fbpx

Checklist nieuwe camera

Nieuwe camera checklist

Nieuwe camera gekocht of gekregen? Gebruik deze checklist voordat je gaat fotograferen!

Als je een nieuwe camera hebt gekocht of misschien wel gekregen, dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk geweldige foto’s mee maken. Maar voor je het huis uitgaat of op die mooie reis, zul je eerst een paar dingen met je camera moeten doen. Om je daarbij te helpen, hier mijn “dingen die je moet doen wanneer je een nieuwe camera hebt”, met onder de checklist een toelichting per punt.

Checklist nieuwe camera

Laad je batterij op
Bevestig een draagriem
Zet een lens op je camera
Stop een nieuwe geheugenkaart in je camera
Stel je datum en tijd in
Formatteer je geheugenkaart
Check de firmware in de camera en op de website van de fabrikant. Update indien nodig.
Zet de dioptrie van je zoeker scherp
Ontspannen zonder kaart: uit
Kies bestandsformaat: JPEG, RAW of beide
Zet kwaliteit voor JPEG en RAW op maximaal

JPEG: maximale grootte en Fine of Super Fine
RAW: maximale RAW (geen sRAW oid), niet gecomprimeerd of op lossless compressed
Autofocus piep en autofocus hulplicht. Zet deze uit
Autofocus op AF-S (Canon: One Shot)
Autofocus veldstand van Auto af
Weergavescherm
histogram zichtbaar
Instellingen genomen foto zichtbaar
Flitser: autoflits uit
Rasterweergave in zoeker aan indien aanwezig
Nummer je foto’s door


Online workshop nieuwe camera

Zie je er tegenop om de aanpassingen in je eentje te doen, dan kun je altijd een online workshop nieuwe camera boeken. Dan loop ik de instellingen samen met je door en kun je daarna meteen aan de slag.

Toelichting checklist nieuwe camera

Ik ga ervan uit dat je niet op Auto fotografeert, maar op P, A/Av, S/Tv of M. Want in Auto, en ook veel van de scènestanden op je camera, kun je veel instellingen niet veranderen.

1. Laad je batterij op

Je fototoestel komt een een batterij die niet altijd helemaal opgeladen is. Laad de batterij nu eerst helemaal op. Want bij het instellen van je camera zul je veel in je menu zoeken en dat kost veel stroom.

Koop minstens één reservebatterij. De moderne spiegelloze camera’s verbruiken veel stroom, omdat zowel de zoeker als het achterscherm veel aanstaat.

2. Bevestig een draagriem

Wees verstandig. Bevestig direct een draagriem aan je fototoestel. Gebruik de riem die meegeleverd is. Indien je nog een goede draagriem hebt, slingshot of een andere, bevestig dan deze.

Instellen nieuwe camera
Stel dat je plotseling zo’n foto kunt maken! Dan wil je niet dat er piepjes afgaan, of je flitser!

3. Zet een lens op je camera

Verwijder de bodycap en de lenscap en zet een lens op je camera. 

4. Stop een geheugenkaart in je camera

Koop bij je nieuwe toestel ook een of meer nieuwe geheugenkaarten. Geheugenkaarten blijven niet eeuwig goed werken. Een goede stelregel is om bij elke nieuwe toestel een nieuwe geheugenkaart of -kaarten te kopen.

Zet nu je camera aan

5. Stel je datum en tijd in

Soms vraagt de camera zelf om datum en tijd in te stellen bij het voor het eerst aanzetten. Soms moet je zelf even het menu induiken om dit in te stellen.

Vooral mensen die de foto’s bewerken en organiseren op hun computers, zullen hier baat bij hebben. Ook wanneer je ook met je telefoon fotografeert, is het heel handig om de correcte tijd en datum in je camera in te stellen, zodat je altijd de volgorde van je foto’s zult kunnen zien.

6. Formatteer je geheugenkaart

Nieuwe geheugenkaarten en geheugenkaarten uit een andere camera hebben niet de bestandsstructuur die je nieuwe camera nodig heeft om goed te functioneren. Formatteer daarom je geheugenkaart in je camera voordat je foto’s gaat maken.

Ook wanneer je later foto’s naar je computer o.i.d. hebt gekopieerd (en er een backup van hebt gemaakt!) is het een goede zaak om de geheugenkaart weer in je toestel te formatteren. 

7. Check de firmware in de camera en op de website van de fabrikant. Update indien nodig.

Vaak, maar niet altijd, komt je nieuwe camera met de meest recente firmware al geïnstalleerd. Zeker bij camera’s die nog niet zo lang op de markt zijn, worden er vaak snel firmware updates uitgebracht om foutjes die pas na productie duidelijk werden te corrigeren. 

Ook in de jaren daarna kunnen er nieuwe updates uitgebracht worden. Vaak voor het goed laten functioneren van nieuwe lenzen. Maar ook worden er nogal eens helemaal nieuwe functies aan de camera toegevoegd.

Je controleert of je de nieuwste firmware hebt in het menu van je camera. Schrijf de nummers op. Ga dan naar de ondersteuningspagina’s voor je camera op de website van de producent en kijk welke firmware de meest recente is. Indien nodig, update je firmware. Lees de instructies op de website goed door en volg de stappen precies. Dan kan er eigenlijk niets misgaan.

8. Zet de dioptrie van je zoeker scherp

Veel camera’s hebben naast hun zoeker een knopje op die zoeker scherp te stellen op je ogen. Niet te verwarren met het scherpstellen van je lens! Zo kun je goed lezen wat voor informatie er in je zoeker staat. 

Kijk naar de lijntjes en getallen in je zoeker en draai net zolang aan je dioptrieknop totdat je alles scherp kunt lezen.

9. Ontspannen zonder kaart: uit

Controleer of in je camera de functie ‘ontspannen zonder kaart’ UIT staat. Vaak staat dit aan. Dan kun je foto’s maken zonder dat er een geheugenkaart in je toestel zit. Wanneer je dan vergeet om je geheugenkaart terug te zetten in je camera kun je vele foto’s maken die je echter nooit zult kunnen gebruiken, omdat ze niet opgeslagen worden.

10. Kies bestandsformaat: JPEG, RAW of beide

Ik ga hier niet in op de vraag of je in JPEG of RAW zou moeten schieten. Maar vaak is de standaardinstelling dat telkens beide formaten opgeslagen worden. Wanneer je alleen JPEG of alleen RAW-bestanden wilt, dan zul je dat in het menu moeten instellen.

Pas op: de naamgeving van RAW-bestanden is voor elk merk anders. Ik noem er hier een paar: Nikon=NEF, Sony=ARW, Canon=CR3, Fujifilm=RAF, Panasonic=RW2 en Olympus=ORF

11. Zet kwaliteit voor JPEG en RAW op maximaal

Nu we toch bezig zijn met het instellen van het bestandsformaat op JPEG, RAW of JPEG+RAW kunnen we ook meteen controleren of je foto’s in hun maximale kwaliteit en grootte worden opgeslagen. 

11a JPEG: maximale grootte en Fine of Super Fine

Afhankelijk van het toestel is de beeldverhouding die het best gebruik maakt van de informatie die door je lens komt 3:2 of 4:3. Bestandsformaten als 16:9 of 1:1 kun je beter in de nabewerking instellen.

Kies ook voor het grootste aantal pixels. Vaak wordt dat aangeduid met L (groot), M (middel), S (klein). Kies dan voor L (groot). Het kan ook zijn dat je een keuze aan pixels krijgt. Bijvoorbeeld 5568×3713, 4176×2784 enz. Kies dan altijd voor de grootste combinatie. In dit geval 5568 x 3713 pixels. 

Je kunt altijd later pixels weggooien. Pixels erbij krijgen niet. Hoewel dit tegenwoordig inderdaad mogelijk is in AI, maar dan hebben we het over bewerken.

11b RAW: maximale RAW (geen sRAW oid), niet gecomprimeerd of op lossless compressed

Hoewel RAW-files eigenlijk alle informatie zouden moeten bevatten die je sensor heeft opgevangen via je lens, is het ook mogelijk om dit te veranderen. Omdat de RAW-files van hoge resolutiesensoren heel groot kunnen worden, hebben veel fabrikanten de mogelijkheid gegeven om RAW-files in lagere resoluties op te slaan. 

Canon werkt bijvoorbeeld met sRAW en mRAW. Dat zijn kleinere RAW-files omdat niet alle informatie wordt opgeslagen. Nikon heeft het over gecomprimeerde RAW en ongecomprimeerde RAW, waarbij de eerste lijkt op sRAW van Canon en de tweede de volle RAW-file is.

Het voordeel is dat je meer foto’s op je geheugenkaart kwijt kunt. Het nadeel is dat je toch kwaliteit verliest. En tegengaan van kwaliteitsverlies is juist waarom mensen kiezen voor RAW-files in plaats van JPEG.

Een goed alternatief is de instelling Compressie zonder verlies, zoals Nikon dat noemt. Hiermee zul je eigenlijk nooit merken dat er compressie op je RAW-file is toegepast, maar je bestanden zijn wel iets kleiner.

12. Autofocus piep en autofocus hulplicht. Zet deze uit

Bij de meeste camera’s staan de instellingen waarbij het toestel piept wanneer je scherp gesteld hebt en het autofocus hulplicht standaard aan. 

12a Autofocus piep

Veel fotografen vinden het prettig om te horen wanneer de scherpstelling voltooid is. En soms kunnen fotografen het verschil in kleur niet onderscheiden dat gebruikt wordt om scherpstelling aan te geven. In dat laatste geval zou ik de autofocus piep zeker aan laten staan. Maar voor de rest zou ik willen adviseren dit geluid uit te zetten. Daar zijn enkele redenen voor.

  1. Mensen en dieren die je fotografeert reageren op het geluid.
  2. Mede-fotografen horen dit geluid van je camera constant en dat kan heel irritant zijn.

12b Autofocus hulplicht

Wanneer het donker is kan het zijn dat je camera niet kan scherpstellen. Dan gebruikt de camera het autofocus hulplicht om een lichtstraal op je onderwerp te schijnen om met behulp daarvan alsnog scherp te kunnen stellen. De redenen waarom ik adviseer dit uit te zetten zijn:

  1. Mensen en dieren reageren op dat licht
  2. Wanneer je met meerdere mensen staat te fotograferen zullen de andere fotografen jouw hulplicht in hun beelden te zien krijgen.
  3. De autofocus in moderne camera’s is zo goed dat scherpstelling eigenlijk altijd nog wel werkt en je dat hulplicht niet nodig hebt.

 

15. Weergavescherm

Zorg dat op je weergavescherm achterop de camera nuttige informatie te zien is. Bij spiegelreflex camera’s zal dit vooral de informatie van de genomen foto’s zijn. Bij spiegelloze camera’s moet je ook de informatie in je zoeker instellen.

15a Histogram zichtbaar

Misschien wel de belangrijkste informatie die je kunt krijgen over je foto, is te zien in het histogram. Bij spiegelloze camera’s kun je hieraan zien of je je foto goed gaat belichten. Bij spiegelreflex camera’s kun je hiermee checken of je de foto correct belicht hebt.

15b Instellingen genomen foto zichtbaar

Vaak zie je standaard alleen je genomen foto op je achterscherm. Na het nemen van de foto wil je echter kunnen terugzien wat de instellingen waren die je hebt gebruikt: wat o.a. sluitertijd, diafragma en ISO waren.

Weergavescherm nieuwe camera
Zorg dat je weergavescherm de informatie laat zien die je snel nodig hebt. Als hier teveel staat, zie je door de bomen het bos niet meer.

16. Flitser: autoflits uit

Bij camera’s met een ingebouwde flitser is het verstandig om de automatische flitser uit te zetten. Niet alleen wanneer het te donker is om een foto uit de hand te nemen, maar zelfs overdag bij sterk tegenlicht loop je de kans dat de flits afgaat.

Dit kan mensen en dieren laten schrikken. Wanneer je de flits nodig hebt, kun je hem altijd activeren.

Zet je automatische flitser uit

17. Rasterweergave in zoeker aan indien aanwezig

Veel camera’s hebben de optie om een beeldraster in je zoeker en/of op je achterscherm aan te zetten. Dit is een fijn hulpmiddel bij het netjes recht fotograferen en bij het kaderen van de compositie.

18. Nummer je foto’s door

Om het risico op overschrijven van foto’s met nieuwe foto’s zo klein mogelijk te maken is het verstandig om de nummering van je foto’s door te laten lopen en niet elke dag opnieuw bij 0001 te laten beginnen.

Vragen of opmerkingen over de checklist?

Veel succes met het in gebruik nemen van je nieuwe camera. Hopelijk helpt deze checklist je daarbij. Heb je vragen, opmerkingen of mis je iets in deze checklist, dan hoor ik het graag!

Misschien ook interessant voor jou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!