fbpx

Verwijderen van kleurzweem: hou het simpel

Soms begin ik enthousiast een tutorial over fotobewerking te lezen, maar tegen het eind bekruipt me een ongemakkelijk gevoel. Dat kan toch allemaal veel eenvoudiger?

In dit geval betrof het een tutorial over het verwijderen van een kleurzweem in een landschapsfoto. Omdat er geen goede grijstinten in de foto zitten kun je het pipetje niet gebruiken. Dan volgt er een ingenieuze verhandeling hoe je in Photoshop dit nauwkeurig kunt corrigeren. “Het gokwerk uit de vergelijking halen.”

 

Wanneer ik klaar ben lees ik echter de suggestie om op het oog het resultaat aan te passen aan mijn smaak…

Volgens mij hadden we dat ook meteen kunnen doen? Het gaat hier niet om een wetenschappelijke of architectuurafbeelding, maar over een landschapsfoto waarin de kleurtoon mede de sfeer bepaald. Het is aan de fotograaf om de sfeer in de foto te creëren die hij/zij ervoer over te brengen op het publiek. En sfeer is per definitie subjectief. Dus is er van gokwerk nooit sprake in een landschapsfoto. Het zal altijd een interpretatie zijn.

Kunnen we dan helemaal geen houvast gebruiken? Zeker wel. Er is niets tegen om een bestaande foto met een bepaalde sfeer als referentiekader te gebruiken om die kleurtoon te krijgen die jouw gevoel en sfeer weergeeft. En daarvoor hoef je niet Photoshop te gebruiken.

Wanneer je een foto hebt waarvan de kleur ook goed zou passen bij je huidige foto dan kun je die in Lightroom als referentiefoto gebruiken. Dat gaat als volgt:

Ga naar de module Ontwikkelen. Dit is de foto die je wilt bewerken.

Dit is de foto die je als referentie wilt gebruiken bij het bewerken.

Selecteer je te bewerken foto en klik op Weergave Referentie (RA).

Een dubbel venster opent zich nu. In het rechter venster (Actief) zie je de te bewerken foto. In het linker venster (Referentie) komt de voorbeeldfoto. Zoals de instructie zegt kun je die voorbeeldfoto nu in dit venster slepen.

Nu staan beide foto’s naast elkaar en kun je beginnen met het bewerken van de rechter foto totdat de foto’s qua sfeer bij elkaar passen.

Dit is een handige functie om te gebruiken wanneer je twee of meerdere foto’s op elkaar wilt aanpassen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!