fbpx

Vragen rond Generatief Vullen in Photoshop: Nuttig of Gevaarlijk?

Kunstmatige Intelligentie of AI: de stortvloed aan berichten is overweldigend. En zeker nu Adobe Photoshop Beta Generatief Vullen heeft gepresenteerd. Een AI-functie waarmee bijna automatisch elementen aan je foto’s kunnen worden toegevoegd. Toch is voor ons fotografen het verstandig om na te denken of het (1) nuttig is voor ons fotografen? (2) Een gevaar is of de fotografie kapot maakt? (3) En hoe zit het met copyright?

Over dat laatste (3) vond ik een interessant artikel op Petapixel. Op Youtube bekeek ik deze lange maar boeiende beschouwing van Sean Tucker over gevaren of kansen (2)? En het antwoord over nut (1) is momenteel (begin juni 2023) zowel Nee als Ja. Hoe dat zit? Kijk snel naar de volgende videopresentatie van Anton.

Conclusies:

Generatief Vullen

Adobe heeft al enige tijd allerlei soorten van AI in programma’s als Lightroom en Photoshop. Denk daarbij aan content aware fill, Inhoud behouden Verwijderen of het automatisch selecteren van lucht of onderwerp. Toch is Adobe, vergeleken met anderen, laat met het implementeren van het kunstmatig genereren van beelden. Maar met Firefly en nu in Photoshop lijkt het bedrijf er volledig in te stappen. En omdat ze gebruik maken van Adobe Stock als bron van de beelden en niet zozeer het schrapen van allerlei materiaal van het internet, lijkt het erop dat de kwaliteit snel beter kan worden dan dat van de concurrentie. De integratie in Photoshop maakt het werken met AI-gegenereerde elementen ook veel makkelijker dan wanneer je eerst naar allerlei externe applicaties moet gaan en die dan weer importeren.
Dus ik denk dat we over een jaar echt reuzenstappen zullen hebben gemaakt.

Het met AI toevoegen van elementen (Generatief Vullen) in je foto staat nog in de kinderschoenen. En momenteel is het kwaliteitsverschil met echt fotomateriaal vaak te groot om al serieus te gebruiken. Maar verwijderen met behulp van AI werkt sneller en veel beter dan de al geweldige methodes die je in Photoshop of Lightroom vindt. En het met AI uitbreiden van je foto? Ik kan er alleen maar diep van onder de indruk zijn. Alleen voor die beide functies zou ik al hopen dat Adobe dit gereedschap snel in Photoshop en Lightroom introduceert.

En nu maar hopen dat het genereren van nieuwe elementen snel in kwaliteit zal toenemen, zodat het nuttig gaat worden. Want wie wil er nu niet een foto maken van een olijfboomgaard met daarin een Griekse monnik op een mooie ezel?

AI en fotografie

En hoe zit het met potentiële gevaren van Kunstmatige Intelligentie of AI? En dan met name voor onze tak van ‘sport’: de fotografie? Is het de dood in de pot voor de fotografen? Kunnen we de camera’s nu wel op Marktplaats zetten? En hoe zit het met nieuwsgaring? Daarvoor deel ik graag volgende opinie van de Britse fotograaf Sean Tucker:

Copyright

En ook rond Ai en copyright zijn er nog vele vragen en interessante discussies die gevoerd moeten worden. Van wie ís een foto eigenlijk wanneer driekwart van de foto gegenereerd is met behulp van AI? Van de fotograaf? Of van de maker van het AI-programma dat zoveel van de foto heeft gecreëerd? En is er op AI-gegenereerd werk überhaupt copyright te verkrijgen?
Daar gaat dit stuk in PetaPixel over:

Een belangrijk argument tegen de gedachte dat de makers van de AI-generatoren claim zouden kunnen leggen op het copyright van een bestaande, met met hun generator uitgebreide foto, is dat ook Nikon, Canon of Fuji geen claim kunnen leggen op de foto van de fotograaf die met deze gereedschappen werkt. Maar of de rechters dat ook zo zullen zien? Dat is maar afwachten.

En nog één laatste opmerking rond copyright en AI. Ik hoorde Deke McClelland, een instructeur van o.a. Photoshop, het advies geven dat fotografen die bij stockbureaus foto’s hebben staan eens heel goed zouden moeten kijken naar de voorwaarden. Want zowel Adobe als ook Shutterstock voeden hun AI-generatoren met beelden uit de foto’s die fotografen via hun stockbureaus willen verkopen. Want hoe zit het wanneer je als stockfotograaf geen foto meer verkoopt, omdat de bureaus klanten met jouw foto’s beelden laten genereren en/of veranderen? Krijg je daar een vergoeding voor?
Toch even iets om over na te denken.

Voor nu: er gebeuren fantastische dingen in de beeldbewerking en -creatie. Laten we er maar van genieten.

En lees ook hoe Lex van den Bosch op Fotoreizigers tegen deze nieuwe mogelijkheden aankijkt:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!