fbpx

3 redenen om een zonnekap te gebruiken

Zonnekap

Een zonnekap doet wat de naam zegt: het beschermt je lens tegen de zon. De kap zorgt ervoor dat zonlicht niet direct in je lens valt. Gebeurt dat wel dan krijg je last van flair: gekleurde rondjes op je foto. Maar een zonnekap doet veel meer. Wat dat betreft dekt het Engelse woord lens hood – lenskap – de lading een stuk beter.

Flair
Flair kan ook een leuk effect geven in je foto, zoals bij deze pinhole foto.

Gebruik je zonnekap als:

Regenkap

Regendruppels op je lens zijn vervelend. Een zonnekap zorgt ervoor dat je lens bij een gewoon buitje droog blijft. Bij een echte plensbui moet je je camera nog steeds wegstoppen, want daar helpt ook een zonnekap niet tegen. Gebruik je een regenhoes om je fototoestel droog te houden, dan blijft die een stuk beter zitten als je een lenskap gebruikt.

Zonnekap zorgt voor stootbescherming

Wij hebben over de jaren heel wat mensen zien struikelen en vallen met een camera in de handen – onszelf incluis. Negen van de tien keert overleeft je camera en lens de val, omdat de kap de klap heeft opgevangen. Je moet dan wel een nieuwe zonnekap kopen, maar dat is een stuk goedkoper dan een nieuwe lens of camera.

Minder last van krassen

Als je houdt van fotograferen in – ruige – natuur, dan weet je dat er regelmatig flinke takken langs je camera kunnen zwiepen. Een zonnekap voorkomt dat de takken tegen je lens komen.

Ons advies: gebruik een lenskap, ook als de zon niet schijnt.

Auteur: Laurien van den Hoven

Fotograaf, antropoloog reisbegeleider. En al ruim dertig jaar gelukkig in liefde en werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!