fbpx

Instellingen Maskeren worden niet bewaard

Voor fotografen die werken met Maskeren in Adobe Camera Raw, Lightroom en Lightroom Classic volgt hier een tip.

Deze week bracht Adobe de nieuwe versies van Photoshop, Lightroom, Lightroom Classic, Bridge en Camera Raw uit. Belangrijke veranderingen kun je hier nalezen:

Met de introductie van nieuwe of uitbreiding van bestaande functies verandert er ook van alles in de layout. Altijd even wennen waar de knoppen nú weer zitten.
Maar soms ben je ook een instelling kwijt na installatie van zo’n nieuwe versie. Dit keer betrof dat het Maskeren in Camera Raw en daarin de instelling.

Niet de Penseel instellingen.

Camera Raw 15 Penseel

Maar alle instellingen daaronder.

Standaard zullen de schuifjes van Belichting etc. telkens bij het maken van een nieuw masker op 0 terugspringen. De instellingen die je bij een vorig masker hebt gebruikt, hoef je niet eerst allemaal terug te zetten. Handig, Vooral wanneer je bij elk nieuw masker ook nieuwe instellingen gebruikt.
Niet handig wanneer je presets gebruikt die je wilt toepassen op reeksen foto’s. Dan bespaart het veel tijd om bij een nieuw openen van Camera Raw of het toevoegen van een extra Masker nog steeds je vorige masker-instelling terug te vinden in plaats van weer naar je presets te gaan en je voorkeur te kiezen.

Camera Raw 15 Penseel instellingen

Ooit heb ik in een vorige versie die standaard veranderd, zodat de instellingen bleven staan. En versies lang werd deze instelling bij de updates automatisch overgenomen.
Dit keer niet. En waar stónd die instelling ook alweer?
Eerst tevergeefs rondgezocht in de instellingen en in de tab ‘Nieuw masker maken’. Daarna online gezocht. Maar geen antwoord te vinden. Ergerlijk.
Na twee dagen ging er een lampje branden. Wanneer je een maskergereedschap, zoals penseel, hebt gekozen, krijg je een ellenlang instellingenmenu te zien. Scroll eens helemaal naar beneden?

Juist, dáár vind je de tekst ‘Schuifregelaars automatisch instellen’, die je kunt aan- en afvinken.
Zet dat uit en de instellingen blijven staan wanneer je een nieuw masker maakt.

Camera Raw 15 Schuifregelaars

In Lightroom en Lightroom Classic heb je ook ‘Nieuw masker maken’.

Wanneer je in Lightroom bijvoorbeeld Penseel gekozen hebt en helemaal naar beneden scrolled zie je daar ook ‘Schuifregelaars automatisch instellen’ staan dat je kunt aan- en afvinken.

Lightroom 6.0 Schuifregelaars

In Lightroom Classic staat er echter ‘Regelaars autom. resetten’.

Lightroom Classic 12.0 Schuifregelaars

Ach ja, waarom zou je dezelfde functie of optie in je programma’s ook dezelfde naam geven? Maar goed, ze staan in Camera Raw, Lightroom en Lightroom Classic tenminste op dezelfde plek. En dat is ook wel eens anders.

Meer weten over een van de genoemde programma’s? Neem gerust contact op of boek een cursus op aanvraag:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!