Geheugentraining met fotografie

De leeftijd van 60 bereikt? Het advies luidt: ga aan de slag met fotografie om je hersens fit te houden.

Dat ouderen wordt aangeraden actief te blijven om zo gezond van lijf en leden te blijven is niets nieuws. Maar recent onderzoek van de Universiteit van Texas heeft aangetoond dat alleen actief blijven niet genoeg is. Het is juist het aanleren van een nieuwe en veeleisende activiteit, zoals fotografie, die er voor zorgt dat je cognitieve vaardigheden niet achteruit gaan. Volgens de studie is het luisteren naar klassieke muziek of het oplossen van een sudoko niet voldoende om ouder wordende hersens fit te houden.

“Het lijkt erop dat de deur uitgaan en iets doen niet genoeg is; het is belangrijk dat je op oudere leeftijd dingen onderneemt die nieuw voor je zijn en een uitdaging vormen”, zegt Denise Park, psychologisch wetenschapper en leidster van het onderzoek. “Het is de bedoeling dat je uit je comfort-zone komt.”

Actief zijn is niet genoeg

Park en haar collega’s bestudeerde het gedrag van 221 volwassenen in de leeftijd van 60-90 jaar. De ouderen hadden de opdracht gekregen om 15 uur per week aan een bepaalde activiteit te besteden. Sommige deelnemers kregen een hen onbekende activiteit toegewezen, zoals digitale fotografie of quilten. Een deel van de groep deed de voor hen bekende dingen, vaak in en rond het huis. Een derde groep trok er juist meer op uit en had veel contact met andere mensen.
De deelnemers die aan de slag waren gegaan met een nieuwe en niet al te eenvoudige hobby hadden na 3 maanden een duidelijke beter geheugen. Deze vooruitgang was niet zichtbaar bij de mensen met de huiselijke activiteiten of de deelnemers die er juist op uittrokken. “Actief zijn is niet genoeg”, zegt Park. “Alleen als je wordt uitgedaagd om echt iets nieuws te leren, zorgt dit voor een duidelijke verbetering van je vermogen om dingen te leren, te onthouden en ook weer met anderen te delen. Het is nu nog te vroeg om met zekerheid te zeggen dat een uitdagende activiteit het tempo waarmee je hersens verouderen vertraagt, maar stel dat dat wel zo is? Ieder jaar extra is er dan een met een hogere kwaliteit van leven en zelfstandigheid.”

Bron: Association for Psychological Science

 Photothema organiseert fotoworkshops voor alle leeftijden en alle niveaus.
Meer informatie

Over de auteur: Organiseert en begeleidt de Photothema fotoworkshops en fotoreizen. Laurien fotografeert met een Samsung S7. “Programma’s ontwikkelen voor onze fotoworkshops en reizen en de deelnemers begeleiden: ik kan me geen leuker werk bedenken. Onderweg vertel ik verhalen over geschiedenis, cultuur, economie – hier komt de antropoloog in mij naar boven.”

Content | Menu | Access panel