fbpx

AI en fotografie: wat merk je ervan als hobbyfotograaf?

De winnende foto van de prestigieuze Sony World Photography Award bleek een foto te zijn die niet ‘genomen’ was, maar gegenereerd middels kunstmatige intelligentie. De fotografenwereld in rep en roer, maar wat betekenen de ontwikkelingen eigenlijk voor jou als hobbyfotograaf?

AI is de afkorting voor Artificial Intelligence, ofwel kunstmatige intelligentie. Computers en apparaten zijn in staat om het menselijke brein na te bootsen, problemen op te lossen en onder andere tekst en beeld te creëren. Door middel van het stellen van vragen – en doorvragen – worden antwoorden en oplossingen gegenereerd. Zowel in tekst, maar steeds vaker ook in beeld en bewegend beeld.

In deze eerste blogpost gaan we kort in op de ontwikkelingen en de vraagstukken die spelen rond AI en fotografie. Het is ongetwijfeld een onderwerp waar we nog vaker op terugkomen.

AI in de camera

AI zit al jaren ingebakken in de software van camera’s. Op basis van duizenden foto’s herkent je camera scènes die je aan het vastleggen bent. Er wordt bijvoorbeeld razendsnel voor je beslist of het beeld onder- of overbelicht moet worden. Als je op de automatische stand fotografeert of gezichtsherkenning aan hebt staan, maak je hier 100% gebruik van. Stel je je camera helemaal handmatig in, of fotografeer je met het diafragma als uitgangspunt, dan stuur je zelf bij.

AI in programma’s voor fotobewerking

Ook bewerkingssoftware maakt gebruik van AI. Anton schreef onlangs een blog over het eenvoudig verwijderen van elementen uit foto’s. Vroeger was dit een kwestie van geduldig handwerk; de nieuwe techniek draait op AI en kan je veel tijd besparen. Ook bij het maken van maskers en bij het verwijderen van ruis uit foto’s wordt meer en meer gebruik gemaakt van AI. De lucht of een persoon zijn in één klik te selecteren. En bij AI-ruisonderdrukking worden verdwenen details met behulp van AI weer ‘getekend’.

Foto van een vrouw met rode laarzen in Venetië. In de linkerfoto is de nieuwe AI-ruisbewerking van Adobe gebruikt. De rechter is klassiek bewerkt.
Vooral in de details in de kleding, laarzen en de deur zijn grote verschillen te zien.

Beelden creëren met behulp van AI

Fotografie betekent letterlijk schrijven met licht. Zowel analoge als digitale fotografie werken op deze manier en in beide gevallen heb je een camera nodig. Het creëren van beelden met behulp van kunstmatige intelligentie is eigenlijk een hele nieuwe tak van sport. In speciale programma’s als Midjourney, Craiyon en Dall-E kunnen nieuwe beelden gemaakt worden op basis van bestaande beelden. Je kunt het beeld bijsturen door het invoeren van code, net zolang totdat je het gewenste resultaat hebt. Het is dus in zekere zin te vergelijken met het maken van een geheel nieuw beeld met behulp van bewerkingssoftware.

Voorbeeldfoto’s gemaakt met AI

Anton Harfst heeft in verschillende AI-programma’s (Crayion, Bing, Nightcafe) beelden gegenereerd. Bij iedere afbeelding staat een korte omschrijving van de gegeven opdracht.

De foto van de maan is gemaakt met de Samsung S22. Onlangs werd bekend dat Samsung via AI de foto’s vervangt met foto’s die met een andere camera zijn gemaakt.

AI-foto
Honden op de fiets in Amsterdam
Vintage car parked under a majestic olive on Mediterranean hills
Foto van oude Griekse vrouw op een ezel in de bergen
AI-foto
Olive tree with mountain
Foto van de maan gemaakt door Anton Harfst met de Samsung S22

En hoewel voorgaande voorbeelden nog redelijk goed herkenbaar zijn als AI-gegenereerd, is dat bij betaalde websites zoals Shutterstock vaak niet meer het geval.

Veel vragen rond AI en fotografie

Hoe zit het met het copyright van de foto’s die gebruikt worden om AI-beelden te maken? Kunnen we AI-beelden nog onderscheiden van ‘echte’ foto’s? Hoe voorkom je dat AI gebruikt wordt in journalistieke fotografie? Hoe weet je of jouw camera de maan vastlegt die jij denkt te fotograferen of jou een andere foto van de maan voorschotelt ? Het zijn maar een paar van de vele vragen die opduiken rond de toepassing van AI in de fotografie. De fotograaf die de winnende foto van de Sony fotowedstrijd had ingestuurd, had zich keurig gemeld. Maar wat als dat niet zo was? We zijn benieuwd welke regelgeving er zal ontstaan, en of en hoe deze gecontroleerd gaat worden.

Handige toepassingen van AI

Waarschijnlijk zonder dat je het wist, maak je al gebruik van AI in je camera en bij het bewerken van je foto’s. Maar je zou AI ook kunnen gebruiken als je op zoek bent naar een nieuwe camera of wilt weten hoe je een bepaald probleem kunt oplossen. Je kunt soms hopeloos verdwalen op het internet tussen alle productbeschrijvingen en echte of nep reviews. Door middel van een chat met een robot, kun je alvast een voorselectie maken. Controleer vervolgens wel of je de juiste informatie krijgt!

Voorbeeld chat over Nikon systeemcamera in ChatGTP

Mijn vraag: I would like to buy a Nikon mirrorless camera. I prefer a light model.

Antwoord:
Sure, I can help you with that. Nikon currently offers a few different options for mirrorless cameras, so let’s take a look at some of the lighter models that might suit your needs.

One option you might consider is the Nikon Z50, which is a compact and lightweight mirrorless camera with a 20.9-megapixel DX-format sensor. It also has a tilting touchscreen display, 11 frames-per-second continuous shooting, and 4K video capabilities. The Z50 is a great option if you want something portable that still has high-quality features.

Another option to consider is the Nikon Z fc, which is a retro-styled camera with a lightweight body. It features a 20.9-megapixel sensor, a tilting touchscreen display, and 4K video capabilities. The Z fc also has a traditional manual control layout, making it a great option for those who prefer a more classic camera design.

Lastly, you might also consider the Nikon Z5, which is slightly larger than the Z50 and Z fc, but still relatively lightweight for a full-frame mirrorless camera. It features a 24.3-megapixel full-frame sensor, in-body image stabilization, and 4K video capabilities. The Z5 is a great option if you want the benefits of a full-frame camera without sacrificing portability.

Ultimately, the best Nikon mirrorless camera for you will depend on your specific needs and preferences. I suggest taking a look at the features and specifications of each of these models to help you make your decision.

Bron: ChatGTP

Meer weten over AI en fotografie? 

Heb jij interesse in een online cursus over de toepassing van AI op je eigen foto’s? Laat het ons weten via een reactie op deze blogpost of stuur ons een bericht.

Interessante artikelen over AI en fotografie

Auteur: Laurien van den Hoven

Fotograaf, antropoloog reisbegeleider. En al ruim dertig jaar gelukkig in liefde en werk.

2 gedachten aan “AI en fotografie: wat merk je ervan als hobbyfotograaf?”

 1. Beste Laurien,
  Een reactie van een boomer (v) die wat teleurgesteld is: waarom zou je nog naar buiten gaan en plezier hebben met camera’. Maar ja zo zijn boomers.
  Ik besef ook dat dit een nieuw ’tak van sport wordt’ met nieuwe competenties.

  In 2e instantie zie ik ook mogelijkheden voor mijn bedrijf.
  Wat als je de volgende criteria invoert: kamer met gordijnrails en gordijnen voor een raam met uitzicht op groen en bomen.
  Laurien, heeft dit kans van slagen?
  Zie het graag 🙂

  1. Hallo Jenny,
   Ik ben dan net geen baby boomer, maar mijn grootste plezier in fotografie zit toch wel in het ongestoord op een plek kunnen zijn, met je fototoestel als legitimatie. Als je van fotograferen houdt, moet je je door AI vooral niet laten weerhouden om naar buiten te gaan. Ik denk dat je gelijk hebt dat dit een nieuwe kunstvorm wordt.
   En praktische toepassingen zijn er zeker. Ik heb jouw vraag even uitgeprobeerd in MidNight Cafe van Dalle-E.

   Het eerste beeld is jouw tekst zonder aanpassing. Daarna heb ik toegevoegd dat ik de gordijnrails in beeld wilde hebben. Ik zou zeggen, ga er zelf lekker mee spelen (als het geen weer is om met de camera naar buiten te gaan).

   null

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!