fbpx

Photothema Fotobespreking

Photothema Fotobespreking: verdiep je fotografievaardigheden in 5 bijeenkomsten met workshops, opdrachten en feedback op je foto’s.

Wanneer: data worden ingepland in overleg met de deelnemers (zaterdagen, soms een zondag)
Duur: 5 bijeenkomsten van circa 4 uur tussen september 2019 en juni 2020
Aantal deelnemers:  4-6 deelnemers per groepje
Compositiestijlen: 2 plaatsen beschikbaar | start op 28/9 of 6/10
Stadsfotografie: De eerste groep zit vol; bij 2 extra aanmeldingen starten we een tweede groep (datum in overleg)
Locatie: Photothema en diverse fotolocaties in Amsterdam
Kosten: € 420 incl. koffie/thee, Photothema Compositieboek
Begeleiding: Anton Harfst en Laurien van den Hoven

* Je aanmelding is definitief als je kunt op de datum die in overleg met alle deelnemers wordt geprikt.

Is Photothema Fotobespreking wat voor jou?

Je hebt de nodige ervaring, fotografeert graag, maar je vindt het ook fijn om een stok achter de deur te hebben om er echt op uit te gaan. Je vindt het leuk om feedback te krijgen op je foto’s (en te geven) en geïnspireerd te worden door foto’s van andere fotografen. De Photothema Fotobespreking bestaat uit 5 bijeenkomsten van 3,5 tot 4 uur, met een workshop en een bespreking van de door ieder gemaakte foto’s. We gaan samen fotograferen, om aansluitend te discussiëren over de verhalende kracht van beelden, techniek, compositie. De workshops leveren steeds de input voor de opdracht voor een volgende bijeenkomst.

Seizoen 2019-2020: Compositiestijlen of Stadsfotografie met bijzondere technieken

1. Fotobespreking Compositiestijlen

Fotobespreking

Juxtapositie: ”Hoping for a better tomorrow”, schrijft de een. Tegenover de handelaar die er niet naar wil kijken? Of heeft hij gewoon last van de zon?

Iedere fotograaf kent wel de regel van derden en het effect van driehoeken of leidende lijnen. Maar weet jij wat juxtapositie is of hoe sterk een beeld wordt als er een balanspunt in zit? In deze Fotobespreking behandelen we in totaal 20 verschillende compositiestijlen. Iedere bijeenkomst gaan we in het workshopgedeelte met 5 composities aan de slag. De eerste sessie starten we met een workshop zwart-wit fotografie, omdat voor monochrome beelden compositie essentieel is. De workshops vinden plaats op diverse plekken in Amsterdam,  gevolgd door fotobesprekingen bij Photothema. Bij de start van de Fotobespreking ontvang je het Photothema Compositieboek ter inspiratie. Aan het eind van het jaar maak je een portfolio met de compositiestijlen die het beste bij jouw manier van fotograferen passen.

Deze compositiestijlen komen aan bod:

Regel van derden
Symmetrie
Diepte met onderwerp op voorgrond
Kader in kader
Richtinggevende lijnen
Diagonalen en driehoeken
Patronen en structuur
Regel van de oneven getallen
Vul het frame
Negatieve ruimte
Eenvoud en minimalisme
Isoleren van het onderwerp
Verander je camerastandpunt
Kleurcombinaties
Ruimte geven in de kijkrichting van het onderwerp
Links naar rechts regel
Balanspunt
Juxtapositie
Licht/donker
Herhaling van kleur
AFWIJKEN VAN DE ‘REGEL’ (bewust)

2. Photothema Fotobespreking met als thema Stadsfotografie met bijzondere technieken

Stadsfotografie – niet te verwarren met straatfotografie – is een dynamische vorm van fotografie; niet alleen vanwege de veranderende omgeving, maar zeker ook omdat je in de stad optimaal gebruik kunt maken van de mogelijkheden van het digitale fototijdperk. Je gaat aan de slag met technieken als zwart-wit, lange sluitertijden en het gebruik van hoge iso binnen de discipline van de stadsfotografie. Tijdens de workshops gaan we op verschillende plekken in Amsterdam (of in een andere stad) fotograferen.

Photothema Fotobespreking

Lange sluitertijden in de Amsterdamse Noord-Zuidlijn, station Rokin

Workshop 1 Aansnijden en uitsnijden

Aansnijden en uitsnijden van je beelden ligt duidelijk in het verlengde van de serie over compositiestijlen. Croppen doen we meestal achteraf, maar zeker voor de straatfotografie bij nacht is het van belang dat je tijdens het fotograferen bewust bezig bent met waar de focus KAN liggen en wat dit betekent voor je latere uitsnede.

Workshop 2 Straatfotografie bij nacht (sessie van 17.00 – 21.00 uur)

Tijdens deze sessie bespreken we eerst de foto’s die je voor de eerste opdracht hebt gemaakt. De workshop straatfotografie bij nacht volgt na een lichte avondmaaltijd.
Om nachtelijke straatfoto’s en snapshots te maken moet de ISO-waarde fors omhoog. In deze workshop nemen we je mee in het hele proces van kijken, fotograferen en nabewerken. Je krijgt ook een uitgebreide tutorial mee naar huis.

Workshop 3 Lange sluitertijden/Gebruik van filters in de stad

Ook vandaag bespreken we eerst de foto’s van de huiswerkopdracht, om daarna met lange sluitertijden in de stad aan de slag te gaan. We gebruiken die lange sluitertijden nu niet om water te bevriezen, maar juist om de dynamiek van de stad te versterken of te verstillen.

Workshop 4 Stadsfotografie bij avond met lange sluitertijden (sessie van 17.00 – 21.00 uur)

In sessie 4 gaan we de lange sluitertijden combineren en afwisselen met de instellingen voor straatfotografie voor nacht. Hierdoor verschuift de aandacht automatisch van de mensen naar hun omgeving (stadsfotografie). Aan bod komen onder andere de keuze tussen kleur en zwart-wit, grove korrel, wat bewegend en wat scherp. De foto’s van de huiswerkopdracht worden besproken voordat we met de workshop beginnen.

Workshop 5 Stadsfotografie op herhaling

We zoeken een mooie locatie waar we de eerder toegepaste technieken combineren om te komen tot bijzondere foto’s. Na de fotoshoot bespreken we ieder’s portfolio van dit seizoen.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op als je meer wilt weten over de Photothema Fotobespreking.

Liever individuele feedback?

Wel behoefte aan goede feedback op je foto’s, maar geen tijd of zin in een serie bijeenkomsten met andere fotografen? Misschien past onze Fotocoaching dan wel bij jou. Je krijgt dan individuele feedback en we plannen de sessies in op de dagen en tijden die jou schikken (ook ‘s avonds en in het weekend).

Content | Menu | Access panel