DxO Photolab 2: een prima alternatief voor Adobe Lightroom

DxO Photolab 2 is een goed en betaalbaar fotobewerkingsprogramma voor fotografen die hun RAW-bestanden willen bewerken, maar niet gebonden willen zijn aan een abonnement. Fotograaf Anton Harfst vergelijkt DxO met Lightroom en zit de verschillen voor je op een rijtje.

Niet iedereen zit te wachten op een Adobe abonnement

Al 12 jaar is Adobe Lightroom een goed programma om foto’s te archiveren en te bewerken. En zeker sinds Apple Aperture aan de kant geschoven heeft zijn er bijna geen goede alternatieven. Lightroom werkt makkelijk, de resultaten zijn goed en het archiefsysteem is voor mensen met heel veel foto’s een enorm pluspunt.

Maar de laatste paar jaar krijg ik steeds vaker te horen dat mensen niet zo blij met Lightroom meer zijn. Grootste pijnpunt is het abonnementsysteem dat een paar jaar geleden werd geïntroduceerd, waardoor je elke maand € 12,09 moet betalen. Daarvoor krijg je dan Lightroom Classic CC, Lightroom CC en Photoshop CC. De Classic CC versie is de… klassieke versie. De Lightroom CC-versie is een uitgeklede versie die vooral bedoeld is voor cloud-integratie met je andere apparaten. En Photoshop CC is het aloude enorme programma dat de meeste Lightroom gebruikers niet (hoeven te) gebruiken.

De standalone versie van Lightroom verdwijnt uit beeld

De oude ‘stand-alone’ versie van Lightroom, die je kocht voor een vast bedrag en die je daarna zolang kon gebruiken totdat Windows of iOS het niet meer ondersteunde of je een nieuwe camera kocht, wordt niet meer verkocht. Dus zodra je een nieuwe camera koopt en in RAW fotografeert zul je merken dat je oude Lightroom ineens je foto’s niet meer herkent. Updaten gaat niet meer. Dus dan moet je overstappen naar een abonnement op Lightroom.

DxO Photolab: een goed alternatief voor Lightroom

Voor die mensen die een programma willen kopen en op meerdere computers willen zetten zonder maandelijkse betalingen te moeten doen en die niet elk jaar een nieuw toestel kopen is er nu een goed Lightroom alternatief dat ik kan aanraden: DxO Photolab 2
DxO is voor sommigen misschien bekend van DxOMark, een website waarop je lenzen en camera’s kunt vergelijken. DxO is een Frans bedrijf dat fotosoftware ontwikkelt, testen op lenzen en camera’s uitvoert en zelf ook camera’s maakt. DxO is ook het bedrijf dat vorig jaar de Nik plugins redde uit de handen van Google, toen deze laatste besloot om de populaire plugins niet meer te ondersteunen.

Voor wie is DxO Photolab 2 interessant?

  • Als je nog met een gekochte verouderde versie van Adobe Lightroom werkt en niet wil overstappen op een abonnement op Lightroom
  • Als je in RAW fotografeert*
  • Als het archiefsysteem van Lightroom niet belangrijk voor je is
  • Als je geen probleem hebt met Engels, Frans of Duits.

Eisen Besturingssysteem (minimum)
Windows 7 – 64bits
Apple OS-X

Extra

  • Een deel van de techniek van de Nik Plugins  is geïntegreerd in Photolab 2 (U-point) en hoeft dus niet apart aangeschaft.
  • Kwaliteit van de RAW-omzetting is beter en zit dichter bij het origineel dan dat Lightroom genereert.

*Je kunt prima JPG’s bewerken in Photolabo, maar als je alleen in JPG fotografeert zijn er ook voldoende gratis alternatieven.

Lees verder:
Prestaties
Installatie Photolab 2 en kosten
Conclusie

Over de auteur: Fotograaf Anton Harfst begeleidt de Photothema fotoworkshops en coachingssessies. Hij fotografeert zijn hele leven al met Nikon, op dit moment met de Nikon D500.

Content | Menu | Access panel