fbpx

Lightroom | individuele cursus | 8 lessen

Foto’s bewerken én archiveren in Lightroom

Lightroom CCCursus Lightroom
€ 525 voor 8 privé lessen van 90 minuten incl. uitgebreide tutorial
€ 75 voor een losse les van 90 minuten
Docent: Anton Harfst

Cursus of les Lightroom boeken

 

Grip op Lightroom in 8 lessen

Lightroom is een compleet fotobewerkingsprogramma dat de mogelijkheid biedt om foto’s te catalogiseren en te bewerken. Het programma is betaalbaar en makkelijk in gebruik. Door het gebruik van trefwoorden kun je je foto’s makkelijk vinden en selecties maken, zonder dat je hiervoor kopieën van je foto’s op je computer hoeft te zetten. In de ontwikkelfunctie kun je de foto’s vervolgens bewerken. Photothema biedt een op de praktijk gerichte cursus, waarbij je leert om het programma te gebruiken met je eigen foto’s. Dit doe je op je laptop of pc, waarop een recente versie van Lightroom staat, en een goede videobelverbinding met je docent.

Lesprogramma

De Lightroom cursus bestaat uit acht lessen van 1,5 uur. De lessen worden in overleg ingepland. Dat kan zowel overdag als ’s avonds, door de week of in het weekend. Je krijgt huiswerkopdrachten mee voor de volgende keer. In deze opdrachten zitten elementen van alle voorgaande lessen, zodat je het programma goed in de vingers krijgt.

Les 1 – introductie in Lightroom
Tijdens deze les loop je samen met Anton de mogelijkheden van het programma door en ontdek je hoe je navigeert in het programma.

Les 2 en 3 – de bibliotheekfunctie
Je gaat tijdens deze les je foto’s downloaden en vervolgens importeren in Lightroom. Ook het toevoegen van ‘oude’ foto’s aan de catalogus komt aan bod. Door meteen trefwoorden toe te kennen aan iedere foto kun je je foto’s altijd snel terugvinden. Je leert trefwoorden aan te maken en toe te voegen aan je foto’s. En je leert hoe je op verschillende manieren kunt zoeken naar foto’s en (tijdelijk) handige verzamelingen kunt maken.

Les 4 – de ontwikkelfunctie en voorinstellingen
Tijdens de eerste les over de fotobewerking ga je aan de slag met de belangrijkste knoppen om je foto’s recht te zetten, bij te snijden, kleur en belichting te verbeteren. In Lightroom kun je je eigen camera en lenzen invoeren, zodat het programma al een aantal dingen automatisch voor je aanpast. Tijdens deze les ga je deze invoeren en hiermee werken.

Les 5 en 6 – bewerken
Nadat je in de vorige les kennis hebt gemaakt met de standaardbewerkingen, ga je nu aan de slag met verscherpen, verwijderen van ruis en het gebruik van penseel en gegradueerd filter. Ook de ins en outs van het exporteren van je foto’s komen in deze lessen aan bod.

Les 7 – combinatie met Photoshop of fotograferen voor bewerking
Als je een maandabonnement hebt op Lightroom, heb je ook Photoshop. In deze les kom je te weten in welke gevallen je Photoshop gebruikt, hoe je de foto’s vanuit Lightroom inleest in Photoshop en daarna – gewijzigd – toevoegt aan de Lightroom catalogus.
Gebruik je Photoshop niet, dan ga aan het begin van de les samen met Anton fotograferen. Tijdens de fotosessie laat hij je zien hoe je fotografeert in de wetenschap dat je de foto’s daarna gaat bewerken. Dit doe je in het tweede deel van deze les.

Les 8 – selectie en nabewerking
In de laatste les ga je aan de slag met een kleine selectie foto’s die je zodanig bewerkt dat kleuren en belichting bij elkaar passen. Dit is van belang als je foto’s als een twee- of drieluik ophangt of afdrukt in een fotoboek.

 

*Ben jij iemand die beter in een kort tijdbestek leert, of heb je geen tijd voor een hele cursus: je kunt ook een een of meerdere lessen van 90 minuten boeken. Hierin behandelen we de lesstof die jij nodig hebt.

Help! Waar is die foto gebleven?
Lees Anton’s blog over de superhandige archieffunctie van Lightroom


Cursus of losse les Lightroom boeken

BEL ME NU
+
Bel mij!