fbpx

Cursus Lightroom

Foto’s bewerken én archiveren in Lightroom

Lightroom is een compleet fotobewerkingsprogramma dat de mogelijkheid biedt om foto’s te catalogiseren en te bewerken. Het programma is betaalbaar en makkelijk in gebruik. Door het gebruik van trefwoorden kun je je foto’s makkelijk vinden en selecties maken, zonder dat je hiervoor kopieën van je foto’s op je computer hoeft te zetten. In de ontwikkelfunctie kun je de foto’s vervolgens bewerken. Photothema biedt een op de praktijk gerichte cursus Lightroom van 6 lessen. Je leert het programma te gebruiken met je eigen foto’s. Dit doe je op je eigen laptop, waarop een recente versie van Lightroom staat. Anton Harfst is je docent.

€ 510 voor 6 privé lessen van 2 uur

Help! Waar is die foto gebleven?
Lees Anton’s blog over de superhandige archieffunctie van Lightroom

Praktische informatie cursus Lightroom

* Laptop met daarop een up to date versie van je fotobewerkingsprogramma (Lightroom, Photoshop, Photolab of Capture One)
* Pen en papier

Het is handig om aantekeningen te maken van de specifieke instellingen en aanwijzingen die voor jou van belang zijn, zodat je hier thuis mee kunt oefenen. 

Lessen fotobewerking worden gegeven bij Photothema, Ceintuurbaan 314-I in de Amsterdamse wijk de Pijp. Onze is goed bereikbaar met het openbaar. Trams 3,12 en 24 en metro 52 stoppen 150 meter. 

In bijzondere gevallen is het ook mogelijk om de lessen  of workshop bij je thuis te geven. De reistijd berekenen we dan door.

Je kunt een les kosteloos verzetten, als je dat minimaal 24 uur van te voren aan ons laat weten.

Photothema Voorwaarden

Lightroom cursus

Grip op Lightroom in 6 lessen

De Lightroom cursus bestaat uit 6 lessen van 2 uur. De lessen worden in overleg ingepland. Dat kan zowel overdag als ‘s avonds,  door de week of  in het weekend. Je krijgt huiswerkopdrachten mee voor de volgende keer. In deze opdrachten zitten elementen van alle voorgaande lessen, zodat je het programma goed in de vingers krijgt.

Les 1 – introductie in Lightroom
Tijdens deze les loop je samen met Anton de mogelijkheden van het programma door en ontdek je hoe je navigeert in Lightroom.

Les 2 – de bibliotheekfunctie
Je gaat tijdens deze les je foto’s downloaden en vervolgens importeren in Lightroom. Ook het toevoegen van ‘oude’ foto’s aan de Lightroom-catalogus komt aan bod. Door meteen trefwoorden toe te kennen aan iedere foto kun je je foto’s altijd snel terugvinden. Je leert trefwoorden aan te maken en toe te voegen aan je foto’s. En je leert hoe je op verschillende manieren kunt zoeken naar foto’s en (tijdelijk) handige verzamelingen kunt maken.

Les 3 – de ontwikkelfunctie en voorinstellingen
Tijdens de eerste les over de fotobewerking ga je aan de slag met de belangrijkste knoppen om je foto’s recht te zetten, bij te snijden, kleur en belichting te verbeteren. In Lightroom kun je je eigen camera en lenzen invoeren, zodat het programma al een aantal dingen automatisch voor je aanpast. Tijdens deze les ga je deze invoeren en hiermee werken.

Les 4 – bewerken
Nadat je in de vorige les kennis hebt gemaakt met de standaardbewerkingen, ga je nu aan de slag met verscherpen, verwijderen van ruis en het gebruik van penseel en gegradueerd filter. Ook de ins en outs van het exporteren van je foto’s komen vandaag aan bod.

Les 5 – combinatie met Photoshop of fotograferen voor bewerking
Als je een maandabonnement hebt op Lightroom, heb je ook Photoshop. In deze les kom je te weten in welke gevallen je Photoshop gebruikt, hoe je de foto’s vanuit Lightroom inleest in Photoshop en daarna – gewijzigd – toevoegt aan de Lightroom catalogus.
Gebruik je Photoshop niet, dan ga aan het begin van de les samen met Anton fotograferen. Tijdens de fotosessie laat hij je zien hoe je fotografeert in de wetenschap dat je de foto’s daarna gaat bewerken. Dit doe je in het tweede deel van deze les.

Les 6 – selectie en nabewerking
In de laatste les ga je aan de slag met een kleine selectie foto’s die je zodanig bewerkt dat kleuren en belichting bij elkaar passen. Dit is van belang als je foto’s als een twee- of drieluik ophangt of afdrukt in een fotoboek.Box

*Ben jij iemand die beter in een kort tijdbestek leert, of heb je geen tijd voor zes lessen: je kunt ook een workshop Lightroom volgen een of meerdere dagdelen. Hierin behandelen we de lesstof die jij nodig hebt.
Content | Menu | Access panel