Creatieve fotografie rond de Dollard

Visualiseren | online cursus

Maak de stap van het maken van foto’s naar het componeren van beelden

Fotocursus VisualiserenFotocursus Visualiseren

10 lessen (combinatie online en op locatie)
17 oktober 2020 – juni 2021
€ 575 per persoon
4-6 deelnemers | niet meer te boeken*

Begeleiding Anton Harfst en Laurien van den Hoven

* Nieuwe cursus start in oktober 2021

Visualiseren: een fotocursus voor fotografen met ervaring

Visualiseren is een belangrijk onderdeel van de fotografie. Het proces dat voorafgaat aan het creëren van een specifiek beeld staat hierin centraal. We gebruiken hier expres de woorden creëren en specifiek. Ook bij het maken van spontane foto’s maak je – meestal onbewust – gebruik van onderdelen van visualisering. Tijdens deze cursus krijg je inzicht in de verschillende stappen die je nodig hebt, om het beeld te maken dat je voor ogen hebt. Van je apparatuur tot fotobewerking, van natuurlijk licht tot het gebruik van kunstlicht en het gebruik van attributen en modellen. Daarnaast pakken we een aantal technieken op, waarbij visualisering essentieel is.

Voor wie

Deze cursus is bestemd voor fotografen met ruime ervaring en de wens/behoefte om de stap te zetten van goede foto’s maken naar je eigen beelden creëren. Je vergroot je inzicht in de mogelijkheden van je foto-apparatuur, fotograferen met oog op bewerken en leert om een fotoshoot te plannen. We combineren online bijeenkomsten en fotobesprekingen met diverse fotoworkshops op locatie.

Voorwaarden voor deelname

We gaan ervan uit dat je de instellingen van je camera goed beheerst en je foto’s bewerkt. Je hebt eerder de Photothema cursus over compositiestijlen gevolgd of bent in een andere opleiding of cursus bezig geweest met compositie.

Programma fotocursus

Les 1. Back to Basics
We beginnen deze fotografiecursus terug bij af en gaan fotograferen met de voorganger van de camera: de pinhole camera. Je kunt deze zelf maken met een goedkope lensdop, of deze door ons laten maken. Bij een pinhole camera, heb je niets aan je zoeker of achterscherm. Meteen visualiseren dus!
Les 1 bestaat uit een fotosessie van een dagdeel op locatie gevolgd door een korte zoomsessie in de week erop, waarin jullie elkaar de resultaten laten zien.

Les 2 en 3. Dubbele belichting
Bij dubbele belichting leg je twee of meer beelden over elkaar. Voor het maken van interessante beelden is het van belang dat je je het eindresultaat voor de geest kunt halen. We gaan eerst 3 uur op locatie fotograferen, waarbij we ook de eerste resultaten bespreken. Je krijgt vervolgens een opdracht mee om zelf met dubbele belichting aan de slag te gaan. Deze opdracht bespreken we in les 3 (online). De meeste camera’s hebben de mogelijkheid om foto’s meervoudig te belichten. Kan jouw camera dit niet, dan kun je ook een app hiervoor downloaden op je smartphone.

Les 4. Plannen van een fotoshoot
Bij visualiseren hoort ook het plannen van een fotoshoot. Wanneer heb je ergens het beste licht? Welke apparatuur heb je nodig? Heb je attributen of mensen nodig of moet je juist dingen weghalen? Dit zijn vragen waar we deze les mee aan de slag gaan.

Les 5 en 6. Perspectief en ensceneren
In deze lessen pakken we de compositiestijlen weer op. Veel van die stijlen – denk aan onderwerp op de voorgrond, leidende lijnen, balanspunt, hebben te maken met het brengen van perspectief in je foto. Als je gaat ensceneren zet je zelf een onderwerp op de voorgrond. Maar ook het ‘wieden’ voor het maken van een goede macro-foto behoort tot ensceneren.
We gaan eerst met elkaar fotograferen op locatie en sluiten dit onderwerp af met een online les annex fotobespreking.

Les 7. Fotograferen met oog op bewerking
Je hebt niet altijd de ideale omstandigheden als je aan het fotograferen bent. Dat was in de analoge tijd zo, en dat is nu niet anders. Zowel in de donkere kamer als op je computer kun je je foto’s zodanig bewerken, dat je je nog steeds het resultaat krijgt dat je voor ogen had. Voorwaarde daarbij is wel dat je gefotografeerd hebt met het oog op bewerking. Tijdens deze – online – les staan we uitgebreid stil bij de keuzes die je gemaakt hebt tijdens het fotograferen van je huiswerkopdracht en bij het editen van de geselecteerde beelden.

Les 8 en 9. Cinematografische fotografie
Ter afsluiting van de cursus verdiepen we ons in een vorm van fotografie, waarbij visualisering een essentieel aspect is: de cinematografische fotografie. We gaan eerst fotograferen op locatie en diepen het onderwerp verder uit in een online les.

10. Afsluitende bijeenkomst
We ronden de fotocursus af met een presentatie van cinematografische beelden van alle deelnemers en een gezellige borrel.

Wat heb je nodig voor de fotocursus Visualiseren?

  • je camera en aanvullende foto-apparatuur (lenzen, statief)
  • goedkope lensdop voor de pinhole camera
  • fotobewerkingsprogramma
  • een goede internetverbinding voor de online lessen
  • pc of laptop met een camera en geluid

Flexibel programma en corona-protocol

Het programma van de fotocursus Visualiseren bestaat uit een combinatie van online lessen en gezamenlijke fotoshoots op locatie. Het kan zijn dat landelijke of lokale maatregelen het niet mogelijk maken om bij elkaar te komen. We zullen dan komen voor een online alternatief met ondersteuning op afstand.

Voor alle fotosessies op locatie geldt het Photothema corona-protocol. Dit protocol passen we steeds aan aan de laatste inzichten en maatregelen. Op de locaties waar we gaan fotograferen, zal het geen probleem zijn om de anderhalve meter afstand te bewaren. Indien noodzakelijk splitsen we de groep in – nog – kleinere groepjes.