Handige tips voor Smartphone Fotografie

Smartphone fotografie is niet meer weg te denken. Laurien heeft een aantal tips voor beter fotograferen met je smartphone op een rijtje gezet. We laten de gadgets, filters en effecten voor wat ze zijn. Deze blogpost richt zich op de mogelijkheden om je smartphone als serieuze (extra) camera te gebruiken.

Plussen en minnen

Smartphone fotografie

Onder- en overbelichten op de Samsung Galaxy S7 (of hoger) in de prof-stand

Op veel smartphones kun je de camera zodanig instellen dat je foto’s er meteen beter van worden. Denk aan over- of onderbelichten, het verhogen van de iso of het verplaatsen van je scherpstelpunt. Zitten deze instellingen niet standaard op je telefoon, dan zijn hier goede apps voor. Camera 2+ is een goede app voor de iPhone ($2.99), terwijl Open Camera (gratis) een prima alternatief is voor Android telefoons die geen uitgebreide ingebouwde app hebben.

Anders fotograferen met je smartphone

Smartphone fotografie heeft een vlucht genomen dankzij de selfies. Maar met een smartphone kun je zoveel meer. Niet alleen is het de camera die je altijd bij je hebt, het is ook een camera die zich leent om anders mee te fotograferen. Dit is helemaal het geval als je ook met een spiegelreflex- of systeemcamera fotografeert.

Scherp

Smartphone fotografie

Grote scherptediepte met een smartphone (Iskanderkul, Tajikistan)

We horen het regelmatig: hoe krijg ik mijn foto van voor naar achteren scherp? Met een spiegelreflex lukt dat niet, want die is juist bedoelt om scherptediepte in je foto te creëren. Met een smartphone maak je juist dankzij een kleinere sensor foto’s die die scherpte wel hebben.

 Dicht op je onderwerp

Smartphone fotografie

Met een deelnemer aan de fotoreis Oman meefotograferen

 

Met de meeste camera’s moet je een redelijke afstand houden tot je onderwerp, want anders stelt deze niet scherp (behalve als je met macro-fotografie bezig bent natuurlijk). Ik vind het heel handig dat je met je smartphone ongehinderd tot centimeters van je onderwerp komen. Dankzij het slanke formaat van je camera kan ik makkelijk tussen hekken door fotograferen, de binnenkant van een apparaat fotograferen of met een andere fotograaf meefotograferen.

Inhoudelijk anders

Gebruik je smartphone om die onderwerpen vast te leggen, die je anders niet zou fotograferen. Bijvoorbeeld dagelijkse dingen, thuis of op je werk. Of op straat als je je hier met een duidelijk herkenbare camera niet op je gemak voelt.

Smartphone fotografie
Fotograferen en – echt – koken gaat niet goed samen. Mijn spiegelreflex komt de keuken niet in, maar mijn waterdichte smartphone wel. Een beetje citroenrasp of een drupje eiwit veeg je zo weg.

Lees verder
Straatfotografie en zwart-wit met je smartphone
Foto’s bewerken en plaatsen op sociale media
Handige accessoires voor smartphone fotografie

 

Haal het beste uit de camera die je altijd bij de hand hebt

Photothema organiseert workshops smartphone fotografie. Zowel individueel als voor groepen.

Over de auteur: Anton Harfst en Laurien van den Hoven vormen het hechte team van Photothema. Zij delen hun liefde voor fotografie met de deelnemers aan de fotoworkshops en fotoreizen.

Content | Menu | Access panel