fbpx

Denoise ruisonderdrukking werkt niet op jouw RAW-bestanden?

Werkt Adobe Denoise niet op jouw RAW-bestanden? In deze blogpost beschrijf ik enkele mogelijke oorzaken én geef ik je een alternatief in Photoshop met Neural Filter Fotoherstel.

De afgelopen weken is er veel gezegd, geblogd en geschreven over Adobe AI-Denoise in Lightroom, een met kunstmatige intelligentie werkende ruisonderdrukking. En ja, het werkt echt heel erg goed. Lees maar eens de recente blogpost op Fotoreizigers.nl van Lex: Slimme ruisonderdrukking: AI-Denoise in Lightroom

AI Denoise blijkt niet te werken op alle RAW- en DNG-bestanden

Overal wordt wel gezegd dat AI Denoise werkt op RAW-bestanden en DNG-bestanden. Maar het kan gebeuren dat je een RAW-bestand uit je nieuwe camera of een DNG-bestand uit je mooie nieuwe smartphone (iPhone of Android) niet kunt bewerken. Misschien behoor jij tot die mensen waarbij die ruisonderderdrukking de melding volgende melding geeft: Ruis verminderen is momenteel niet compatibel met de indeling van deze foto.

Foutmelding in Lightroom
Ósios Nikon o Metanoeite, Xirokambi, Lakonia, Griekenland. Samsung Galaxy S22. ISO 2500, 5.4mm f/1.8, 1/25e seconde met rechts in het rode blokje de foutmelding.

Op welke RAW-bestanden werkt Denoise niet?

De redenen kunnen verschillende zijn. Wanneer je even doorleest staat in de kleine lettertjes dat Denoise alleen werkt op “Bayer en X-Trans RAW bestanden”.
Misschien fotografeer je in JPEG? Op JPEG’s werkt de nieuwe ruisonderdrukking in Lightroom en Photoshop nog niet. Maar er zijn ook een aantal type RAW-bestanden waarop Denoise niet werkt, waaronder:

  • M-Raw (Canon)
  • ProRAW (iPhone)
  • Pro of Expert Raw (Samsung)

Alternatief voor de nieuwste ruisonderdrukking

Maar Adobe zou Adobe niet zijn wanneer er geen meerdere wegen zijn die naar Rome leiden! Want Photoshop heeft al een tijdje Neural Filters. Een plek waarin veel nieuwe AI-filters door Adobe worden getest en geïntroduceerd. En sinds een paar maanden vind je daarin ook Fotoherstel. Daarin zit kennelijk al veel van de technologie die ook in AI Denoise zit.

Open je bestand in Photoshop.
Ruis verwijderenGa naar Filter / Neural Filters.

Lightroom AI-Denoise niet compatible Neural Filters 01In het venster dat nu opent, scroll naar beneden en zet Fotoherstel aan met de aan/uit-knop rechts.
In de tab helemaal rechts zie je nu schuiven. Kijk eerst eens of de standaardinstellingen goed werken. Vergroot desnoods de afbeelding links tot 100% om de effecten goed te zien.
Ook is er nog een mogelijkheid om Aanpassingen uit te klappen en daar vind je nog extra ruisonderdrukkingen. Voor een goede uitleg van het werken met de Fotoherstel verwijs ik je graag naar de vele tutorials die je op YouTube kunt vinden. Met name die van Julieanne Kost is heel duidelijk: New Photo Restoration Neural Filter in Photoshop | Adobe

Hou er ook rekening mee dat het verwerken van de instellingen bij Fotoherstel soms heel lang kan duren. Afhankelijk van de kracht van je computer kan dat soms wel enkele minuten zijn! Dus geduld is soms wel nodig.

Lightroom AI-Denoise niet compatible Neural Filters 03Door op het icoontje midden onderaan te klikken kun je voor en na Fotoherstel zien.

Denoise ruisonderdrukkingJe ziet dat er een groot verschil zit tussen het origineel, links, en de met Fotoherstel bewerkte afbeelding, rechts.

De ruisonderdrukking werkt niet op alle foto’s goed. Het helpt wanneer er een gezicht te zien is. Maar dan werkt het ook heel erg goed. En niet alleen bij iconen.

Toepassen Denoise ruisonderdrukking
Laurien, Athene, Griekenland. Samsung Galaxy S22. ISO 1600, 5.4mm f/1.8, 1/25e seconde.

Ook bij deze foto van Laurien krijg ik de melding “Ruis verminderen is momenteel niet compatibel met de indeling van deze foto”.
Toepassing Fotoherstel op RAW-bestandNa het origineel, links, te hebben ‘behandeld’ met Fotoherstel, rechts, krijg ik een bestand waaruit de ruis is verdwenen en ook veel van de details zichtbaar zijn gebleven. Hierna kan ik dit bestand bewerken zodat ook belangrijke fijne details die mogelijk wel zijn aangetast weer duidelijk worden.

Fotoherstel iets voor jou?

Probeer het eens, zou ik zeggen! Ben je blij met deze workaround voor Denoise? Laat in een reactie weten wat je ervaringen zijn.

Eén gedachte over “Denoise ruisonderdrukking werkt niet op jouw RAW-bestanden?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!