fbpx

Nieuw in Lightroom: eenvoudig elementen verwijderen

Nieuw in Lightroom Classic, Lightroom en Camera Raw: handige retourcheertool

Verwijder nu nog makkelijker ongewenste elementen uit je foto met de knop Inhoud behouden Verwijderen. Het overkomt je waarschijnlijk regelmatig: er staat een irritant element op je foto. Soms helpt het om er de kleur uit te halen, zodat het minder opvalt, maar andere keren wil je het gewoon weg hebben. In de nieuwste versies van Lightroom Classic, Lightroom en Camera Raw zit een handige nieuwe tool, waarmee je het storende element makkelijker weg kunt halen. Anton Harfst laat je in deze online tutorial zien hoe.

Praktische tool met een niet al te handige naam

De nieuwe rechourtool in Lightroom Classic 12, Lightroom 6 en Camera Raw 15 vind je onder de naam ‘Inhoud behouden Verwijderen’ of ‘Content-Aware Remove’. En zoals wel vaker met Adobe-producten is de naam in elk programma weer net anders. In Camera Raw heet het ‘Verwijderen met behoud van inhoud’. En dat is, in mijn opinie, een betere vertaling.

Photoshop had het al since 2010 ‘Content-Aware Fill’ of ‘Vullen met behoud van inhoud’. En nu heeft Lightroom ook iets vergelijkbaars. Een goede toevoeging, omdat het retoucheren hiermee veel krachtiger wordt. Adobe heeft hier echter niet veel ruchtbaarheid aan gegeven. Daarom deze blogpost, waarin ik het functioneren laat zien in Lightroom Classic.

Inhoud behouden Verwijderen

Waar vind je de nieuwe retoucheertool?

Om dit gereedschap te vinden, ga je in alle drie programma’s naar Retoucheren.


Hier vind je naast het Klonen (1) en Retoucheren (2)* nu ‘Content-Aware Remove’ of ‘Inhoud behouden Verwijderen’ (3). ‘Inhoud behouden Verwijderen’ lijkt in de werking nogal op Retoucheren.

*In Lightroom vind je hier ook nog ‘Rode ogen’

Retourcheren in Lightroom Classic 12


Wat is het verschil tussen klonen, retoucheren en de nieuwe tool?

Om de verschillen duidelijk te maken, laat ik dat zien met onderstaande beelden.

Kloonknop Lightroom Classic

Klonen

Klonen (1): maakt een exacte kopie (A) van een gebied om op het ongewenste deel (B) te plakken.


Klonen in Lightroom Classic 12Dat zie je goed wanneer we de ‘bron’-cirkel naar de blauwe luiken schuiven en de Doezelaar op 0 zetten. Er wordt een exacte kopie geplakt.


Retoucheren in Lightroom Classic 12

Retoucheren

Retoucheren (2): selecteert een plek (A) in de foto en past kleur en toon aan zodat deze overeenkomen met het te verwijderen gebied (B). Met die ‘bron’-cirkel op de blauwe luiken zie je dat het programma z’n best doet om dat te blenden in de lichte muur waardoor de blauwe kleur bijna helemaal verdwijnt.


Inhoud behouden Verwijderen

Inhoud behouden Verwijderen

‘Inhoud behouden Verwijderen’ (3): zoekt door de hele foto stukjes foto bij elkaar om daarmee het ongewenste gebied te verwijderen (B). Dat creëren van nieuwe informatie uit verschillende stukjes van de foto is handig wanneer er niet genoeg informatie is om met Klonen het deel te bedekken dat je wilt verwijderen. Je loopt minder risico op duidelijke dubbelingen in je foto.


Hoe gebruik je de tool ‘Inhoud behouden Verwijderen’

‘Inhoud behouden Verwijderen’ gebruik je zoals je ook de gereedschappen Klonen en Retoucheren gebruikt.

Nieuw in Lightroom: de knop 'Inhoud behouden Verwijderen'

Op de muur naast het raam zitten redelijk moderne lichtknoppen. Stel dat je die zou willen verwijderen, dan gaat dat als volgt:

  • Zoom in op het stopcontact.
  • Kies ‘Inhoud behouden verwijderen.
  • Zet de Dekking op 100 en neem een penseel grootte die wat groter dan de lichtknoppen is.
  • Klik links met de muis, hou vast en ‘verf’ nu over het te verwijderen gebied. Je ziet een witte lijn waarbinnen gewist zal worden.
  • Laat je muisknop los en het programma zal de plek bedekken met nieuwe inhoud.

Ben je niet tevreden over het resultaat, dan kun je met de knop vernieuwen dit resultaat verbeteren. Of een ander brongebied laten kiezen.


Inhoud behouden Verwijderen in Lightroom Classic 12Om bewust een ander brongebied (A) te kiezen, kun je met Ctrl/Cmd ingedrukt een gebied kiezen dat gebruikt moet worden als informatiebron waar het programma de informatie vandaan om in (B) te plakken.


Ook nieuw in Lightroom: de knop Vernieuwen

Een handig onderdeel, dat ook voor Klonen en Retoucheren werkt, is de knop Vernieuwen. Deze knop verschijnt zodra je Klonen, Retoucheren of ‘Inhoud behouden Verwijderen’ toegepast hebt. Hiermee dwing je Lightroom om een ander gebied te kiezen die als bron wordt gebruikt.
Nieuw in Lightroom: de knop VernieuwenKlik erop om te kijken of het programma met betere opties komt. ‘/’ is de toets waarmee je hetzelfde kunt doen.


Niet perfect

Dat ook dit nieuwe ‘intelligente’ gereedschap niet alles kan, zien we in het volgende voorbeeld.
Inhoud behouden VerwijderenBij de poging om het hele kastje links van de bank te verwijderen zien we dat een lelijk resultaat oplevert.
Maar het laat wel goed zien hoe ‘Inhoud behouden Verwijderen’ werkt. We zien dat het gereedschap stukjes luik, muur en bank gebruikt heeft om een nieuwe bedekking te maken. En dat probeert het dan in de foto te blenden.


Tot slot

Ik heb de indruk dat in de toekomst Retoucheren als gereedschap zal worden vervangen door ‘Inhoud behouden Verwijderen’, omdat bijna alles dat je met dat gereedschap doet, ook met de laatste gedaan kan worden. Probeer het eens uit en laat weten hoe het bevalt.

Retoucheren in Lightroom


2 gedachten aan “Nieuw in Lightroom: eenvoudig elementen verwijderen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!