De urbex fotoreis wordt begeleid door de fotografen en Griekenlandkenners Anton Harfst en Laurien van den Hoven. Anton en Laurien wonen een deel van het jaar in Griekenland, spreken de taal en hebben een huis in Xirokambi, de standplaats van deze reis op het schiereiland Peloponnesos. Door de lokale kennis en contacten kom je tijdens deze reis op plekken die anders niet of nauwelijks bereikbaar zijn. De verhalen van de mensen die we lokaal ontmoeten geven een extra dimensie aan deze reis.

Niveau

Voor de Urbex Fotoreis naar Griekenland is het handig als je bekend met het instellen van diafragma, sluitertijd en iso. Ervaring met het werken op statief is aanbevolen. Als je twijfelt of deze reis geschikt voor je is, bel of mail ons dan even.

Accommodatie

Standplaats Xirokambi & accommodatie Urbex Fotoreis

Xirokambi is een levendig dorp met mooie natuurstenen huizen, 15 km ten zuiden van het beroemde Sparta. Je verblijft in hotel Taleton, een klein hotel in een prachtig gerestaureerd gebouw van natuursteen.

Op loopafstand van je verblijf ligt het gezellige plein, met café’s en restaurants waar het genieten is van de lokale Griekse keuken. Er zijn verschillende winkeltjes en een pinautomaat.

Vervoer

Heen- en terugreis

Bij de boekingsbevestiging ontvang je de actuele ticketprijzen en kun je een optie laten nemen op een vlucht. Zodra de reis op garant vertrek komt, kun je dan kiezen om via Aladin je ticket te boeken of zelf je vlucht regelen.

Vluchtschema volgt.

Lokaal vervoer met 9-persoonsbus

We hebben de hele week een 9-persoons busje ter beschikking. Hierdoor zijn we lekker flexibel.

Bijzonderheden

Goed ter been

We verwachten van de deelnemers dat zij goed ter been zijn. De omgeving is bergachtig, wegen en paden zijn oneffen. Op de fotolocaties moeten we rekening houden met losliggende materialen en oneffen vloeren.

Geen last van wagenziekte

De Peloponnesos is een ruig gebied en onze fotolocaties liggen vaak op plekken hoger in de bergen. Daarom is deze reis minder geschikt als je last hebt van wagenziekte.

Urbex locaties; betreden op eigen risico

Urban exploring is een vorm van fotografie die risico’s met zich meebrengt. Door te fotograferen op locaties met toestemming van de eigenaren, of in openbaar toegankelijke locaties, brengen wij de gevaren terug tot een minimum. Desondanks is betreden van de fotolocaties altijd op eigen risico en vragen wij aan de deelnemers om zichzelf en de andere deelnemers niet in gevaar te brengen door op locatie aanwijzingen op te volgen en zelf alert te zijn.

Corona-protocol

Voor deze reis gelden ons corona-protocol én de regels van de Griekse overheid.