fbpx
Abstracte landschappen

Creatieve fotografie | ontdek nieuwe technieken

Creatieve fotografie: verrassend en uitdagend

Creatieve fotografie stelt je voor verrassingen en daagt je uit om anders te kijken. Het leuke van deze vorm van fotografie is dat je het eigenlijk overal kunt toepassen: binnen en buiten, in de natuur of in de stad, met prachtig weer maar zeker ook op grauwe, mistroostige dagen, waarop je niet vrolijk wordt van realistische foto’s. Lijkt het je leuk om met creatieve fotografie aan de slag te gaan? Meld je dan aan voor een meerdaagse workshop creatieve fotografie of vraag een (individuele) workshop aan.

Op deze pagina kun je lezen wat creatieve fotografie is, wat je er voor nodig hebt en welke creatieve fotoworkshops en reizen Photothema organiseert.

Geen workshops gevonden: zoek op een ruimer tijdvak of haal de datum weg en zoek opnieuw.

Wat is creatief fotograferen?


In creatieve fotografie pas je je fotografie skills toe om van kleuren, lijnen, vormen en alledaagse dingen en momenten, beelden te creëren die de werkelijkheid veranderen of juist abstract zijn. Creatieve fotografie vraagt om een andere manier van kijken, en om camera-inzicht en gecontroleerd handelen.

Abstracte of surrealistische beelden maken: makkelijker gezegd dan gedaan

Om aan de slag te gaan met deze vorm van fotografie, is het van belang dat je de principes van fotografie snapt en weet welke instellingen, accessoires en software er zijn om die principes toe te passen of juist te manipuleren. Doordat je weet wat je camera en je lenzen doen, kun je het beeld dat je bedacht had creëren. Meteen in je camera en/of met gebruik van software. In de Photothema workshops creatieve fotografie ga je hiermee aan de slag.

Er zijn verschillende manieren om creatieve beelden te maken.

In de camera

 • bewegen
 • meervoudige belichten
 • lange sluitertijden
 • extreme focus
 • met instellingen als belichting, witbalans en beeldstijl

Met hulpmiddelen

 • speciale lenzen zoals de tilt-shift lenzen of een creatieve lens (Lensbaby)
 • filters
 • flitsers
 • pinhole

Met behulp van software

 • algemene fotobewerkingsprogramma’s
 • specifieke software of plugins voor creatieve fotografie
 • smartphone apps

Creatieve (nacht)fotografie

  Schelde bij nacht. Techniek: bewerking (vervagen) in Photoshop.
Meervoudige belichting van 2 opnamen, waarvan 1 out of focus
Westerschelde. Techniek: meervoudige belichting met zelfde onderwerp in en uit focus.

In onze workshops creatieve fotografie richten wij ons vooral op de mogelijkheden van de eigen camera, het gebruik van – de standaard – filters, Lightroom, Photoshop en de – gratis – fotosoftware van Apple en Microsoft. Het hebben van een lensbaby is niet nodig om deel te nemen, maar je bent natuurlijk van harte welkom als je een of meerdere van deze creatieve lenzen hebt.

Wat heb je nodig voor de creatieve fotoworkshops?

Voor de specifieke technieken die aan bod komen tijdens onze workshops creatieve fotografie hebben we op een rijtje gezet wat je nodig hebt. Algemeen geldt dat je goed bekend moet zijn met de instellingen van je camera. Het is een pré als je je foto’s bewerkt. Ook kennis van compositiestijlen komt goed van pas.

Voor pinhole fotografie: een systeemcamera of spiegelreflex, zodat je de lens kunt vervangen door een lensdop met een piepklein gaatje. Deze kun je zelf maken – je ontvangt van ons een handleiding – of een kant-en-klare pinhole kopen.

Je gaat aan de slag met pinhole fotografie tijdens de meerdaagse workshops creatieve fotografie (5-8 augustus en 21-23 oktober 2022)

Creatieve fotografie: gebruik van een pinhole camera
Tijdens de verkenning van een fotoreis had Laurien een gezellige ontmoeting met een nieuwsgierig schaap dat zich afvroeg waar de lens gebleven was. Techniek: pinhole camera.

 

Voor meervoudige belichting: een digitale camera met meervoudige belichting als optie in het menu. Zoek in je menu of in de handleiding naar meervoudige belichting of multiple exposure. Of stuur ons even een berichtje als je niet zeker weet of deze optie in je camera zit. Voor sommige Sony camera’s is aparte software beschikbaar om meervoudige belichting toe te voegen aan het menu.

Meervoudig belichten gaat natuurlijk ook met een analoge camera, waarbij het rolletje niet automatisch doorspoelt. Je bepaalt dan zelf hoeveel beelden je over elkaar legt, voordat je de film doordraait. Op de website van Zoltan Pasztor (1972 – 2018) kun je mooie voorbeelden zien van analoge meervoudige belichting.

Meervoudige belichting is onderdeel van de meerdaagse workshop creatieve fotografie. We organiseren ook een aparte workshop Kennismaking met meervoudige belichting.

Creatieve fototechniek: meervoudige belichting
Beeldenpark Papendrecht. Techniek: meervoudige belichting.

Bewust bewogen beelden kun je in principe met iedere camera* maken. Omdat je voor deze techniek moet kunnen werken met een langere sluitertijd, gebruik je een ND filter (4 stops is ideaal). Zonder filter is het handig als je in de camera de iso extra laag kunt zetten (lager dan 100) om zo de sluitertijd extra te verlengen.
*Voor een superzoom of bridgecamera is het gebruik van een filter noodzakelijk, omdat je anders onvoldoende het diafragma kunt knijpen.

Bewust bewogen beelden maken leer je tijdens de meerdaagse workshops creatieve fotografie (5-8 augustus en 21-23 oktober 2022).

Workshops creatieve fotografie - bewust bewogen beelden
Bomen langs de Eems. Techniek: beweging met high-key effect.

Bewust spelen met onscherpte kan met iedere camera waarmee je handmatig scherp kunt stellen. Voor het toepassen van extreme scherptediepte is het handig als je een goede macrolens hebt of een lens met een mooi bokeh.

Workshop creatieve fotografie
Yukon, Noord-Canada; verbrand bos door gele herfstbladeren. Techniek: extreme focus.

Wat anderen er van vinden

Echt een workshop voor fotografen die een nieuwe uitdaging zoeken. Deelnemers fotoweekend zomer 2021

Ik heb veel geleerd tijdens dit fotoweekend (creatieve fotografie), ook op het gebied van nabewerking. Ik vond het wel fijn dat ik de meeste technieken al kende, zodat ik nu echt kon creëren. Lia Hakvoort

Een combinatie van techniek en creativiteit. En daarbij heel veel en goed (vóóruit)denken. Een geweldige uitdaging! Nel Kingma (over de workshop meervoudige belichting)

Het kan natuurlijk zijn dat je er achter komt dat een creatieve en vaak meer abstracte manier van fotograferen helemaal niks is voor jou. Heb je dan zo’n workshop voor niks gedaan? Wij zouden zeggen van niet, want door met andere technieken bezig te zijn, leer je van alles over je camera en beeldbewerking. Je krijgt meer inzicht in je eigen stijl en smaak. En dat kun je weer toepassen in de fotografie die wel bij jou past!

Nog vragen over creatieve fotografie?

Wil je meer weten over onze creatieve fotoworkshops, de apparatuur die je nodig hebt of wil je weten of een workshop voor jou geschikt is? Neem dan gerust contact op met Anton of Laurien.

Geen workshops gevonden: zoek op een ruimer tijdvak of haal de datum weg en zoek opnieuw.
Contact
Photothema Anjerstraat 13 4587 AP Kloosterzande Bezoek op afspraak KVK nummer: 55611745 BTW nummer: NL851785967B01 IBAN: NL92 SNSB 0923 3803 02 info@photothema.com +31 6 470 58689 +31 6 21345 271
Verantwoord ondernemen
BEL ME NU
+
Bel mij!