Maak je eigen diffuser van een half A4-tje en 2 elastiekjes

We vermijden flitslicht meestal omdat het zo hard en akelig is. Vervelende lichte vlekken op het hoofd en harde schaduwen in het het zicht en op de muren maken foto’s er meestal niet mooier op. Er zijn echter momenten dat je echt niet genoeg licht hebt om een goede foto te maken en waarop je dan toch maar een flitser gaat gebruiken. De kans dat je dan een externe flitser bij je hebt is klein. Dus dan maar de popup flitser van de camera gebruiken.

In fotostudios en op externe flitsers maken fotografen gebruik van een diffusor (verspreider) om het flitslicht te verzachten. Een doorzichtig scherm voor een studiolamp, een opzetkapje op je flitser of flitsen via een muur of plafond haalt de scherpe kantjes af van je flitslicht. Maar laatstgenoemde middelen zijn nu net niet beschikbaar voor je popup flitser. Je kunt niet indirect flitsen.

Er zijn creaties te koop om op je popup flitser te zetten. Een Gary Fong Puffer Pop-Up Flash Diffusor bijvoorbeeld. Een soort ski-bril voor je flitser. Je hebt hem al voor €21,95. Maar ja, wie hééft die nu? En áls je hem hebt heb je dat ding dan bij je? Meestal niet, toch?

Ik maak graag gebruik van zo weinig mogelijk middelen om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Dus maak ik zelf een diffusor dome van een wit velletje A4 printpapier en twee elastiekjes.

Diffusor voor een pop-up flitser van een spiegelreflex

Vouw het velletje printpapier in de lengte. Knip of scheur het in tweeën en bevestig het papier aan je toestel met behulp van de 2 elastiekjes. Zorg dat je nog wel door je zoeker kunt kijken en dat er niets voor je lens hangt. En dan kun je flitsen dat het een lust is. Het licht wordt op het papier geflitst en dat papier laat het gefilterd en gespreid door. Gebruik wit papier en hou er rekening mee dat het flitslicht ook iets wordt afgezwakt.

 

Hotspots komen niet meer voor en harde schaduwen verdwijnen.

Zonder diffusorMet diffusor

Over de auteur: Fotograaf Anton Harfst begeleidt de Photothema fotoworkshops en coachingssessies. Hij fotografeert zijn hele leven al met Nikon, op dit moment met de Nikon D500.

Content | Menu | Access panel