Bollenvelden fotograferen: aan de slag met lijnen en kleur

Het voorjaar komt er weer aan. Wij zullen zelf in Griekenland zijn tegen de tijd dat de bollenvelden horden fotografen trekken. Maar dat neemt niet weg dat we liefhebbers van de kleurrijke velden een paar handige tips mee kunnen geven.

Vorig jaar zijn we gaan fotograferen in de omgeving van Hillegom en De Zilk. We hebben toen met een bollenboer staan praten die niet blij was met de hordes mensen in het weekend. Vooral niet als ze meer doen dan kijken en de geur van overrijpe hyacinten opsnuiven en de velden inlopen voor dat “ene unieke shot van dichtbij”. Net als vorig jaar zullen ze in de meest drukke gebieden dranghekken plaatsen, afzetlinten ophangen en op sommige plekken wordt je zelfs uit velden geweerd door middel van schrikdraad! Wil jij bollen fotograferen? Kies een doordeweekse dag en doe de bollenboeren een plezier: blijf aan de zijlijn.

AntonHarfst-Bollenvelden_20140407_7532w

Tips bollenvelden fotograferen:

  • Ga op een doordeweekse dag, zodat je rust en tijd hebt om te fotograferen
  • Ga op zoek naar de minder druk bezochte bollenvelden in de Kop van Noord-Holland of de Flevopolder
  • Rode en gele tulpen belichten snel over en blazen dan je foto uit. Je kunt dit in je gewone histogram niet ziet. Daarvoor moet je in je kleurenhistogram kijken. Belicht voldoende onder (voor rood in zonlicht is 1 stop vaak nog niet voldoende) om dit te voorkomen.
  • Ga aan de slag met lijnen: horizontaal, verticaal en diagonaal. Laat diagonale lijnen niet steeds precies in de hoek uitkomen, maar af en toe ook iets eronder of er boven (klik voor voorbeelden op onderstaande link).

Muzikale fotocompositie ‘Naar de Bollen’

Over de auteur: Fotograaf Anton Harfst begeleidt de Photothema fotoworkshops en coachingssessies. Hij fotografeert zijn hele leven al met Nikon, op dit moment met de Nikon D500.

Content | Menu | Access panel