Zwart-wit of kleur

Het lijkt een eenvoudige beslissing: publiceer ik een foto in kleur of in zwart-wit. Eigenlijk is het een vraag die nog zo jong is als het digitale tijdperk. Want in het filmrolletjes tijdperk maakte je die beslissing al voor je de foto maakte. Goed, je kon ook een kleurenfoto nog zwart-wit laten afdrukken, maar dan moest je wel zeker weten dat het fotolab voor jou een hoeveelheid handelingen zou verrichten om dat een succes te laten zijn.

Nu kunnen we dat zelf. Mensen die in JPEG fotograferen moeten nog wel beslissen om niet in zwart-wit te fotograferen. Want van zwart-wit kleur maken kan niet. Andersom is het geen probleem. En voor RAW-schieters bestaan er geen beperkingen op dit vlak.
Maar RAW of JPEG, alle kleurenfoto’s kunnen in zwart-wit omgezet worden. En wanneer je weet wat je moet doen, kun je heel goede resultaten krijgen in beide ‘vormen’.

Dus daar komt dan de vraag: zwart-wit of kleur? Het antwoord is te vinden in een eenvoudige vraag: Hoe kan ik het beste mijn bedoelingen overbrengen aan een toeschouwer. Hoe maak ik duidelijk wat ik zag. Zwart-wit trekt de aandacht van de kijker naar de contrasten en de lijnen. Kleur brengt de toeschouwer naar het kleurenspel. Een voorbeeld: Een parkscene in kleur laat het groene gras en de zonnig kleding zien, dezelfde scene in zwart-wit accentueert de mensen of de lijnen van de paden en bomen.

Hieronder staan enkele foto’s waarbij de vraag steeds luidt: Zwart-wit of kleur?
Zwart-wit fotografie
zwart-wit of kleur
straatfotografie zwart-wit

De laatste twee vind ik zelf de lastigste om te beslissen. Het straatlicht hier is zo oranje, dat je het (vooral als er veel andere lichtbronnen in het spel zijn) bijna niet gecorrigeerd krijgt tot een acceptabel kleurniveau. Dus ben je geneigd om er maar zwartwit van te maken om van het ‘gezeur’ af te zijn… Toch kan kleur, zoals uit de antwoorden bij de vorige dagen wel blijkt, soms een eigen dimensie toevoegen aan het beeld.
Kiezen dus…

Over de auteur: Fotograaf Anton Harfst begeleidt de Photothema fotoworkshops en coachingssessies. Hij fotografeert zijn hele leven al met Nikon, op dit moment met de Nikon D500.

Content | Menu | Access panel