Fotobewerking in Capture One
Is Capture One Express een goed programma om je foto’s in te bewerken? Anton Harfst vergelijkt prestaties en gebruiksgemak met Lightroom en Photolab.
Heb je de afgelopen jaren een Sony- of Fujifilmcamera gekocht, dan zal het je opgevallen zijn dat daarbij het programma Capture One Express werd aangeboden. Er is een Pro-versie voor RAW-files en JPEGs van alle merken. Maar voor Sony en Fujifilm heeft deze firma een speciale – en gratis – versie gemaakt.
Voor wie is Capture One Express interessant?
Het programma wordt gratis meegeleverd bij de aanschaf van een Sony of Fujifilm camera en is zeker een goed alternatief als je nog met een gekochte verouderde versie van Adobe Lightroom werkt en niet wil overstappen op een Adobe abonnement.
Eisen besturingssysteem (minimum)
Windows 7 SP1- 64bits
Apple High Sierra – Mac OS 10.13
Extra
Upgrade naar Pro-versie
Je kunt je Lightroom-keywords importeren in Capture One
Mogelijkheden in Capture One
Archiveren en bewerken
Net als Lightroom Classic CC werkt Capture One Express/Pro ook met een Catalogus. Je importeert je fotobestanden dus in die Catalogus en werkt ‘virtueel’ met je foto’s. Je kunt zelfs een Lightroom catalogus importeren met alle sterren, kleuren én trefwoorden.
Verder heeft het naast de Bibliotheek-tab ook bewerkingstabs. Net als in Photolab 2 krijg je eerst een soort snelbewerkingstab waarin de, volgens Capture One, belangrijkste bewerkingen zich bevinden. In de volgende tabs vind je dezelfde én andere bewerkingen. Het programma zet net als Lightroom en Photolab RAW-bestanden om in leesbare foto’s en geeft je de gelegenheid die foto’s te bewerken.
Kwaliteit
Hoe is de kwaliteit van de weergave in vergelijking met Lightroom CC Classic en Photolab 2?
In bovenstaande foto zie je een vergelijking van een foto die genomen is met een Sony RX100 mkIII tijdens een fotoreis in Venetië. De ARW-file (Sony Raw) wordt in de bovenste rij weergegeven in de importbewerking van respectievelijk Capture One, Lightroom en Photolab. Daarbij valt op dat Photolab 2 een veel helderder foto produceert dan Capture One en Lightroom. Dit komt omdat standaard Photolab een camera-specifieke preset gebruikt.
Kijken we naar Capture One en Lightroom, dan valt op dat de weergave van Lightroom wat ‘grauwer’ is dan Capture One. De laatste laat weer een veel blauwere lucht zien. Lightroom geeft daarentegen een ‘frissere’ weergave van de kerkgevel.
In de tweede rij zien we een weergave met programma-specifieke presets die lijken op de Beeldstijl of Picture Style van je camera. Ook hierin geeft Photolab 2 de meest heldere weergave. Capture One creëert in de preset Landschap een lichter, maar ook fletser beeld dan Lightroom. De Lightroom weergave in Camera Landschap is meer verzadigd en heeft veel meer contrast.
Dit zijn uitgangspunten van waar je met je bewerkingen begint. Deels is het een kwestie van smaak welke van deze weergaven het beste bij jouw manier van fotografie past. Houd daar dus rekening mee bij je keuze voor een fotobwerkingsprogramma.
Installatie Capture One Express
Het programma is met 596MB een veel kleiner programma dan Lightroom Classic CC (2,1GB) en wat groter dan Photolab 2 (465MB). Daar komt de catalogus nog bij. Deze wordt standaard bij de software op dezelfde schijf geplaatst waar je programma staat, maar is te verplaatsen naar een andere locatie. Deze catalogus is met mijn SONY-bestanden al meteen 1,1GB in omvang en zal groeien naarmate er meer foto’s toegevoegd worden.
De installatie gaat zonder problemen. Het starten daarna vraagt wel enige aandacht omdat je eerst een activeringsscherm krijgt voor de Pro versie, terwijl je het gratis programma voor Sony of Fuji gebruikt.
Daarna ga je foto’s importeren. Zoals gezegd is er een optie een Lightroom Catalogus te importeren, maar je kunt ook foto’s uit folders op je harde schijf importeren. Verwarrend is dan dat je eerst geen foto’s ziet. Daarvoor moet je de tab Bibliotheek in de rechter kolom openen en daarin Mappen. Het duurde bij mij een tijdje voordat ik dat doorhad.
In diezelfde kolom staan ook de tabs voor aanpassingen en de metagegevens. Je kunt de kolom naar de linkerkant zetten, maar het zou handiger zijn om ook individuele tabs te kunnen verplaatsen, zodat het programma iets meer op Lightroom Classic zou lijken.
De Pro versie
Voor mensen die willen upgraden naar Capture One Pro bestaan er twee versies. Een maandelijkse licentie zoals Adobe ook voor zijn programma’s geeft van €24 per maand of een eenmalige aanschafprijs van €349. Hiervoor krijg je o.a. lokale bewerkingstools en de mogelijkheid om met lagen te werken. Dit is dus relatief duur als je het vergelijkt met de kosten van Lightroom of Photolab.
Conclusies
Voor Sony en Fujifilm gebruikers is Capture One Express een gratis alternatief voor Lightroom Classic CC. Kijkend naar de kwaliteit van het ‘ontwikkelen’ van de RAW-files denk ik dat Capture One Express wat achterblijft bij de andere twee programma’s. Ook wat betreft het gebruik vind ik het programma niet erg intuïtief en het uiterlijk ziet er wat rommelig uit waardoor het overzicht mist.
Groot voordeel voor mensen die veel met trefwoorden in Lightroom hebben gewerkt is dat deze overgenomen worden en dat je daarop ook kunt selecteren. Dus je werk daaraan van de afgelopen jaren is niet voor niets geweest.
Helaas ontbreekt de mogelijkheid om lokale aanpassingen te doen. Daarvoor moet je upgraden naar het relatief dure Capture One Pro.
Voor een programma dat je gratis bij je nieuwe camera krijgt is het goed. Met de Bibliotheekfunctie heeft het grote voordelen boven de standaard RAW-converters van de camera-makers. Je krijgt of koopt een versie en zit dus niet aan een maandelijks abonnement vast zoals bij Lightroom Classic.
Workshop Capture One
Wil je het programma onder de knie krijgen en kom je er in je eentje niet uit? We verwijzen je graag door naar collega-fotografe Heike Jasper.