fbpx
Abstracte landschappen

Creatieve fotografie | ontdek nieuwe technieken

Creatieve fotografie: verrassend en uitdagend

Creatieve fotografie stelt je voor verrassingen en daagt je uit om anders te kijken. Het leuke van deze vorm van fotografie is dat je het eigenlijk overal kunt toepassen: binnen en buiten, in de natuur of in de stad, met prachtig weer maar zeker ook op grauwe, mistroostige dagen, waarop je niet vrolijk wordt van realistische foto’s. Lijkt het je leuk om met creatieve fotografie aan de slag te gaan? Meld je dan aan voor een meerdaagse workshop creatieve fotografie of vraag een (individuele) workshop aan.

Op deze pagina kun je lezen wat creatieve fotografie is, en wat je er voor nodig hebt.

Wat is creatief fotograferen?


In creatieve fotografie pas je je fotografie skills toe om van kleuren, lijnen, vormen en alledaagse dingen en momenten, beelden te creëren die de werkelijkheid veranderen of juist abstract zijn. Creatieve fotografie vraagt om een andere manier van kijken, en om camera-inzicht en gecontroleerd handelen.

Abstracte of surrealistische beelden maken: makkelijker gezegd dan gedaan

Om aan de slag te gaan met deze vorm van fotografie, is het van belang dat je de principes van fotografie snapt en weet welke instellingen, accessoires en software er zijn om die principes toe te passen of juist te manipuleren. Doordat je weet wat je camera en je lenzen doen, kun je het beeld dat je bedacht had creëren. Meteen in je camera en/of met gebruik van software.

Er zijn verschillende manieren om creatieve beelden te maken.

In de camera

 • bewegen
 • meervoudige belichten
 • lange sluitertijden
 • extreme focus
 • met instellingen als belichting, witbalans en beeldstijl

Met hulpmiddelen

 • speciale lenzen zoals de tilt-shift lenzen of een creatieve lens (Lensbaby)
 • filters
 • flitsers
 • pinhole

Met behulp van software

 • algemene fotobewerkingsprogramma’s
 • specifieke software of plugins voor creatieve fotografie
 • smartphone apps

 

Meervoudige belichting Westerschelde
Westerschelde. Techniek: meervoudige belichting met zelfde onderwerp in en uit focus.
Creatieve (nacht)fotografie
Schelde bij nacht. Techniek: bewerking (vervagen) in Photoshop.

Wat heb je nodig voor de creatieve fotografie?

Algemeen geldt dat je goed bekend moet zijn met de instellingen van je camera. Het is een pré als je je foto’s bewerkt. Ook kennis van compositiestijlen komt goed van pas.

Voor pinhole fotografie: een systeemcamera of spiegelreflex, zodat je de lens kunt vervangen door een lensdop met een piepklein gaatje. Deze kun je zelf maken – download hier de handleiding – of een kant-en-klare pinhole kopen.

Creatieve fotografie: gebruik van een pinhole camera
Tijdens de verkenning van een fotoreis had Laurien een gezellige ontmoeting met een nieuwsgierig schaap dat zich afvroeg waar de lens gebleven was. Techniek: pinhole camera.

 

Voor meervoudige belichting: een digitale camera met meervoudige belichting als optie in het menu. Zoek in je menu of in de handleiding naar meervoudige belichting of multiple exposure. Voor sommige Sony camera’s is aparte software beschikbaar om meervoudige belichting toe te voegen aan het menu. En tegenwoordig zijn er ook smartphones (onder andere de Samsung Galaxy S-serie), waarmee je meervoudig kunt belichten met de Expert Raw app.

Meervoudig belichten gaat natuurlijk ook met een analoge camera, waarbij het rolletje niet automatisch doorspoelt. Je bepaalt dan zelf hoeveel beelden je over elkaar legt, voordat je de film doordraait. Op de website van Zoltan Pasztor (1972 – 2018) kun je mooie voorbeelden zien van analoge meervoudige belichting.

Creatieve fototechniek: meervoudige belichting
Beeldenpark Papendrecht. Techniek: meervoudige belichting.

Bewust bewogen beelden kun je in principe met iedere camera* maken. Omdat je voor deze techniek moet kunnen werken met een langere sluitertijd, gebruik je een ND filter (4 stops is ideaal). Zonder filter is het handig als je in de camera de iso extra laag kunt zetten (lager dan 100) om zo de sluitertijd extra te verlengen.
*Voor een superzoom of bridgecamera is het gebruik van een filter noodzakelijk, omdat je anders onvoldoende het diafragma kunt knijpen.

Workshops creatieve fotografie - bewust bewogen beelden
Bomen langs de Eems. Techniek: beweging met high-key effect.

Bewust spelen met onscherpte kan met iedere camera waarmee je handmatig scherp kunt stellen. Voor het toepassen van extreme scherptediepte is het handig als je een goede macrolens hebt of een lens met een mooi bokeh.

Workshop creatieve fotografie
Yukon, Noord-Canada; verbrand bos door gele herfstbladeren. Techniek: extreme focus.

Nog vragen over creatieve fotografie?

Wil je meer weten over onze creatieve fotografie of de apparatuur die je nodig hebt? Neem dan gerust contact op met Anton of Laurien.

Geen workshops gevonden: zoek op een ruimer tijdvak of haal de datum weg en zoek opnieuw.

Interesse in een workshop Creatieve Fotografie? Laat het ons weten!

Verschillende vormen van creatieve fotografie komen regelmatig als onderdeel tijdens onze fotoreizen aan bod. In de winter van 23-24 hebben we een online cursus creatief fotograferen van vier lessen rond meervoudige belichting en pinhole fotografie. Je kunt via onderstaand formulier je interesse doorgeven voor activiteiten in de toekomst.

Interesse workshop of fotoreis creatieve fotografie

"*" geeft vereiste velden aan

Interesse Creatieve Fotografie*
Meerdere keuzes mogelijk
Naam*
Photothema nieuwsbrief*
We verzenden onze nieuwsbrief eens per maand.
BEL ME NU
+
Bel mij!