Auteur: Laurien van den Hoven
Fotograaf, antropoloog reisbegeleider. En al ruim dertig jaar gelukkig in liefde en werk. Toon alle berichten van Laurien van den Hoven
Ga je binnenkort op stedenreis naar een prachtige stad? Wij hebben een aantal handige fototips voor je op een rijtje gezet.
Jaren geleden las ik een stuk in de NRC dat me als begeleider en organisator van fotoreizen nog steeds zeer aanspreekt: Lopen waar iedereen al loopt.
“De angst om iets te missen. Zo’n beroemde trektocht moet je gewoon gedaan hebben”. Het ‘moeten’ en dan verward om je heen staan kijken, omdat je je afvraagt: “Waarom wilde ik dit ook alweer?” “Waarom hang ik hier in die overvolle metro?” “Wat een drukte, wat een mensen!” En dan zoveel mogelijk foto’s schieten, om achteraf maar niets gemist te hebben. Dat is allemaal heel herkenbaar. En zeker in een beroemde stad.
Fotoreizen naar steden maken al jaren deel uit van ons programma. We hebben meerdere reizen naar New York begeleid. Op dit moment staan fotoreizen naar Athene en Venetië in onze agenda. En als er één plek op de wereld is waar een overdaad aan dingen te zien en te fotograferen is en alom bekend staat vanwege de enorme hoeveelheid toeristen die de stad aandoen, dan is het Venetië. Op elke straathoek, achter iedere bocht, in stegen, op het water, overal zijn prachtige foto’s te maken. Kunst is om je hierin niet te verliezen en je bewust te zijn van wat je wel en niet fotografeert. Daar gaan we op die reis nadrukkelijk mee aan de slag. En wie het aandurft mag zich dan op de laatste dag beperken tot het volschieten van een virtueel rolletje van 36!
Maar dit speelt eigenlijk bij alle stedenreizen. Of je nu naar Barcelona, Venetië, New York of Athene gaat. Grote en grootse steden, met ontelbare bijzondere gebouwen, uitzichten, street art, afwisseling, water en vooral heel veel mensen. Interessante mensen. Om te voorkomen dat je ‘verdrinkt’ in beelden, geven we je een aantal fototips mee.
Fototip: Beperk het aantal foto’s op de laatste dag van je stedenreis tot een virtueel rolletje van 36!
Het is verbazingwekkend hoeveel dezelfde foto’s je te zien krijgt als je zoekt op je bestemming. Je ziet meteen welke foto de meeste bezoekers (willen) maken en op welk tijdstip van de dag. Wil jij wat anders, dan weet je nu waar je niet moet zijn, of dat je er (ook) op een andere tijd moet zijn.
Kies voor jezelf een specifieke invalshoek of een onderwerp. Dat kan van alles zijn, maar zorg wel dat het iets is waar jij enthousiast van wordt. We noemen een paar voorbeelden, maar de mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos: mensen aan het werk, zwartwit fotografie, tegenstellingen, muurschilderingen, natuur in de stad.
Let op: durf je onderwerp ook los te laten als blijkt dat je meer op zoek bent naar bijpassende beelden dan dat je geniet van de stad. Of als je op de eerste dag meteen een fantastisch ander onderwerp tegen komt!
In een nieuwe stad doe je altijd ontzettend veel indrukken op. Neem de tijd om te ‘landen’, om de sfeer van de plek te proeven. Te ontdekken wat het ritme van een stad is. Om uit te vinden hoe de stad op jou overkomt, wat de stad met je doet. En probeer jezelf de ruimte geven om je vooraf bedachte beelden en sferen los te laten en vanuit je beleving te kiezen en te fotograferen.
Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, maar het helpt om je camera in je fototas te laten, of je smartphone in je zak te laten zitten. Zoek ergens een muurtje of een bank en ga observeren. Gewoon kijken en de beelden opslaan op je eigen harde schijf.
Een bezoek aan de Akropolis om 9 uur ‘s ochtends tussen grote groepen afkomstig van cruise-schepen of om 10 uur in de file richting het San Marco in Venetië: zowel individuele bezoekers als groepsreizen zijn geneigd om eerst de grote attracties te bezoeken en daarna verder rond te kijken. Onze fototip: kijk of je de plekken die iedereen wil zien – en jij waarschijnlijk ook – op een andere tijd kunt bezoeken. De Akropolis is prachtig aan het einde van de middag; het licht is zachter en er zijn een stuk minder bezoekers. In Venetië vertrekt de grote stroom aan dagjesmensen tussen 16 en 17 uur uit de stad; je ziet ineens de lokale bewoners. Iedere stad en locatie heeft zo zijn eigen ritme. Je kunt o.a. op Google zien op welke tijden en dagen een plek het rustigst is. En als je vooraf kaarten kunt kopen, sta je ter plekke niet meer voor verrassingen.
Er is één voordeel aan massatoerisme: iedereen gaat altijd naar dezelfde plek. Loop een straatje verder en je kan de stad ineens voor je zelf hebben. Ook wijken die helemaal niet in een reisgids voorkomen, zijn vaak zeer de moeite van het bezoeken en fotograferen waard. Dit vereist natuurlijk wel wat meer voorwerk, maar je zult zien dat deze fototip mooie ervaringen oplevert.
Een stedentrip samen met vrienden of familie is natuurlijk super gezellig. Maar als fotograaf kun je je behoorlijk opgejaagd voelen. Je hebt nou eenmaal een ander tempo dan de rest. Een oplossing kan zijn om – in het verlengde van de jezelf gegeven opdracht – af en toe je gezelschap even los te laten en zelf te fotograferen. Soms is een half uur hiervoor al genoeg. Ben je een ochtendmens, dan zou je dit kunnen doen voordat je samen gaat ontbijten. Maar je kunt ook afspreken dat je elkaar na een specifieke tijd weer ontmoet. Dan heb jij rust en je vrienden of familie hoeven niet steeds te kijken waar je blijft.
Geef jezelf een goede reden om nog een keer terug te komen
Kiezen wat je fotografeert is een kunst. Niet hap-snap fotograferend proberen alles te vangen, maar je concentreren op een paar onderdelen in het geheel, is onze belangrijkste fototip voor een stedenreis. En daarmee laat je vaak meer van de stad zien dan je zou verwachten. In de foto’s die je mee naar huis neemt, zul je dat terugzien. En smaakt de stad naar meer, dan heb je altijd een goede reden om weer terug te komen.