fbpx
Verlaten en verval Urbex

Urban exploring in Griekenland

Urbex fotografie in Griekenland

Photothema begeleidt sinds 2018 bijzondere urban exploring (urbex) fotoreizen op de Peloponnesos, Griekenland. Fotografen Anton en Laurien nemen je mee naar verlaten huizen, lege kloosters, treinstationnetjes waar nooit meer een trein stopt en olijfoliepersen die al decennia droog staan. Deze gespecialiseerde urbex-reis is zowel geschikt voor beginnende als ervaren urbexers.

De groepsreis – met maximaal 6 deelnemers – wordt 1-2 keer per jaar georganiseerd. Daarnaast is het mogelijk om een individuele workshop urbex fotografie te boeken op aanvraag of urbex locaties op te nemen in onze fly drive op de Peloponnesos.

Agenda fotoreizen Urban Exploring

Klik op de reis voor de reisbeschrijving en het boekingsformulier.

Urban fotografie workshops in en rond Sparta

Ben jij een liefhebber van urbexfotografie, maar komt de planning van onze reizen je niet uit? Of ben je absoluut geen liefhebber van groepsreizen? We hebben ook een aantal workshops van een paar uur tot een hele dag. Je kunt kiezen tussen drie verschillende programma’s of een workshop op maat aanvragen.

Urbex workshops Sparta
Aanvraag individuele workshop urban exploring

Laat ons je interesse voor urbex fotografie weten en we sturen je een bericht zodra een reis op garant vertrek komt of wanneer we een nieuwe reis inplannen. De reizen staan ook in onze maandelijke nieuwsbrief.

Ja, hou mij op de hoogte van jullie urban fotoreizen

Voor wie

Voor de fotoreis urban exploring is het handig als je bekend met het instellen van diafragma, sluitertijd en iso. Ervaring met het werken op statief is aanbevolen. Zowel beginnende als ervaren urban fotografen zijn van harte welkom om aan deze fotoreis deel te nemen. Als je twijfelt of deze reis geschikt voor je is, bel of mail ons dan even.

Gebruik maken van het aanwezige licht & bewerken

Tijdens deze reis krijg je uitgebreid de tijd om de sfeer op locaties te proeven en te fotograferen. Je leert hoe je de verlaten plekken sfeervol kunt fotograferen, en optimaal gebruik kunt maken van het -vaak spaarzaam- aanwezige licht. We besteden aandacht aan veiligheid tijdens het urbexen en aan de verschillende manieren waarop je urbex foto’s kunt bewerken. De groep is klein zodat iedereen voldoende tijd heeft om te fotograferen. En je kunt altijd bij een van de twee begeleiders terecht voor vragen en advies. De resultaten bekijken we tijdens de dagelijkse fotobespreking.

Urbexfotografie Griekenland - urbexen met statief
Een statief heb je echt nodig als je bezig bent met urban fotografie.

Legaal urbexen tijdens onze fotoreizen

Urban exploring is de term voor fotografie in verlaten panden, waarbij het regel is dat fotografen de locatie fotograferen zoals ze deze aantreffen. In Griekenland gaan we vooral aan de slag met rural exploring, want bijna alle locaties bevinden zich op het platteland. Wij hebben de sleutel van de locaties. Sommige plekken zijn openbaar toegankelijk. Fanatieke fotografen missen wellicht de kick van het illegaal urbexen, maar je zult ontdekken dat het heerlijk is om ongestoord te kunnen fotograferen!

Betreden op eigen risico

Urban exploring is een vorm van fotografie die risico’s met zich meebrengt. Door te fotograferen op locaties met toestemming van de eigenaren, of in openbaar toegankelijke locaties, brengen wij de gevaren terug tot een minimum. Bovendien controleren wij voorafgaand aan iedere reis of het verantwoord is om er te gaan fotograferen. Desondanks is betreden van de fotolocaties altijd op eigen risico en vragen wij aan de deelnemers om zichzelf en de andere deelnemers niet in gevaar te brengen door op locatie aanwijzingen op te volgen en zelf alert te zijn.

Urban fotografie in Griekenland

Grieken zijn altijd al op zoek geweest naar plekken waar de leefomstandigheden beter waren. Dat deden ze in de oudheid, in de vorige eeuw bij oorlog of crisis en dat doen ze nog steeds. Huizen en boerderijen zijn familiebezit. Je trok de deur dicht, vroeg aan een neef om voor het huis te zorgen en vertrok. De locaties waar wij tijdens een urban exploring fotoreis gaan fotograferen weerspiegelen het leven van dat moment. Achterblijvers vertellen je graag hun verhaal.

Geen gebrek aan ruimte

In tegenstelling tot Nederland worden leegstaande huizen en bedrijfspanden in Griekenland niet direct afgebroken, zodra ze leeg komen te staan. Het land is drie keer groter dan Nederland en telt slechts 10 miljoen inwoners. Met uitzondering van Athene is er er overal voldoende ruimte. Bovendien hoefde men tot een aantal jaren geleden geen belasting te betalen over leegstaande huizen. Dat is recent veranderd, maar dat heeft nog niet geleid tot massale sloop of hergebruik van locaties. Mogelijkheden voor urban exploring zijn er dus genoeg!

 

Op eigen houtje urbexen is niet zo makkelijk in Griekenland

Sociale controle

Ook al wonen er minder mensen, de sociale controle is nog steeds uitstekend in Griekenland. Zelfs in uitgestorven bergdorpen. Als we aan het scouten zijn op schijnbaar verlaten plekken, verbaast het ons niet meer als er ineens iemand nonchalant tegen een boom of muurtje staat geleund. Gelukkig spreken we de taal en kunnen we uitleggen wat we aan het doen zijn. En meteen vragen of iemand nog een mooie plek voor ons weet! Op het platteland spreekt de vooral oudere bevolking geen Engels. Men houdt niet zo van indringers en is bovendien geneigd om het heft in eigen hand te nemen. De politie is immers altijd ver weg.

Wat heb je nodig voor de fotoreis of workshop?

  • (digitale) camera
  • groothoeklens (minimaal 18 mm op een crop, 24 mm op een fullframe)
  • statief
  • kleren die tegen een stootje kunnen

Reviews

Een statief heb je echt nodig als je bezig bent met urban fotografie staat er op deze website. Nou, dat is dan niets voor mij. Ik ben geen vriendjes met dat potending. Maar medereizigers op andere Photothema-reizen overtuigden me ervan dat urbexen met Anton en Laurien echt héél erg leuk is. Dus: met statief in de bagage op naar Xirokambi. De ervaringsdeskundigen hadden niets teveel beloofd: inspirerende locaties, uitdagende fotosituaties, soms in de bewoonde wereld, soms in de eenzaamheid van het verlaten bergland. Met mijn gloednieuwe fullframe systeemcamera kon ik naar harte lust experimenteren. Je fysieke speelruimte op de locaties is gering. Dus komt iedereen met dezelfde foto’s? In de fotobesprekingen blijkt niets minder waar. Alle 6, aan elkaar gewaagde, deelnemers hanteerden hun eigen invalshoek. En bij ieder beeld ook weer verrassende feedback van Anton. Hoop van geleerd! En daarbij de boeiende verhalen van Anton en Laurien over de Griekse samenleving. Zoals altijd was alles weer perfect geregeld: logies, dagindeling, vervoer, sleutels van huizen, koffie, lunches, eten aan het plein. Kortom: het was top! En na 7 dagen was ik zowaar handig geworden met het positioneren van mijn drie extra ledematen. Nel (maart 2024)

Heel veel dank voor deze fantastische week. Jullie zijn een fijne gastheer en gastvrouw en hebben geweldige plekken voor ons uitgezocht. Voor mij was het een enorm cadeau, ik bleef uitpakken, elke dag. Ik ga vast nog een mee op een andere reis. Esther (maart 2024)

Met het enthousiasme waarmee jullie ons begeleid hebben met fotograferen en historische achtergrond gaven, hebben jullie Griekenland in mijn hart geplaatst. Martin (maart 2024)

Dank voor de fantastische week en de persoonlijke tips. Natasja (maart 2024)

Een dikke duim. Dit was mijn eerste reis met jullie en ik vond het fantastisch. Jullie zijn stuk voor stuk sterk in de begeleiding van de deelnemers. Alfons (mei 2019)

Wat een heerlijk ongedwongen en inspirerende week! En de reis was top verzorgd: transport, accomodaties, idyllische lunch- en dinerlocaties, prachtige natuur en goeie urbex locaties. Heel veel dank nogmaals voor al jullie goede zorgen op elk terrein, Anton en Laurien! Jacobien (mei 2022)

John van der Wel, deelnemer aan de urbex-reis in december 2021, heeft een prachtig online album gemaakt van zijn foto’s.

Deze reis was boven mijn verwachting. Anton en Laurien sloten op een fijne manier aan bij mijn mogelijkheden om naar mijn idee het maximale uit mijn fototoestel en mezelf te halen.
Gewoon genieten van foto’s, verval, humor, gezelligheid, natuur en lekker eten samen.
Dank daarvoor. Baukje (september 2022)

Je vindt meer reviews bij de reisbeschrijvingen.

Photothema Blogposts over urbex fotografie

Hieronder een uitgebreide galerij om een indruk te krijgen van de verscheidenheid aan locaties die in het verleden met de fotografen bezocht hebben. 90 Procent van wat je hier ziet bestaat niet meer anno 2024. Want zoals het gaat met urbexlocaties: eerst verdwijnen de mensen en uiteindelijk ook al deze plekken.
Maar telkens komen er weer nieuwe en interessante locaties voor in de plaats.

BEL ME NU
+
Bel mij!