fbpx

Gebruik van slingstrap niet zonder risico’s

Het zal je maar overkomen: je hebt je (dure) camera aan een slingstrap of schouderriem hangen en ineens ligt je camera op de grond. Het is niet de eerste keer dat we dit horen, dus hoog tijd om er een blogpost aan te wijden. Dan weet je waar je op moet letten bij aanschaf en gebruik.

Voordelen slingstrap

Draagriemen als deze zijn heel populair. Het systeem heeft een paar grote voordelen boven de klassieke nekriem:

  • De camera hangt tegen je lichaam
  • De band drukt niet in je nek
  • Bij een zware lens kun je het gewicht aan de statiefvoet van die lens laten trekken

Maar in de afgelopen jaren hebben we een paar maal gehoord dat bij een deel van de verkochte draagriemen het risico bestaat dat de schroef kan losgaan, waarmee je de riem vastmaakt in de statiefaansluiting onderop je camera of de statiefvoet van je lens.

Schroef slingstrap kan ‘vanzelf’ losdraaien

Draagriem, slingstrap, Bevestigingen

Bij bevestigingen als deze wordt de schroef met de hand vastgedraaid. Dat kan redelijk stevig. Maar omdat de camera vrij langs je lichaam hangt, beweegt deze en draait steeds heen en weer. Daarom kunnen de meeste riemen draaien boven de ring waarmee de riem aan de schroef vast zit. Helaas gebeurt het te vaak dat dit systeem niet soepel draait. De constructie is vaak metaal op metaal. Of er kan vuil tussen komen. Ook zijn er draagriemen met een bevestigingsplaatje en daaraan een mooi kliksysteem. Maar hierbij kan een hefboomwerking op de schroef ontstaan waardoor deze alsnog los gaat.

In al die gevallen zijn de krachten op de bevestigingsschroef zo groot dat deze langzaam los gaat. En omdat je de camera niet in de hand hebt kan hij dan op de grond vallen.

Fabrikanten van deze slingstraps onderkennen het probleem ook. Zo meldt deze fabrikant op z’n website dat het systeem gesmeerd is om losdraaien te voorkomen.

Maar een gebruikster van dit merk meldt mij dat haar camera ineens op de grond lag en er redelijk grote schade was. Gelukkig kan de camera nog gerepareerd worden. Een andere fotograaf liep naast mij met de camera in haar handen toen ze ineens merkte dat de riem niet meer aan haar camera vast zat. Gelukkig had ze hem in haar hand. Anderen waren minder gelukkig. Van één camera weet ik dat hij total loss was en er een nieuwe camera gekocht moest worden.

schroef slingstrap, draagriem

Kies voor een slingstrap met een veilig systeem

Er zijn gelukkig ook draagriemen die veiliger in gebruik zijn.

 

Dit systeem maakt gebruik van een soort dubbele koppeling. Het is compact en daardoor kan er minder snel een hefboomeffect optreden waarmee de schroef alsnog losdraait. Ook hebben deze systemen vaak een dubbel vastdraaisysteem met een soort ‘lock’.

 

 

Dubbel lock-system

Veiligheid slingstrap, draagriem

Conclusie

Let, wanneer je dit soort draagriem gebruikt, goed op dat die bevestigingsschroef vast zit en vast BLIJFT zitten. Want bedenk dat een val van bijna een meter echt teveel is voor je dure apparatuur! Kies bij voorkeur voor een systeem dat het risico op losdraaien vermindert. Denk niet dat een duurder systeem beter is. Een van de populairdere merken gebruikt hetzelfde bevestigingssysteem als enkele zeer goedkope merken.

Auteur: Laurien van den Hoven

Fotograaf, antropoloog reisbegeleider. En al ruim dertig jaar gelukkig in liefde en werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!