fbpx

Handige tips voor Smartphone Fotografie

Smartphone fotografie is allang niet meer weg te denken. Laurien heeft een aantal tips voor beter fotograferen met je smartphone op een rijtje gezet. We laten de gadgets, filters en effecten voor wat ze zijn. Deze blogpost richt zich op de mogelijkheden om je smartphone als serieuze (extra) camera te gebruiken.

Dit is een geactualiseerde versie van een eeder verschenen post.

Plussen en minnen

Op veel smartphones kun je de camera zodanig instellen dat je foto’s er meteen beter van worden. Denk aan over- of onderbelichten, het verhogen van de iso of het verplaatsen van je scherpstelpunt. Zitten deze instellingen niet standaard op je telefoon, dan zijn hier goede apps voor. Halide Mark ii  (gratis) en Camera +2 (€8,99) zijn goede apps voor de iPhone, terwijl Open Camera (gratis) een prima alternatief is voor Android telefoons die geen uitgebreide ingebouwde app hebben.

Smartphone fotografie
Onder- en overbelichten op de Samsung Galaxy S7 (of hoger) in de prof-stand

Anders fotograferen met je smartphone

Smartphone fotografie heeft een vlucht genomen dankzij de selfies. Maar met een smartphone kun je zoveel meer. Niet alleen is het de camera die je altijd bij je hebt, het is ook een camera die zich leent om anders mee te fotograferen. Dit is helemaal het geval als je ook met een spiegelreflex- of systeemcamera fotografeert.

Scherp

We horen het regelmatig: hoe krijg ik mijn foto van voor naar achteren scherp? Met een spiegelreflex lukt dat niet, want die is juist bedoelt om scherptediepte in je foto te creëren. Met een smartphone maak je juist dankzij een kleinere sensor foto’s die die scherpte wel hebben.

Smartphone fotografie
Grote scherptediepte met een smartphone (Iskanderkul, Tajikistan)

Dicht op je onderwerp

Smartphone fotografie
Met een deelnemer aan de fotoreis Oman meefotograferen

 

 

Met de meeste camera’s moet je een redelijke afstand houden tot je onderwerp, want anders stelt deze niet scherp (behalve als je met macro-fotografie bezig bent natuurlijk). Ik vind het heel handig dat je met je smartphone ongehinderd tot centimeters van je onderwerp komen. Dankzij het slanke formaat van je camera kun je makkelijk tussen hekken door fotograferen, de binnenkant van een apparaat fotograferen of met een andere fotograaf meefotograferen.

Inhoudelijk anders

Gebruik je smartphone om die onderwerpen vast te leggen, die je anders niet zou fotograferen. Bijvoorbeeld dagelijkse dingen, thuis of op je werk. Of op straat als je je hier met een duidelijk herkenbare camera niet op je gemak voelt.

Smartphone fotografie

Fotograferen en – echt – koken gaat niet goed samen. Mijn spiegelreflex komt de keuken niet in, maar mijn waterdichte smartphone wel. Een beetje citroenrasp of een drupje eiwit veeg je zo weg.

Straatfotografie met je smartphone

Straatfotografie met Smartphone
Straatfotografie op de markt in Dushanbe, Tajikistan.

Hou je van straatfotografie? Smartphones lenen zich hier uitstekend voor! Je valt niet op met je mobiel en hebt voordeel van een heldere live view. Maar het belangrijkste: met je smartphone kun je makkelijk uit de perfecte hoek fotograferen. Hou je camera op de hoogte van je middenrif en fotografeer recht vooruit. Hierdoor krijg je personen en hun omgeving goed in beeld. Bovendien krijg je mooie, strakke lijnen in je foto’s.

Zwart-wit fotografie met je smartphone

De meeste ingebouwde camera-apps hebben geen ingebouwde monochroom-optie. Gelukkig zijn er prima zwart-wit apps beschikbaar. Hypocam is een app met een rustige uitstraling, waarin je tijdens het fotograferen niet lastig wordt gevallen met allerlei filters. Je kunt het contrast verhogen, onder- of overbelichten, de flitser aan of uitzetten en verschillende rasters aanzetten. Nadat je de foto gemaakt heb, kan je deze bewerken met in de app ingebouwde filters. Hypocam kun je downloaden via de Google Play Store en de App Store.

Nadeel van de Hypocam is dat de de foto’s vrij klein zijn met een standaard formaat van 1080 x 1920 pixels. Dat probleem heeft Open Camera (alleen Android) niet. En ook deze app heeft een geluidloze sluiter.

Voor als het straks weer kan en mag: smartphone fotografie in het buitenland

Er zijn plekken genoeg in de wereld waar de inwoners zich nog niet zo lang geleden niet graag op de foto lieten zetten. Maar nu de smartphone overal oprukt, en ze er zelf ook mee fotograferen, wordt het reisfotografen een stuk makkelijker gemaakt. En ook lokale fotografen zijn een dankbaar onderwerp om op de foto te zetten!

Fotograferen met je smartphone
Fotograferende vissers in Al Ashkhara, Oman.

Foto’s bewerken en plaatsen op sociale media

Photoshop Express voor smartphone fotografie
Bewerken in Photoshop Express

 

Zorg dat je foto’s eruit springen op Instagram en Facebook. Met apps als Snapseed en Photoshop Express kun je zorgen dat je foto’s net dat beetje extra krijgen. Photoshop Express behoort tot de Adobe familie. Als je een Adobe abonnement hebt, kun je alle mogelijkheden van de app gebruiken. Maar ook de versie zonder abonnement biedt voldoende mogelijkheden om je foto’s cachet te geven.

 

Zorg dat je foto's eruit springen op Instagram en Facebook. Met apps als Snapseed en Photoshop Express kun je zorgen dat je foto’s net dat beetje extra krijgen. Photoshop Express behoort tot de Adobe familie. Als je een Adobe abonnement hebt, kun je alle mogelijkheden van de app gebruiken. Maar ook de versie zonder abonnement biedt voldoende mogelijkheden om je foto's cachet te geven. De mogelijkheden van Snapseed zijn veel uitgebreider. Naast globaal bewerken kun je ook bijvoorbeeld ook vlekjes verwijderen. En je kunt heel eenvoudig tekst plaatsen Handig als je een watermerk in je foto wilt! Zowel vanuit Photoshop Express als vanuit Snapseed kun je de foto's direct delen op bijvoorbeeld Facebook of Instagram De apps zijn gratis te downloaden via de Google Play Store of App Store.
…en Snapseed

De mogelijkheden van Snapseed zijn uitgebreid. Naast globaal bewerken kun je ook bijvoorbeeld ook vlekjes verwijderen. En je kunt heel eenvoudig tekst plaatsen Handig als je een watermerk in je foto wilt.

Zowel vanuit Photoshop Express als vanuit Snapseed kun je de foto’s direct delen op bijvoorbeeld Facebook of Instagram De apps zijn gratis te downloaden via de Google Play Store of App Store.

 

Lightroom mobile: camera en editor in één

Gebruik je Lightroom CC dan kun je de foto’s op je telefoon synchroniseren met Lightroom op je pc of laptop. Je hebt dan meteen een backup van je jpg-bestanden.

Je kunt trouwens ook de (pro) camera in Lightroom gebruiken. Voor smartphones waar je het geluid van de shutter niet apart kunt uitzetten, is het erg prettig dat deze ook stil kan.

Accessoires voor smartphone fotografie

Er verschijnen dagelijks nieuwe accessoires voor smartphone fotografie. Denk aan alle apps, selfie sticks en opzetlenzen. Ik heb er een aantal geselecteerd die voor het fotograferen een toegevoegde waarde hebben. Op Pixigo vind je een uitgebreid assortiment.

De meeste smartphones gebruiken behoorlijk wat stroom als je aan het fotograferen bent. Met een extra powerbank voorkom je dat je moet stoppen omdat je batterij leeg is.

Grip

Accessoires smartphone fotografie
Grip met afstandsbediening

Je camera goed vasthouden is van belang voor scherpe foto’s. Bij een ‘kale’ telefoon mis je grip. Gebruik minimaal een hoesje, maar liever een grip of statiefje. Ik ben zelf behoorlijk tevreden over de Joby POV kit, een grip met een ingebouwde afstandsbediening.

Een afstandsbediening is een superhandige accessoire voor smartphone fotografie. Ze zijn los verkrijgbaar of in combinatie met een grip. Hou wel rekening met een eventuele vertraging met afdrukken.

Als je je de smaak van fotograferen met je smartphone te pakken krijgt, loopt je geheugenruimte snel vol. Een extra grote geheugenkaart kan soelaas bieden. Zorg wel voor een goede backup, want je wilt je foto’s niet kwijtraken!

Smartzine

Tot begin 20021 was er het tijdschrift Phonographer, geheel gewijd aan smartphone fotografie. Helaas is dit magazine gestopt. Maar er zijn natuurlijk wel websites en online magazine, die zich geheel op deze vorm van fotografie richten. Smartzine is er een van, met onder andere tips over beeldbewerking en accessoires.

Smartphone photografie

Deze blogpost is eerder verschenen in november 2017 en tussendoor nog een keer bijgewerkt in januaru van 2020. In mei 2021 zijn alle apps gecontroleerd en is de informatie aangepast.

Auteur: Laurien van den Hoven

Fotograaf, antropoloog reisbegeleider. En al ruim dertig jaar gelukkig in liefde en werk.

3 gedachten aan “Handige tips voor Smartphone Fotografie”

  1. Leuke post! Phonographer is eerder dit jaar helaas gestopt. Ik weet niet of het hier mag (verwijder anders gerust dit bericht), maar ik ben zelf een online magazine over smartphone-fotografie gestart op smartzine.nl. Gewoon omdat ik vind dat je verrassend veel (en het wordt elk jaar meer en beter!) uit een mobiele telefoon kunt halen.

    1. Hartelijk dank voor je feedback Gerard en veel succes met Smartzine. Ik zal de website opnemen in het blog over smartphone fotografie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!