fbpx

Je foto’s bewerken in DxO Photolab

DxO Photolab is een goed fotobewerkingsprogramma voor fotografen die hun RAW-bestanden willen bewerken, maar niet gebonden willen zijn aan een abonnement. Fotograaf Anton Harfst vergelijkt DxO met Lightroom en zit de verschillen voor je op een rijtje.

Niet iedereen zit te wachten op een Adobe abonnement

Al jaren is Adobe Lightroom een goed programma om foto’s te archiveren en te bewerken. En zeker sinds Apple Aperture aan de kant geschoven heeft zijn er bijna geen goede alternatieven. Lightroom werkt makkelijk, de resultaten zijn goed en het archiefsysteem is voor mensen met heel veel foto’s een enorm pluspunt.

Maar de laatste paar jaar krijg ik steeds vaker te horen dat mensen niet zo blij met Lightroom meer zijn. Grootste pijnpunt is het abonnementssysteem dat een paar jaar geleden werd geïntroduceerd, waardoor je elke maand een vast bedrag moet betalen. Daarvoor krijg je dan Lightroom Classic CC, Lightroom CC en Photoshop CC. De Classic CC versie is de… klassieke versie. De Lightroom CC-versie is een uitgeklede versie die vooral bedoeld is voor cloud-integratie met je andere apparaten. En Photoshop CC is het aloude enorme programma dat de meeste Lightroom gebruikers niet (hoeven te) gebruiken.

De standalone versie van Lightroom verdwijnt uit beeld

De oude ‘stand-alone’ versie van Lightroom, die je kocht voor een vast bedrag en die je daarna zolang kon gebruiken totdat Windows of iOS het niet meer ondersteunde of je een nieuwe camera kocht, wordt niet meer verkocht. Dus zodra je een nieuwe camera koopt en in RAW fotografeert zul je merken dat je oude Lightroom ineens je foto’s niet meer herkent. Updaten gaat niet meer. Dus dan moet je overstappen naar een abonnement op Lightroom.

DxO Photolab: een goed alternatief voor Lightroom

Voor die mensen die een programma willen kopen en op meerdere computers willen zetten zonder maandelijkse betalingen te moeten doen en die niet elk jaar een nieuw toestel kopen is er nu een goed Lightroom alternatief dat ik kan aanraden: DxO Photolab 2*. DxO is voor sommigen misschien bekend van DxOMark, een website waarop je lenzen en camera’s kunt vergelijken. DxO is een Frans bedrijf dat fotosoftware ontwikkelt, testen op lenzen en camera’s uitvoert en zelf ook camera’s maakt. DxO is ook het bedrijf dat vorig jaar de Nik plugins redde uit de handen van Google, toen deze laatste besloot om de populaire plugins niet meer te ondersteunen.

* Inmiddels is DxO Photolab 3 de actuele versie.

Voor wie is DxO Photolab interessant?

  • Als je nog met een gekochte verouderde versie van Adobe Lightroom werkt en niet wil overstappen op een abonnement op Lightroom
  • Als je in RAW fotografeert*
  • Als het archiefsysteem van Lightroom niet belangrijk voor je is
  • Als je geen probleem hebt met Engels, Frans of Duits.

Eisen Besturingssysteem (minimum)
Windows 7 – 64bits
Apple OS-X

Extra

  • Een deel van de techniek van de Nik Plugins is geïntegreerd in Photolab 2 (U-point) en hoeft dus niet apart aangeschaft.
  • Kwaliteit van de RAW-omzetting is beter en zit dichter bij het origineel dan dat Lightroom genereert.

*Je kunt prima JPEG’s bewerken in Photolab, maar als je alleen in JPEG fotografeert zijn er ook voldoende gratis alternatieven.

Prestaties

Lenscorrectie

Zoals je van een fabrikant die lens- en cameratesten doet en daarvoor lens- en cameraprofielen verzameld mag verwachten, heeft DxO Photolab een geweldige goede lenscorrectie ingebouwd. Niet alleen de krommingen, maar ook de vignettering en de kleurafwijkingen worden erg goed gecorrigeerd.

DxO versus Lightroom

Het weergeven van de RAW-files gaat DxO Photolab 2 prima af. Dat zie je vooral in de details. Bovenstaande foto is ontwikkeld in zowel Lightroom CC Classic als DxO Photolab 2 gebruikmaking van de preset Adobe Standard en DxO Standard. In Lightroom wordt niet automatisch Lenscorrectie toegepast in Photolab 2 wel.

Daarna is de foto ontwikkeld met de preset ‘Camera Landscape’ (een van de Beeldstijlen of Picture Styles die je in je camera kunt inschakelen) in Lightroom en ‘DxO ONE Landscape’ in Photolab 2. Hierbij wordt bij beiden wat meer contrast gegeven, zullen de kleuren wat meer verzadigd zijn. Bij Lightroom moet je dan ook nog Lenscorrecties inschakelen. Bij Photolab wordt dat weer automatisch gedaan.

Kleurweergave

Standaard

Er is ook nogal een verschil in de kleurweergave. Dat zie je heel sterk in foto’s met ‘moeilijke’ kleuren, zoals bij deze zonsondergang. Weer is deze foto ontwikkeld in zowel Lightroom CC Classic als DxO Photolab 2 gebruikmaking van de preset Adobe Standard en DxO Standard. In Lightroom wordt niet automatisch Lenscorrectie toegepast in Photolab 2 wel.

Landscape

En ook hier is daarna de foto ontwikkeld met de preset ‘Camera Landscape’ in Lightroom en ‘DxO ONE Landscape’ in Photolab 2. Hierbij wordt bij beiden wat meer contrast gegeven, zullen de kleuren wat meer verzadigd zijn.

Warmere kleuren

Hierbij valt op dat de Photolab 2 foto warmer (meer oranje) is dan die in Lightroom. Wanneer we naar de waarden kijken bij de Witbalans dan blijkt dit ook. De foto is geschoten op Auto Witbalans2. De camera heeft zelf mogen bepalen wat het zou worden, de ‘2’ staat bij de Nikon D500 voor een warmere witbalans.

Lightroom: Temperatuur: 4750 Kleurtint: -12
Photolab: Temperatuur: 4917 Kleurtint: -32
ViewNXi: Temperatuur: 4807 Kleurting: +0,8(ViewNX-i is de gratis RAW-converter van Nikon. Vergelijkbaar met Image Data Converter van Sony en Digital Photo Professional van Canon)

Geen van de programma’s geeft dus de exacte witbalanswaarden weer. Photolab is warmer én haalt meer details uit de foto. Hetgeen goed te zien is in de zon.

Installatie van Photolab 2

De installatie van Photolab 2 gaat eenvoudig. Er is geen Nederlandse versie van het programma. Engels, Duits en Frans zijn wel mogelijk. Het programma neemt zo’n 465MB op je harde schijf in beslag. Vergelijk dat eens met de 2,1GB die een ‘kale’ Lightroom Classic installatie inneemt. En daar komt bij Lightroom Classic dan nog de Catalogus bij. Bij mij is die 5,3GB plus een Previewmap van 113GB!

Na het opstarten is het programma redelijk intuïtief. Het genereren van de thumbnail previews neemt telkens wel wat tijd in beslag. Een nadeel van het ontbreken van een hierboven beschreven previewmap zoals in Lightroom, waarbij eerder genoemde previews worden opgeslagen.

Verder vraagt het programma af en toe of specifieke lens/cameraprofielen geïnstalleerd moeten worden voor foto’s in een map. Wanneer dat eenmaal gebeurt is vraagt het programma dit niet meer voor die lens/camera combinatie.

(Helaas worden de RAW-files (DNG) voor Samsung v.a. Galaxy nog niet ondersteund. De JPEGs zijn natuurlijk wel te zien.)

Kosten

Lightroom Fotografie kost momenteel €12,09 per maand. Dat is €145,08 per jaar. DxO Photolab 2 kost eenmalig €129 voor de Essential Edition en €199 voor de Elite Edition. Belangrijkste verschil tussen deze twee versies is dat de Essential Editon op 2 ipv op 3 computers gezet kan worden, de ruisonderdrukking is standaard en niet de Prime-versie en het ontbreken van ClearView (een soort nevelverwijderingstool die in de laatste versies van Lightroom ook aanwezig is)

Clearview
Toepassing van de Clearview tool, onderdeel van de Photolab Elite Edition

Daarnaast zijn er uitbreidingspakketten te koop, waarvan de DxO Viewpoint de belangrijkste is, omdat je daarmee bijvoorbeeld perspectief problemen kunt oplossen. Vooral belangrijk voor mensen die veel architectuurfotografie doen. Dit laatste zit wel in Lightroom CC Classic zonder meerkosten. Dus voor een compleet pakket dat vergelijkbaar is met Lightroom CC Classic betaal je eenmalig €244,83.

Geen bibliotheek

Verder heeft Photolab 2 alleen een basis hoeveelheid elementen om je foto’s te archiveren. De grote Lightroom Bibliotheekfunctie ontbreekt en ook de mogelijkheid trefwoorden toe te kennen. Je importeert je foto’s niet in het programma, zoals bij Lightroom, maar leest direct de structuur op je harde schijven. Wel kun je sterren geven en weigeren/keuze instellen. Ook is het mogelijk om verzamelingen van foto’s te maken, te bewaren en te bewerken. Voor veel mensen is dat voldoende.

Bewerking

Bij de bewerking van foto’s vind je gereedschappen die je van Lightroom kent, maar ook andere tools. Belangrijkste daarvan is de mogelijkheid om met correctiepunten te werken. Mensen die Snapseed op hun smartphone gebruiken kennen dit. Je zet een punt op een plek in je foto dat je wilt benadrukken en dan kun je helderheid, contrast, verzadiging en structuur aanpassen op dat gebied. Het is een techniek ontwikkeld door Nik-software en een van de redenen waarom Google en nu ook DxO het bedrijf kocht dat deze software maakt. Deze zogeheten U-point techniek maakt het mogelijk om razendsnel te maskeren en heel precies een hele trits aanpassingen op heel specifieke plekken in je foto toe te passen. De techniek werkt veel preciezer en netter dan het penseel met automaskeren in Lightroom.

Ik noem ook nog de mogelijkheden om foto’s te exporteren naar andere programma’s zoals Photoshop en om met de plugins te werken zoals je misschien in Lightroom gewend bent.

Bewerkingsscherm

Het bewerkingsscherm (Customize) lijkt in lay-out sterk op Lightroom Classic CC. Links een navigatiescherm, EXIF-informatie en presets. In het midden een groot voorbeeldscherm met daaronder de thumbnails van de bestanden uit de folder/map. Bovenaan en links vind je de bewerkingsmogelijkheden. Waarbij de dubbelingen in de bewerkingstabs eerst wat verwarrend zijn.

Interesse om

Conclusie

Al met al is DxO een heel goed alternatief voor de fotobewerkingskant van Lightroom dat het op nogal wat belangrijke gebieden zelfs overtreft: omzetting van het RAW-bestand, witbalans, camera/lenscorrecties en de lokale bewerking met de Control Points. Bijkomend voordeel: DxO is een programma dat relatief eenvoudig aan te leren is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!