fbpx

Fotograferen met een zonnebril op – waarom je dat niet zou moeten doen

De zon schijnt, de lucht is fel. De kans is groot dat jij fotografeert met een zonnebril op. Maar dat heeft zo zijn nadelen. Je zonnebril vertekent namelijk je beeld van de werkelijkheid. Het gras is groener en de wolkenluchten indrukwekkender. Als je thuiskomt dan kan het maar zo gebeuren dat je de kleuren ineens flets vindt. En de landschappen minder mooi dan jij ze in je herinnering hebt.

Fotograferen met een zonnebril met polaroid-glazen

Als je een polaroid bril draagt, dan is het effect nog een stukje sterker. Als je een polarisatiefilter gebruikt in je fotografie, ken je het verschil. En misschien is je ook wel eens opgevallen dat je achterkant van je camera – of van je telefoon – helemaal zwart is. Draai je de camera, dan heb je je beeld weer terug. Je kunt natuurlijk ook je zonnebril afzetten 😉

Pet of zonnehoed als alternatief

Zonder zonnebril lopen, is voor veel mensen niet te doen. Als je knallende hoofdpijn krijgt van het felle licht is fotograferen ook niet leuk meer. Een pet of zonnehoed is een goed alternatief voor het niet fotograferen met een zonnebril. Natuurlijk zit zo’n hoofddeksel altijd in de weg bij het fotograferen, maar het komt je foto’s wel ten goede. Je ziet nu sneller wanneer je de belichting aan moet passen én bij het terugkijken van de foto’s zijn de kleuren zoals jij ze herinnert.

Fotograferen met een zonnebril
Links een boom zonder polarisatiefilter, rechts mét. Als je gaat fotograferen met een zonnebril, dan zie je het groen zonder de schittering die je links wel hebt. Je ziet dat de kleur veel warmer en dieper is.
Fotograferen met een zonnebril
Net als een zonnebril met polaroid neemt een polarisatiefilter veel licht weg.

 

Misschien ook interessant voor jou:

Auteur: Laurien van den Hoven

Fotograaf, antropoloog reisbegeleider. En al ruim dertig jaar gelukkig in liefde en werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!