“Save as” probleempje in Photoshop

Een geweldige hulp voor mijn manier van werken of ‘workflow’ bij het bewerken van foto’s is de naadloze samenwerking tussen Lightroom en Photoshop. Voor mij is het belangrijk dat ik bepaalde handelingen, zoals het maken van een panorama of het gebruik van de Nik Plugins, in Photoshop doe.

Daarvoor selecteer ik de te bewerken foto’s in Lightroom en via het keuzemenu dat je oproept met de rechter muisknop (Ctrl-click voor Mac) kies ik de optie ‘Bewerken in’/’Openen als slim object in Photoshop’ (of voor een panorama ‘Samenvoegen tot panorama in Photoshop’.

Hierop zal de foto geopend worden in Photoshop.
Ik kan dan de bewerkingen uitvoeren die ik wil en wanneer ik klaar ben het bestand opslaan via ‘Edit’, ‘Save As’. Meestal doe ik dat in PSD-formaat, omdat het eigenlijk altijd om bestanden gaat met lagen.
Na het opslaan verschijnt het bestand dan ook in Lightroom. Handig. Want dan hoef je het niet alsnog te importeren en dat scheelt je weer een paar handelingen. Vooral bij het bewerken met meerdere foto’s kan dat heel fijn zijn. Een panorama maken of werken met genoemde plugins levert toch weer bij elke foto kortere of langere wachtmomenten op.

Na de laatste update van Lightroom én Photoshop CC deze week liep ik ineens tegen een rare verandering aan. Telkens wanneer ik een bewerkt bestand wilde opslaan kreeg ik in het menu dat verschijnt na het kiezen van ‘Save As’ de optie te zien om het betreffende bestand als TIFF op te slaan in plaats van als PSD zoals ik gewend ben. Dus moest ik steeds weer het keuzemenu aanklikken en PSD i.p.v. TIFF kiezen.


Verschillende dingen geprobeerd om dat weer te veranderen. In het menu ‘Save As’ bestaat helaas geen mogelijkheid om een default te kiezen. Ook in het grote ‘Preferences’ of ‘Voorkeuren’ menu is daarvoor geen optie aanwezig.

Dan maar zoeken online. Enkele antwoorden gevonden. Zoals het ingedrukt houden van de Ctrl-toets wanneer je de file-extensie verandert van TIF in PSD. Dat werkte niet. Ook niet met de Alt-toets. En in de forums van Adobe ook geen echt antwoord.

Toen ging me ineens een licht op. Zou het probleem in Lightoom zitten? Ik las namelijk ergens dat Photoshop in ‘Save As’ in principe kiest voor het bestandsformaat waarin je een foto hebt geopend. Dus wanneer je hem in RAW of PSD opent kiest het programma voor PSD. Of wanneer je JPG’s opent en er geen gelaagde bestanden van maakt kiest het programma weer voor JPG.
Zou Lightroom mijn bestanden bij het exporteren naar Photoshop misschien tijdelijk als TIF-bestanden exporteren? Dat zie je niet, want dat tijdelijk bestand verdwijnt zodra je het bestand weer opslaat en het wordt niet in Lightroom opgenomen.

Dus snel het ‘Preference’  of ‘Voorkeur’ scherm van Lightroom geopend (‘Bewerken’/’Voorkeur’ bij PC en ‘Bestand’/’Voorkeur’ op een Mac).

In de tab ‘Extern Bewerken’ staat de optie ‘Bewerken in Adobe Photoshop CC 2015’ en daaronder een paar voorkeuren. De eerste is ‘Bestandsindeling’. En ja hoor, die stond op TIFF. Dit weer verandert in PSD. Het venster gesloten. En een foto vanuit Lightroom geopend in Photoshop.
Toen vol spanning ‘Save As’ gekozen. YES! Ik krijg nu weer de optie PSD als eerste gepresenteerd.

Het is maar een klein probleem, maar wanneer je enkele dagen naar een oplossing zoekt is het zeer bevredigend om het antwoord te vinden. En mocht iemand anders tegen hetzelfde probleem oplopen, dan hoop ik dat hij of zij blij zal zijn met deze blog post.

(En ja, ik gebruik de Nederlandse versie voor Lightroom en de Engelse voor Photoshop. Het hoe en waarom daarvan zou een nieuwe blog post zijn 😉 )

Over de auteur: Fotograaf Anton Harfst begeleidt de Photothema fotoworkshops en coachingssessies. Hij fotografeert zijn hele leven al met Nikon, op dit moment met de Nikon D500.

Content | Menu | Access panel