Einde van Doel nu echt in zicht?

Het verlaten dorp Doel is een favoriete locatie voor fotografen die houden van graffiti en urban exploring. Het plaatsje onder de rook van de gelijknamige kerncentrale lijkt na jaren van onduidelijkheid nu echt plaats te moeten maken voor de uitbreiding van de haven van Antwerpen.

Half juli heeft de Vlaamse regering groen licht gegeven voor de aanleg van een nieuw dok. De bouw is jaren vertraagd vanwege de economische crisis. Nu de economie weer aantrekt, moeten de laatste bewoners, huizen en kunst verkassen voor grote containerschepen. Alleen de kerk, de begraafplaats en de monumentale molen worden gespaard en verplaatst naar de nabijgelegen Prospectpolder.

Als je rondloopt in Doel kun je je levendig voor de geest halen wat een geweldige plek dit was om op te groeien en te wonen. Je voelt de pijn van de de bewoners die huis en haard hebben moeten achterlaten. Nu de bulldozer daadwerkelijk dreigt gaat er ook een bijzondere fotolocatie verloren.

 Zolang Doel er nog is zullen wij het verlaten dorp blijven bezoeken tijdens onze fotoweekends in Vlaanderen.

Over de auteur: Anton Harfst en Laurien van den Hoven vormen het hechte team van Photothema. Zij delen hun liefde voor fotografie met de deelnemers aan de fotoworkshops en fotoreizen.

Content | Menu | Access panel