fbpx

Wat is een histogram en waarom zou ik het gebruiken?

Het histogram is een hulpmiddel om te kunnen beoordelen of een foto te licht, te donker of goed belicht is. Vooral bij zeer zonnig weer, waarbij je je foto achterop je camera niet kunt zien.

Je kunt het histogram zichtbaar maken in de voorbeeldweergaven door dit in te stellen in het menu. En er zijn steeds meer (systeem)camera’s waarbij je het histogram ook al in je zoeker en/of liveview kunt zien, terwijl je een foto aan het maken bent.

Een camera ziet een kleurenfoto als schakeringen zwart, grijs en wit. In een histogram ziet dat er bijvoorbeeld als volgt uit. Aan de linkerkant vind je alle 100% zwarten. Aan de rechterkant alle 100% witten en daar tussenin de grijstinten. Die tinten kun je overal in je foto terugvinden.

Histogram met uitleg

De donkere tinten in de schaduwen vind je aan de linkerkant. De lichte plekken, zoals de lucht vind je aan de linkerkant. Een foto als hierboven is optimaal belicht voor de situatie. De donkere plekken raken net het 100% zwart aan en de lichte plekken raken net het 100% wit.

We hebben even dezelfde foto gebruikt om te laten zien hoe het histogram eruit ziet, als je de foto onderbelicht of juist overbelicht.

Aan het histogram bij de eerstvolgende foto zie je dat er geen of heel weinig witte tinten zijn, weinig grijs en dan heel veel zwart. Dat ‘bergje’ loopt naar links omhoog en komt dan niet meer naar beneden. Een de lichte tinten komen net op 3/4e naar rechts. 1/4e is niet gebruikt. Dat betekent dat deze foto veel te donker is. Onderbelicht dus. Met de +- knop corrigeer je de belichting (richting de plus).

Onderbelichte foto
Onderbelichte foto

In het histogram van de lichte foto zie je heel veel witte tinten. Dat ‘bergje’ loopt naar rechts omhoog en komt dan nog net naar beneden. Maar belangrijker is dat er bijna geen zwarte tinten zijn. Dat betekent dat deze foto veel te licht is. Overbelicht dus. Ook nu kun je belichting aanpassen met de +- knop op je camera. In dit geval richting de min.

Pas de belichting steeds in kleine stapjes aan en controleer dan het resultaat met behulp van het histogram.

Histogram bij overbelichte foto
Overbelichte opname

Met behulp van het histogram zie je dus of een foto goed belicht is

Bij de donkere foto zie je wel goed de blauwe kleuren in de lucht, maar de schaduwen lopen helemaal ‘dicht’, en worden dus helemaal zwart. Bij de lichte foto zie je juist heel veel details in de schaduwen, maar is de lucht helemaal wit geworden.

Een histogram heeft niet altijd een bergje

Een veel voorkomend misverstand rond histogrammen is dat je altijd een ‘bergje’ moet hebben en het liefst dat het van links naar rechts loopt. Dat is echter afhankelijk van het onderwerp. Bij een foto als hierboven zal het histogram inderdaad van links naar rechts gevuld zijn. Maar kijk eens naar de volgende foto van de kamelen in de mist in de Wahiba Sands, gemaakt tijdens een van onze fotoreizen in Oman.

HIstogram bij een foto met weinig contrast

Een smal histogram geeft meestal aan dat er zeer weinig contrast in je foto zit.

Zomeraanbieding

Wil je meer weten of het gebruik van het histogram en andere camera-instellingen, bestel dan ons e-book De 7 belangrijkste camera-instellingen voor € 5 (normaal € 7,50).

Auteur: Laurien van den Hoven

Fotograaf, antropoloog reisbegeleider. En al ruim dertig jaar gelukkig in liefde en werk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!