Lightroom CC 2015.2 en 6.2: Het nieuwe foto importeren

In de versie 2015.2 van Lightroom CC is de manier van foto’s in je catalogus importeren flink veranderd. Wie als vanouds in de ‘Bibliotheek’ op ‘Importeren’ klikt (geldt ook voor ‘Synchroniseren’) krijgt het volgende scherm te zien:

Dit is het nieuwe keuzescherm voor de bron waar vandaan je wilt kopiëren. En, zover ik het nu zie, zul je dit scherm altijd te zien krijgen. *)
Het geeft je de mogelijkheid om door de folders op je computer te bladeren. Het geeft enkele mappen waarvan het programma denkt dat je daar wel foto’s vandaan zult willen halen. En in de kleine vakjes staat de keuze om foto’s rechtstreeks van je camera, van een kaartlezer of nogmaals van een station op of aan je computer te kiezen.
(Rechtsboven staat een kruisje waarmee je de hele importhandeling kunt onderbreken.)

Bij de keuze voor ‘Door pc bladeren’ opent zich een een venster van je Verkenner of Finder.
Bij de keuze voor ‘Station’ krijg je een keuzemenu met alle interne en externe schijven, waarna, net als bij de keuze voor ‘Kaart’ zich het volgende scherm opent (ik hang m’n camera nooit aan de computer, dus moet je zelf maar even kijken welk scherm DAN opent):

Dat ziet er nogal anders uit dan we tot nu toe gewend zijn…

Wat direct mist zijn de kolommen links en rechts. De linker kolom, met daarin alle folders en harde schijven in en aan je computer, kun je zichtbaar maken door op de map of folder-icoon in de linker bovenhoek te klikken.
De rechter kolom, met daarin allerlei keuzemogelijkheden maak je zichtbaar door op het tandwieltje in de rechter bovenhoek te klikken.

Het beeldscherm ziet er dan al weer een beetje meer uit zoals we gewend zijn met links je hele folderstructuur en je eventuele (externe) harde schijven. Bovenaan staat overigens de keuze om ook de foto’s uit de submappen te zien. In dit voorbeeldscherm had ik alleen foto’s staan die ik al geïmporteerd staan. Indien er nieuwe foto’s zijn dan zal op de thumbnails een ‘V’ verschijnen. Onderaan, bij ‘Tonen’ kun je kiezen uit ‘Alle foto’s’ of ‘Nieuwe foto’s’ te laten zien.

Rechts de keuze menu’s voor het importeren. Om te beginnen ‘Bestandsafhandeling’. Met de keuzes ‘Toevoegen’ en ‘Kopiëren’. Die tweede keuze resulteert in een aantal extra keuzes die we uit de vorige versies kennen, zoals ‘Doelmap’, ‘Organiseren’ en ‘Datumnotatie’.

In de map ‘Trefwoorden en metagegevens’ vind je de mogelijkheid om eigengemaakte presets voor je metagegevens te kiezen: ‘Voorinstelling metagegevens’.

Het woord ‘Advanced’ geeft je nog extra opties:

Nu zijn we klaar om rechtsboven te kiezen voor ‘Annuleren’ of ‘Foto’s importeren’. En het programma zal de foto’s, naar gelang je keuze, toevoegen of kopiëren.

Er zijn twee functies die ik momenteel mis in deze nieuwe uitvoering. Ten eerste de mogelijkheid om in de rechter kolom in een mappenstructuur te zien waar de foto’s naar toe gekopieerd worden. Dit was altijd een soort extra controle. Omdat het blokje ‘Doel’ niet echt duidelijk is opgesteld kun je hier wel eens onzeker worden of je de goede keuzes gemaakt hebt. Mijn hoofdmap is hier 201507. De foto’s moeten in submappen met als naam de data in de vorm YYYYMMDD. Maar daarvoor moet je de optie ‘Naar Submap’ NIET aanvinken. De foto’s worden in dit geval keurig in de submappen geplaatst.
Verwarrend daarbij is dat bij ‘Datumnotatie’ altijd de huidige datum staat. Ook wanneer je foto’s van gisteren importeert.
Ten tweede de mogelijkheid om WEL een tweede exemplaar van je foto’s te importeren. Ik geef toe dat je dat meestal juist NIET wilt, maar er zijn gevallen geweest dat ik toch echt een uitzondering wilde maken.

Nu zijn dit geen echt grote problemen en de fouten die daarmee kunnen ontstaan zijn redelijk eenvoudig in de ‘Bibliotheek’ te herstellen. En verder zal het vooral erg wennen zijn voordat alles weer automatisch gaat.

En nu ik het toch over vernieuwingen heb wil ik nog even wijzen op een toevoeging in ‘Ontwikkelen’. In de vorige versie was, onder het kopje ‘Effecten’ de functie ‘Nevel verwijderen’ toegevoegd. Deze functie is vanaf nu ook lokaal toe te passen met behulp van het ‘Penseel’, ‘Radiaalfilter’ en ‘Gegradueerd filter’. De optie is daar toegevoegd tussen ‘Helderheid’ en ‘Verzadiging’.

*) Voor wie bij Lightroom CC 2015.2 en Lightroom 6.2 het ‘Scherm Foto’s Toevoegen’ zat is OF na de update steeds crashes van het programma krijgt heeft Adobe het volgende advies:

  1. Ga naar Lightroom > Voorkeuren (Mac) of Bewerken > Voorkeuren (Windows)
  2. Click op de tab Algemeen
  3. Vink de optie “Scherm Foto’s Toevoegen” af
  4. Geeft ‘OK’
  5. Herstart Lightroom

 

Over de auteur: Fotograaf Anton Harfst begeleidt de Photothema fotoworkshops en coachingssessies. Hij fotografeert zijn hele leven al met Nikon, op dit moment met de Nikon D500.

Content | Menu | Access panel