Wat is EXIF?

Je neemt met je camera of telefoon een foto. Naast de afbeelding slaan camera’s dan ook extra informatie in de foto op over hoe en wanneer deze is genomen. Deze extra informatie noemen we EXIF-gegevens.
Voorbeelden
Hier zijn een paar voorbeelden van wat je in EXIF-gegevens kunt vinden:
- Wanneer de foto is genomen: De datum en tijd.
- Welke camera is gebruikt: Het merk en model van de camera.
- Instellingen van de camera: Zoals belichtingstijd, diafragma, ISO-waarde en hoe ver de lens was ingezoomd.
- Waar de foto is genomen: Soms worden GPS-coördinaten opgeslagen, zodat je precies kunt zien waar de foto is genomen.
Onzichtbaar
Je ziet deze gegevens niet in het beeld zelf, maar deze informatie is met allerlei programma’s eenvoudig uit te lezen *) en kan handig zijn om later te weten hoe je een bepaalde foto hebt genomen, of om je foto’s beter te organiseren.
Bij de Fotoreizigers Fotowedstrijd gebruiken wij onder andere deze informatie om te beoordelen of de foto aan de wedstrijdvoorwaarden voldoet.
Delen
Als je een foto deelt met EXIF-gegevens, kunnen anderen misschien zien waar en wanneer de foto is genomen, dus soms wil je die informatie verwijderen voor privacyredenen. Maar vaak is dit niet nodig, omdat de meeste sociale media **) de EXIF-gegevens verwijderen.
Anderzijds kan het gebeuren dat de EXIF-gegevens uit je foto verdwijnen terwijl je dat juist niet wilt. Zoals bij het insturen van een foto naar onze fotowedstrijd, het gebruik van locatie-apps en apps voor het organiseren van je foto’s (bijvoorbeeld Google/Apple Foto’s en Lightroom). Foto’s die je download van je eigen sociale media hebben, zoals gezegd, geen of geen volledige EXIF-gegevens meer. Maar ook bewerkingssoftware kan instellingen hebben waarbij de EXIF-gegevens gewist worden bij het exporteren.
Lightroom en Lightroom Classic hebben die opties. In Lightroom krijg je bij Exporteren / Aangepaste instellingen… de keuze om te exporteren met Alle metagegevens of Alleen copyright. Lightroom Classic geeft je deze twee mogelijkheden plus nog drie opties. Dit resulteert in het volgende:


*) Voorbeelden van gratis programma’s waarmee je de EXIF-gegevens eenvoudig en volledig kunt uitlezen zijn IrfanView en Faststone Image Viewer
**) Facebook, Instagram, Twitter, Linkedln, Telegram, TikTok, Pinterest en Bluesky verwijderen de EXIF-gegevens bij het plaatsen. Flickr is daarop een uitzondering, hoewel ook Flickr de mogelijkheid geeft dat de EXIF-gegevens niet zichtbaar zijn voor anderen.