fbpx

Gratis RAW-converters vergeleken

Welke RAW-converter kun je het beste gebruiken?  Die van camera-fabrikanten of betaalde software? Anton Harfst maakt een vergelijking en bekijkt ook een aantal gratis opties.

Om RAW-bestanden te kunnen bekijken en bewerken, hebben we een RAW-converter nodig. Software om de informatie uit het bestand om te zetten naar een beeld dat wij kunnen zien en bewerken. Bekende programma’s hiervoor zijn Lightroom en Photoshop. Ook zijn er steeds meer gratis RAW-converters te vinden, zoals Faststone Viewer en IrfanView. En zelfs de meegeleverde fotobewerkingsprogramma’s op bijvoorbeeld Windows 10, Windows Foto’s, kan RAW-bestanden lezen en omzetten in te bekijken en te bewerken beelden.

Ook verschillende camera-fabrikanten hebben RAW-converters gemaakt en deze zijn op hun websites te downloaden. Vaak zijn de resultaten van de RAW-omzetting beter dan van de algemene programma’s zoals die van Adobe. Allerlei camera-instellingen die Lightroom of Photoshop niet kunnen lezen, worden wel uitgelezen in de RAW-converters van de camera-fabrikanten. Zelfs wanneer er nauw samengewerkt wordt met Adobe willen de resultaten voor de standaardinstellingen nogal eens flink verschillen.

Hiernaast zie je een voorbeeld. Het is een Nikon RAW-bestand (NEF). De linker afbeelding is ingelezen in Lightroom en zonder verdere bewerkingen omgezet naar JPEG. De rechter is op dezelfde manier gemaakt in het nieuwe programma van Nikon: NX Studio. De helderheid en kleuren verschillen duidelijk van elkaar.

Op 100% is dat verschil nog beter te zien.
Links een JPEG gecreëerd met Lightroom Classic.
Rechts een JPEG met Nikon NX Studio.

RAW-converters

Daarom kan het ook voor gebruikers van Lightroom en Photoshop best wel eens interessant zijn om eens nader kennis te maken met deze software van de camera-fabrikanten. Deze programma’s zetten echter alleen de RAW-files om van de verschillende merken. Dus daarom is er tussen die programma’s geen vergelijking te maken.

Raw converters van camera-fabrikanten

Canon – Digital Photo Professional

Sony – Image Edge Desktop

NikonNX Studio

Nikon heeft in de afgelopen decennia verschillende RAW-converters en bewerkingsprogramma’s gehad. RAW-converters zoals ViewNX en bewerkingsprogramma’s zoals Capture NX 2, waarvoor je moest betalen. Of de opvolger: Capture NX-D. Nu komt Nikon met het gratis NX Studio.

Gratis raw-converters

Maar er zijn dus ook algemene RAW-converters die gratis zijn en meer kunnen dan alleen het omzetten van het bestand en ook redelijke bewerkopties hebben. De standaard-resultaten verschillen nogal. Om dat te laten zien heb ik een Nikon RAW-file met verschillende programma’s omgezet naar JPEG-bestanden zonder ze in het programma verder aan te passen. De resultaten volgen nu.

Windows Foto’s: Geïnstalleerd op Windows 10 computers

Darktable: darktable.org

Oordeel

Voor de Nikon RAW-file komt NX Studio het beste uit de bus. De kleurtoon en helderheid komen het beste overeen met wat de camera geregistreerd heeft.
Lightroom Classic geeft een donkerder beeld, maar behoudt wel de warme tinten.
Dan hebben we een heel groepje van programma’s die ongeveer gelijk presteren. Windows Foto’s, Photoscape en IrfanView. Waarvan de laatste app meer een viewer is dan een bewerkings-app.
Darktable, die ook als RAW-converter bij GIMP gebruikt wordt is wel heel erg donker. Faststone Viewer maakt de Nikon RAW-file wel heel erg licht.

Conclusie

Natuurlijk kun je alle foto’s zodanig bewerken dat er uiteindelijk bijna hetzelfde resultaat ontstaat. Maar hoe minder we hoeven te bewerken, des te sneller zijn we klaar. En uiteindelijk wil je redelijk zeker zijn dat wat je achterop je camera ziet, en waar je op beslist aanpassingen te maken bij het fotograferen, ook door de software op die manier weergegeven wordt.
Verder betalen we veel geld voor camera en lenzen om een zo optimaal mogelijk beeld te kunnen vangen. Ook daarbij wil je niet dat de software je uitgangspunten om te bewerken verandert. Het gebruik van een goede raw-converter helpt daarbij.

Test zelf een aantal raw-convertors

Heb je een Sony of Canon test dan hun software ook eens tegen Windows Foto’s, Photoscape of Lightroom en kijk welk programma de beste resultaten geeft met jouw foto’s. En laat het hier in een reactie weten!

 

2 gedachten aan “Gratis RAW-converters vergeleken”

  1. Hallo CR,

   Canon Digital Photo Professional is geschikt voor Canon R6. Nikon Studio NX natuurlijk niet. De betaalde programma’s Adobe Lightroom (beide versies) en Photoshop wel.
   Van de overige heb ik net de nieuwe versies van Windows Foto’s (heet nu Microsoft Foto’s), FastStone en IrfanView getest en die kunnen met de CR3-bestanden van Canon EOS R6 werken.

   Hopelijk heb je iets aan deze antwoorden? Mocht je meer vragen hebben aarzel niet ze te stellen. Wat langere berichten kun je misschien het beste direct sturen aan anton@photothema.com.

   Mvg
   Anton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!