fbpx
Compositie in de fotografie: diagonalen

Compositie in de fotografie: leer 20 verschillende compositiestijlen

Fotocursus compositie: voor fotografen die hun foto’s meer body willen geven

De fotocursus compositie is een uitstekende cursus voor als je al wat langer fotografereert en je op zoek bent naar meer afwisseling in je foto’s. Iedere les bespreken we een aantal verschillende stijlen. We beginnen met de bekende en veel toegepaste regel van derden en bespreken vervolgens de effecten van driehoeken en leidende lijnen. We eindigen met complexe stijlen als juxtapositie en balanspunten. In totaal behandelen we 20 verschillende composities.

Bekend zijn met met de basisinstellingen van je camera is een pré, maar ook als je op de automaat fotografeert ben je van harte welkom.

Online in een groep op individueel

Je kunt kiezen uit een online cursus, bestaande uit 7 lessen verspreid over 4 maanden.

Als je de voorkeur geeft aan een individuele cursus, kies dan voor Photothema fotocoaching met compositie als specifieke invulling.

“Een cursus waar je fotografie echt beter van wordt!”

Online fotocursus compositie start 8 november 2023

De online cursus start op woensdagavond van 19.30-21 uur op 8 en 22 november, 6 en 20 december, 10 en 24 januari, en de afsluitende bijeenkomst op 21 februari 2024. Iedere les bespreken we een aantal composities. Je krijgt steeds een huiswerkopdracht mee voor de volgende keer. En aan het einde van de cursus maak je een portfolio met jouw favoriete compositiestijlen.

Wel interesse in deze online cursus, maar komt de woensdagavond je echt niet uit? Stuur ons dan even een berichtje; indien er voldoende kandidaten zijn, plannen we een extra cursus in op een ander tijdstip.

Zowel bij de Fotoweek als bij de online cursus ontvang je het e-book Toolkit voor compositiestijlen. Deze publicatie is in 2020 uitgebracht door Photothema en geschreven door de cursusbegeleiders Anton Harfst en Laurien van den Hoven.

Agenda fotocursus compositie

Reviews fotocursus compositie

Fijne stok achter de deur
Super leuk, leerzaam en “dwingt” je naar buiten te gaan. Hoofd leeg, met andere ogen kijken naar al het moois om ons heen 😊
Anita Rollema

Aanrader!
Megchel van Es

Anders leren kijken
Afgelopen jaar de fotocursus Compositie doorlopen. In een ongedwongen sfeer hebben Laurien en Anton mij meegenomen in de verschillende beeldstijlen. Op een heldere manier, met feedback, thuiswerk opdrachten en fotograferen op locatie hebben zij mij op een andere manier leren kijken naar mijn foto’s en heb ik een ‘toolkit’ als bagage meegekregen, toepasbaar in elke fotosituatie op elke locatie. Zoals gezegd, de sfeer is ongedwongen, losjes. Bespreking van foto’s ging op basis van gelijkheid, met tips en trucks, wat was goed en wat had je anders kunnen doen. Kortom, ik kijk terug op een fijne en leerzame tijd, heb het traject als zeer waardevol ervaren. Voor diegene die in elke situatie in staat wil zijn een mooie, interessante foto te maken, kan ik deze cursus van harte aanbevelen!
Mark Regelink

Wat leer je tijdens een fotocursus over compositie?

Compositie gaat over wat waar staat in je foto. Een goede compositie zorgt ervoor dat de kijker ziet wat jij als fotograaf graag wilt laten zien. De regel van derden – waarbij een foto wordt opgedeeld in 9 blokken – wordt veel gebruikt, maar er zijn nog veel meer compositiestijlen, die je kunt toepassen. Tijdens onze cursussen komen er maar liefst 20 aan bod.

Iedere les bespreken we een aantal composities. Je krijgt steeds een huiswerkopdracht mee voor de volgende keer. Je leert zo om foto’s te maken met een bepaalde compositie. Hierdoor ga je steeds vaker herkennen welke stijl je hebt toegepast. Daarnaast zul je ook composities herkennen in foto’s van andere fotografen. Zo ontwikkel je een gevoel welke compositie je het beste kunt gebruiken in een bepaalde situatie. Aan het einde van de cursus maak je een portfolio met de compositiestijlen die het beste bij jouw manier van fotograferen passen.

Deze compositiestijlen komen o.a. aan bod:

Regel van derden
Symmetrie
Diagonalen en driehoeken
Patronen en structuur
Oneven getallen
Vul het frame
Juxtapositie
Licht/donker
Herhaling

Extra bij de fotocursus compositie

Zel bij de fotoweek over compositie als bij de online cursus ontvang je het e-book Toolkit voor Compositiestijlen | 20x inspiratie voor fotografen. De toolkit geeft niet alleen uitleg over iedere compositie, maar ook voorbeeldfoto’s van verschillende fotograferen. Hierdoor kun je goed zien hoe divers je – ongeacht het onderwerp – compositiestijlen kunt toepassen in je fotografie.

Toolkit voor Compositiestijlen, e-book

Compositie: er is meer dan de regel van derden

Iedere fotograaf leert al snel de regel van derden en het effect van driehoeken of leidende lijnen. Maar weet jij wat een juxtapositie is of hoe krachtig je foto wordt als er een balanspunt in zit?

Compositie in de fotografie: regel van derden
De regel van derden: twee verticale en twee horizontale lijnen verdelen je foto in 9 vlakken. Je plaatst je onderwerp(en) op de lijnen of op de knooppunten (in plaats van stijf in het midden).

E-book Compositiestijlen | 20 x inspiratie voor fotografen

Je kunt het e-book met 20 verschillende composities ook los bestellen. De publicatie kost € 8. Na betaling ontvang je van ons de downloadlink.

E-book bestellen

BEL ME NU
+
Bel mij!