fbpx

Energie besparen met je camera

In het tijdperk van de rolletjes gebruikten fotografen bakken met chemicaliën. Dat was niet best voor het milieu en ook nog eens duur. Vandaag de dag is fotografie een stuk milieuvriendelijker en gebruiken we vooral stroom voor het opladen van de batterijen en voor het opslaan en bewerken van onze foto’s. Ook al zijn de energieprijzen nu weer gedaald, zuinig met stroom omgaan is nooit verkeerd. In deze blog lees je hoe je energie kunt besparen met je camera.

De batterijen van spiegelreflexcamera’s (DSLR’s) gaan doorgaans twee tot drie keer langer mee dan die van systeemcamera’s en superzooms. Een optische zoeker gebruikt immers minder stroom dan een elektronische zoeker of het gebruik van het achterscherm. Zeker nu de DSLR’s langzaam het veld ruimen voor systeemcamera’s is het goed om te weten hoe je de batterijduur kan verlengen.

Tip: Energie besparen als je fotografeert in de kou

Bij temperaturen onder het vriespunt lijken batterijen extra snel leeg te lopen, ook als je ze niet gebruikt. Door de kou verliezen ze alle capaciteit, terwijl ze wel degelijk vol zijn. Je kunt dit beperken door je reservebatterij niet in een fototas te stoppen, maar in je broekzak, waardoor de batterij op lichaamstemperatuur blijft en hiermee op spanning.

Batterij besparen tijdens het fotograferen

Er zitten zoveel instellingen op je camera en de meeste hiervan gebruik je niet of zelden. Je batterij gaat een stuk langer mee als je uitzet wat je niet gebruikt. Je kunt deze instellingen in het menu van je camera uitzetten en aanzetten op het moment dat je ze nodig hebt.

Camera-instellingen die extra stroom gebruiken

  • WiFi*
  • GPS*
  • Bluetooth*
  • NFC*
  • Hoge schermhelderheid en hoge helderheid van de EVF (electronic viewfinder)
  • Active D-Lighting (Nikon) / Auto Lighting Optimizer of ALO (Canon) / Dynamic Range Optimizer (Sony)
  • Hoge ISO ruisreductie in combinatie met lange belichting
  • Sensor reiniging bij aan en/of uitzetten
  • Gebruik van flash
  • Alle AI-instellingen, zoals scène- of gezichtsherkenning
  • Fotograferen in RAW én JPEG

*Als je de camera op vliegtuigstand zet, kun je deze instellingen in één keer uitschakelen.

Kortere batteijduur door terugkijken foto's op achterscherm
Foto’s terugkijken op je achterscherm is een bekende batterij-slurper!
Extra batterij bij gebruik flitser
Bij gebruik van een flitser is het goed om een reservebatterij bij de hand te hebben.

Zuinig fotograferen

Er zijn ook allerlei handelingen die ervoor zorgen dat je batterij sneller leegloopt. De kans is groot dat ook jij ook aan aantal van de volgende dingen doet en geen idee hebt dat je daardoor eerder een nieuwe batterij moet pakken. Andere handelingen horen echt bij een bepaalde soort fotografie. Als je graag nachtfotografie doet, ga je lange belichtingen niet nalaten om energie te besparen. Je kunt wel kijken of je de hoge iso ruisreductie en D-lighting uitzet, zeker als je in RAW fotografeert en je de foto’s bewerkt. Bij het importeren van de bestanden in je software verdwijnt deze informatie namelijk weer.

NB. Heb je een camera uit de Nikon Z-serie dan wordt D-lighting wél uitgelezen in Lightroom.

Gebruik een zoeker om energie te besparen
Bij een camera zonder zoeker trek je de batterij sneller leeg.

Handelingen waarbij je extra batterij verbruikt

  • Camera steeds aan- en uitzetten tijdens het fotograferen omdat dan iedere keer opnieuw alle instellingen herstarten en dat vreet stroom. De meeste camera’s hebben een slaapstand – dat zie je aan het doven van de informatie op je informatiescherm. Als je vanuit deze slaapstand opstart, loopt je batterij minder hard leeg.
  • Live view gebruiken (in plaats van de zoeker)
  • Je foto’s terugkijken op je achterscherm of in de zoeker
  • Lange belichting bij nachtfotografie of bij het gebruik van ND-filters
  • Hoge iso ruisreductie in combinatie met lange belichting
  • Full zoom (zie foto)
  • Continu focus
  • Multi point focus in plaats van single point focus
  • Burst fotografie
  • Gebruik van een tussenring, bijvoorbeeld als je een lens voor spiegelreflex gebruikt op een systeemcamera
  • Touchscreen
  • Beeldstabilisatie (houd deze vooral aan, maar als je met een groothoeklens fotografeert kun je de stabilisatie ook uitzetten)
  • Bij kou (zie tip)
  • Foto’s downloaden met een kabeltje, via wifi of bluetooth in plaats van met een cardreader
  • Gebruik van langzame geheugenkaarten (zie tip)

Tip: Switch tussen Full en Limited Zoom

Op sommige zoomlenzen en macrolenzen zit een knoop waarmee je kunt switchen tussen volledig en beperkt scherpstellen. Als je tijdens het fotograferen op een bepaalde plek steeds op min of meer dezelfde afstand scherpstelt, bespaar je je batterij door de knop te zetten op Limited. Bovendien fotografeert dat een stuk prettiger dan een lens die steeds lang aan het zoeken is naar het focuspunt!

Aanschaf batterijen en opladen

Investeer in goede batterijen. Die gaan langer mee en dus hoef je minder vaak je batterijen op te laden. Je bent in het begin wat meer geld kwijt, maar dat verdien je op een andere manier weer terug.

Opladen

Heb je zonnepanelen, laad je batterijen dan op op momenten dat je stroom krijgt teruggeleverd. Je kunt eventueel ook investeren in een draagbaar zonnepaneel met bijbehorende accu, maar dat is een aanschaf die eigenlijk alleen maar loont als je dagen zonder stroom zit.
Haal je oplader uit het stopcontact als je klaar bent met opladen. Of handiger: gebruik voor deze en andere opladers een meerwegstekker die je aan en uit kunt zetten. Hiermee voorkom je sluipgebruik van stroom.

Energie besparen met je camera: meer mogelijkheden dan gedacht!

Ik speelde al een tijdje met het idee om een blog over dit onderwerp te schrijven. Als je dan uiteindelijk alles op een rijtje zet, zijn er nog veel meer mogelijkheden dan gedacht om te zorgen dat je batterijen langer mee gaan. We hebben vast niet alles gehad. Heb jij nog aanvullende tips? Ik hoor ze graag!

Laurien

Tip: let op de snelheid van je geheugenkaart

Geheugenkaarten zijn niet alleen verkrijgbaar in verschillende aantallen GB’s, maar ook in uiteenlopende schrijfsnelheden van 20 mb tot 450 mb per seconde. Hoe trager de kaart, hoe langer de camera erover doet om foto’s of video’s weg te schrijven naar de kaart en hoe eerder je batterij leeg loopt. Gebruik je nog oude geheugenkaarten, kijk dan maar eens welke schrijfsnelheid deze heeft. 

Auteur: Laurien van den Hoven

Fotograaf, antropoloog reisbegeleider. En al ruim dertig jaar gelukkig in liefde en werk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!