fbpx

Bewegingsvervaging zonder filters en statief

In deze tutorial laat ik zien hoe je foto’s met bewegingsvervaging maakt uit de hand.

Honderden foto’s

Een paar jaar geleden maakte ik eens een tutorial over lange belichtingstijden simuleren in Photoshop. Deze is hier te downloaden. Inmiddels zijn hierover op het internet veel tutorials te vinden. Maar deze hebben allemaal gemeen dat ze met series van tientallen foto’s werken die op een statief zijn gemaakt om zo het equivalent van een 3 tot 4 seconden belichte foto te krijgen.
Groot probleem bij deze methodes is dat je al na 3 of 4 reeksen met enkele honderden RAW-foto’s zit. Aangezien die in systeemcamera’s al snel rond de 30MB per stuk zijn, kom je al snel thuis met een paar gigabyte aan foto’s.

Manganiari bronnen
Manganiari Bronnen, Lakonia, Griekenland. 7 Foto’s gecombineerd in Adobe Photoshop met Stapelmodus Moyenne. Nikon D500, Nikon 70-300 f/4.5-5.6. 70mm, ISO100, f/6.3, 1/30e sec.

In de praktijk

Maar wat doe je wanneer je midden op de dag rondrijdt en op een mooie plek terechtkomt waar water tussen de rotsen stroomt?

Manganiari bronnen waterval

Je kunt hiervan natuurlijk één foto maken, waarbij het water in detail te zien is. Maar een beetje bewegingsvervaging van het water kan het beeld van bewegen mooi versterken. Je statief heb je niet bij je en ook geen filters. Hoe dan die lange sluitertijd te krijgen om bewegingsvervaging in het water te krijgen terwijl de rest goed belicht en scherp is?

Lang belichten

Daarvoor moeten we ons realiseren dat bij stromend water een belichtingstijd van rond een halve seconde vaak al voldoende is om bewegingsvervaging te krijgen.

Manganiari bronnen waterval sluitertijdZeker wanneer je niet heel glad water wilt, maar water met ook nog wat details.
Manganiari bronnen waterval sluitertijdMaar een halve seconde belichten is te lang om uit de hand te doen. Zoals je hierboven kunt zien is er ook bij 1/8e seconde al duidelijk bewegingsonscherpte in de rotsen en bladeren te zien. Bij 1/10e is wel alles scherp. Maar dat is helemaal afhankelijk van hoe stil jij je toestel kunt houden en wat voor een beeldstabilisatie je hebt: in de lens of in de camera. Bij in camera stabilisatie (In Camera Image Stabilization of IBIS) zul je veel langzamere sluitertijden kunnen gebruiken terwijl je foto’s nog steeds scherp zijn, dan bij beeldstabilisatie in de lens.

Ben je tevreden met het resultaat zoals in de foto die ik op 1/10e seconde schoot, dan ben je nu klaar.

Download

Wil je toch nog wat ‘zachter’ of ‘gladder’ water, download dan de pdf voor een uitgebreide instructie:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!